Nevsakdanja ter navihana kulinarična vprašanja

Bogomira  

član od: 30.12.2005

sporočila: 182

1. sep 2012 12:46

Jaz pa se spomnim, ko sem bila še mlajša, da je ena gospa iz vasi ,vsak petek nosila domačo skuto in smetano.Komaj smo čakali na dve merici skute in merico smetane.Takrat smo povečini drugi dan jedli krompirjevo smetanovo juho in sirov zavitek,sama pa sem imela najraje surov sladkan skutin nadev in rezino črnega kruha.Moja priljubljena jed je bila  takrat tudi panirana pariška klobasa in pomfri.Včasih pa,ko mi je  padel sladkor in sem rabila pod nujno kaj sladkega sem pa v lonček dala rumenjak ,žlico sladkorja in to tako dolgo z žličko mešala ,da je naraslo potem pa noter žličko ruma,pomešala in namazala na beli kruh,uh ko je pasalo.

LP

Bogomira

Mygrace

sporočila: 6506

1. sep 2012 12:49

Fajn kombinacija je tudi Coca-Cola s sladkorjem. Niti zmešat ni treba

Bleferski mlečni gres:

Naša mama si je na krožnik najprej nasula čokolado v prahu, čez to pa mlečni gres. Za male čričke okoli nje je bila vsaka, no, vsaj prva žlica pravi mali čudež. Od kod čokolada, če je ni

Tista o torti je pa že stara: polenta na krožniku, še topla, lepo zravnano potlačena, okrašena z borovničevo marmelado, mrzlo....

 

Še ena stara šala: v mehko kuhanjo jajce poješ, potem ga na jajčnem podstavku obrneš tako, da je  luknja spodaj in serviraš. Ko sem to naučila naše otroke, so apcap popapali jajčka in komaj čakali, da jim pademo na finto..

Aja, zraven v mehko kuhanih jajčk se lepo poda na palčke narezan kruh za pomakanje v rumenjak

Ne vem, če ravno spada med navihanosti...z bratom sva  imela tekmovanje...čez mizo sva eden drugemu z žlico frcala kruhove kroglice v mineštro.

Trikrat sva ga imela, tekmovanje: prvič, zadnjič in nikoli več

 

Je pa v mojih rosnih letih nekaj časa obstajala kakavova (ali je bila morda čokoladna?) margarina........mmmmmmmmm .........smo potem fejkali z navadno margarino in v novejšem času z Benkotom, potrosenim po njej.

 

O umetnih muhah, kupljenih na koncu Tržaške ceste, ki jih je kdaj pa kdaj kdo komu podtaknil, ne bom...

 

 

Mygrace

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

1. sep 2012 13:59

Ob vaših idejah sem se kar vrnila v otroška leta in nekatere stvari si tako predstavljam, da jih celo voham

meni maslo+sir na kruhu nikoli nista šla dol, sem pa zato še danes nora na kombinacijo kruh, majoneza, sir (bolj nevtralnega okusa, npr jošt ali trapist) in na vrhu kisla kumarica  .

maslo smo pri nas na kruhu večinoma jedli z marmelado ali medom, se pa spomnim, da smo ga včasih pri stari mami, kjer se nas je hkrati pazilo vseh šest vnukov, namazali tudi pod evrokrem oz viki kremo (meni ni šlo) ali pod pašteto (tudi to mi ni bilo dobro)

ne vem kdo je omenil kombinacijo maslo'kristalni sladkor in kdo varianto s smetano z mleka, ampak me je spomnilo na meni zelo zoprno kombinacijo iz otroštva kruh+kisla smetana+kristalni sladkor. Sem se vedno pogajala, da mi niso sladkorja povrhu potresli.

pogost je bil tudi mehko kuhan jajček, v katerega smo pomakali kruhove palčke, pa neka vrsta omlete, ki smo ji pri nas rekli "crenje" - razžvrkljano jajce, zmešano z žlico moke in malo soli ter spečeno na zelooo vročem olju, da se napihne, pa posuto s kristalnim sladkorjem.

