27. mar 2013 13:52
Ker sem bila pri stari mami kuhana in pečena, imam tudi jaz več spominov na njeno kuhinjo kot na mamino. Pa je seveda mami tudi kuhala, ampak čez teden pač ni šlo drugače, kot da sem bila v spodnjem štuku. Itak sva se imeli čisto fino Mislim, da bi mlajša sestra potrdila.
Menda sem pojedla ogromno polente, tega se ne spomnim. Se pa spomnim, da sem pri stari mami pojedla tudi na tone mlečnega gresa, mlečnega riža in šmorna ter kruha, namočenega v mleku. Rada sem imela tudi žgance z mlekom, pa sok (močnik) in zraven cel krompir; pa njen tenstan krompir je bil tudi carski, ravno prav razpacan in nikoli suh. Nekje od konca osnovne šole naprej tudi makarone s tuno, kislo smetano in sirom (spet ravno prav vsega, ampak najedal sem se jih vedno preveč), prej mi do makaronov generalno ni bilo kaj veliko. Vse omenjeno imam rada še danes in prav gotovo zdaj te dni, ko sem sama doma, pride na vrsto gres - z veliko kakava, se razume. Kadar so bili na sporedu vampi, kakšne pečenice, krvavice, me ni bilo blizu. Tudi nad kakšnim makaronflajšem nisem bila navdušena, pa nad klobasami tudi ne. Še danes sem bolj na žlico, meso mora bit pa pusto, bože ne daj, da je kakšna žvarovna, že kakšna kita/žilica/tista črta maščobe po sredi mesa je dovolj, da nimam več apetita po mesu (in vmes ga 10 let sploh nisem jedla). Uh, pa mamina prata za veliko noč, bomba za zdravje, ampak slastna. Vse omenjeno izpod njenih rok žal nikoli več
Mamičina kuha - zdajle mi predvsem pridejo na misel kakšni goveji ali puranovi zrezki v naravni omaki s sirom. Pa juhe, ki so precej manj mastne kot so bile od stare mame. Če se ji le da, ji kar uspe Oh, da ne pozabim njene predvsem čokoladne torte, ki mi jih je morala pečt za vsak RD, redko je prišla na vrsto kakšna sadna.
Pri sosedi nam je pa varuška, ena stara gospa, pekla pomfri nonstop. Doma ga nismo skoraj nikoli jedli, v bistvu sem pri sosedih dobila svojo porcijo in doma nisem več težila Kako ji je enkrat na tla zletel cel liter olja
rag_doll