Čeprav smo imeli pri babici kar mini vrtec, nagajanje pri mizi ni bilo dovoljeno. Smo pa lahko tekmovali, kdo prej poje. In tudi smo. vsakič sproti. zadnja je bila vedno stara mama . pa včasih smo se šli, kdo strese v juho več zlatih kroglic (če babica ni gledala) - zmagovalčeva juha je bila zaradi vseh tistih kroglic komaj še vredna naziva juha. Spomnim se tudi delanja "gora in otočkov" iz pire krompirja ali polente, če je bilo zraven kaj tekočega, kot je golaž. To smo smeli delat pod pogojem, če smo potem svoje "umetnine" do konca pojedli.

motovilčica

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

1. sep 2012 18:18

Zajtrki v otroških letih so bili zelo enostavni: bela kava in notri nadrobljen kruh. Krasno je bilo, če je bil bel. Pa je bil malokdaj. Sem imela in še vedno imam to zelo rada.

Surovo maslo je mama izdelovala doma, vendar samo pred prazniki, in ga je uporabila za pecivo in potico. Otroci smo ga jedli samo, če smo si ga naskrivaj malo odrezali. Spomnim se, da smo ga rezali kot rezine, čeprav ni bil v hladilniku.

Paštete sem pa včasih jedla v tehle kombinacijah:

- najprej Rama margarina, potem G pašteta

- najprej pašteta, potem rezine sira

- najprej pašteta, povrhu kisle kumarice.

Včasih pa vse našteto eno vrh drugega. Vredno greha.

Zdaj pa jem samo še paštete, ki jih naredim doma, vendar jim, ko so enkrat na kruhu, ne dodajam nič več.

pirnica

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

2. sep 2012 8:55

Dober link Mygrace....konec koncev grelna plošča je le grelna plošča...ta recimo je ročna grelna plošča...  

Vrtejbenka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. sep 2012 9:41

Super, to je večnamenska miza. Potem ko pozajtrkuješ, si pa lepo zlikaš še bluzo ali srajco, pa greš v šolo, službo. Kaj bi se človek obremenjeval z malenkostmi.

 

naor

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

2. sep 2012 10:20

O, saj kuhar na linku pazi na malenkosti, samo poglejte, kako lep predpasnik ima

lp

mzm

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

12. sep 2012 12:23

mamamia: NJAM NJAM!! A v takem nalivu ste si mademoiselle upala ven? Hojeje. Že, že, da imam rad restanega, samo v nalivu!! Jejžeš
Lepe lušte ste naredili. Jutri se ponovno razvajam.

Ekola družba, da ne bo dvoma o tem, da se DA tudi čaje čisto LEPO piti zraven pregrešno dragih in okusnih mesnin! Sem vedel da mora nekako iti, saj je kultura pitja čaja vse preveč ZNANOST za sebe, da se določeni okusi ne podaju k določenim hranilom; meso/narezki/sladice.
PERFEKTNO!
Upam da bo tudi vam kaj pomagal spodnji link in vam razširil obzorja

https://www.shantitea.ca/stblog/article/st/777/tea-and

ledenka: MMMM KLASIKA!! Še pomnim to ja! Albert keksi v vrelo mleko, da je žlica stala :D

luccka: Mljask. Redno si kuham belo kavo. NOM NOM

yulchi: . ME VESELI, da smo ti naredili lušte. Danes grem po nov okus paštete. Nazadnje je bila z 4 vrstami popra. En mau preveč pikantna. Danes verjetno kakšna bavarska s pivom ali morbit provansalska.

Migla: Jooooj. Kakšni dobri stari časi. To mi manjka....takšni lepi zajtrki iz kmetij.

Se že veselim jutra, z popečeno baquetto in slano palčko, ter mortadelo z pistacijami, pa pašteto, pa morda še kakšnim savinjskim želodcem ali pršutom.
Seveda vse posebej na svojem kosu

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

12. sep 2012 13:29

No da še jaz napišem mojo noro varianto, ki mi blazno paše predvsem na morju...zaradi tako dobrega kruha. Torej sveže dišeč morski kruh namažem z nutelo, nanjo pa položim na tanko narezano suho salamo. Ja res! Preden začnete zavijati z očmi poskusite. Pred leti sem s tem okusem "okužila" vse kolege na jadranju...nutela in domača suha salama sta zmanjkali pri enem zajtrku.

 

ANJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti