Hiša ali stanovanje

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

9. feb 2012 21:13

sajovict je napisal/a:

Zanimiva debata se je razvnela

Je res, da so nekateri navezani na dom, hišo, kar se mi ne zdi nič narobe, dokler s tem ne obremenjujejo in omejujejo druge. Meni 4 stene nič ne pomenijo, zato nimam želje po lastni hiši+ z upoštevanjem finančnega ozadja. Če pa bi se izkazalo, da bivanje v mansardi ne bo v okviru pričakovanj, spakiramo kufre in gremo tam, kjer bo mir.

Se strinjam, da morajo otroci pomagati staršem, vendar niti slučajno ne tako, da s tem obremenjujejo svojo eksistenco ali možnosti svojih otrok. Se mi pa tudi zdi nepravično, da starši trmasto vztrajajo pri veliki hiši, ki je niso sposobni vzdrževati, ali pa še slabše niso sposobni vzdrževati sami sebe. Prav zato so varovana stanovanja in domovi za upokojence.

 



tamara

 

Velika večina staršev, ki trmasto vztraja v svojih prevelikih hišah, počne to zato, ker želijo na vsak način zapustiti premoženje svojim otrokom.

Prepričana sem, da bi mnogo rajši in bolj udobno prebivali v varovanih stanovanjih ali v enoposteljnih sobah s kopalnico v domovih  za upokojence, pa jim je zase škoda zapravljati in vztrajajo v nemogočih razmerah doma ali pa v najslabših domovih za upokojence samo za to, da bodo otroci dedovali. Kar poglejte, koliko se jih je odpovedalo celo borni socialni pomoči, da le ne bo okrnjena dediščina njihovih potomcev.

Zato je lahko Brusketka čisto brez skrbi - mati njenega partnerja bo imela, če bo prodala hišo in bo toliko pametna, da ne bo podarila polovice kupnine bodoči mladi družini dovolj denarja za mirno in udobno starost. Če je pa ne bo prodala, in ji bo sin finančno prispeval k stroškom postelje in menaže v kakšnem cenenem domu za onemogle, si bo z iztržkom od hiše, ki jo bo podedoval njen bodoči mož, končno lahko privoščila dovolj velik balkon.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. feb 2012 21:17

Rosie, poglej še enkrat, kaj si napisala:

"Verjamem, da je občutek čisto drugačen, če hišo kupiš že zgrajeno,"

 Povem ti samo, da občutek same pridobitve ni nič drugačen pri tebi ali pri meni. S tem se ne strinjam s tabo.

Eni pač preračunajo, da lahko plačajo z delom izven doma medtem ko drugi poprimejo za delo doma. Poleg tega, se je tvoja "gradbinska služba" enkrat nehala in si imela proste popoldneve. Da ne bo kdo mislil, čisto nič se ne pritožujem, samo pojasnjujem.

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 09. 2012 21:20

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

9. feb 2012 21:23

Ja, to sem napisala.

Ampak s tem nisem hotela povedati, da je tvoj vložek manj vreden od mojega, pač pa da smo morda tisti, ki smo gradili z lastnimi rokami, se pravi fizično delali pri gradnji, zato drugače navezani na svoj dom.

 

rosie

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

9. feb 2012 21:23

Se strinjam, da veliko staršev životari zato, da bodo otroci dedovali. Kar je pošteno narobe. Vsak ima toliko, kot ustvari v življenju in po mojem mnenju ni dolžan nikomur nič zapuščati, razen, če se ne dogovorijo, kar pomeni da tudi mlajši prevzamejo stroške življenja starejših. Ampak za to se morajo dogovoriti skupaj, ne pa da jim kdorkoli kaj vsiljuje.

Torej po principu: če otrok odide od doma, naj se preživi sam, vendar naj ne pričakuje pomoči od staršev. In obratno: če otrok odide od doma, tudi starši ne smejo od otroka zahtevati, da bo vzdrževal svojo hišo in njihovo, ter njih.

tamara

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. feb 2012 21:36

Rosie, in jaz sem ti samo povedala moje mnenje, da se ne strinjam s tabo. Kaj pa tisti, ki si lahko "privoščijo" samo satanovanje, ki ga res niso mogli zidati sami? A se doma, ko sedite zvečer na kavču in popijete pivo ali kozarec vina, pogovarjate o tem, kako ste prelagali cigle ali o tem, kake neumnosti ste počeli in kako so otroci rastli?

S tem nikakor ne ponižujem tvojega vloženega dela.

Tudi jaz sem blazno ponosna na vse hiše in stanovanja, ki sva ga kdaj imela v lasti ali pa sva bila podnajemnika. V svoj dom blazno rada pridem, ker je pač urejen po moje in ker me pričaka moj dragi. Če je pa pohištvo tako ali drugače obrnjeno, ker pač ni celo življenje samo 1 naslov, je pa meni vseeno. Kot sem že rekla, jaz nisem to, kar imam.

Vanja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

9. feb 2012 21:48

Vanja, zakaj znaš ti vedno tko lepo povedat?

OlivaB

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

9. feb 2012 22:01

nola je napisal/a:

OlivaB je napisal/a:

Nola, se opravičujem, iz navedenega sicer nisem potegnila, da želi iz mamine hiše kupiti dve stanovanji - eno zanjo in drugo zanju. 

Čeprav po drugi strani, bi bilo to tako zelo narobe? Malo prej ste pisale o tem, kako otroci morajo skrbeti za ostarele starše, jim plačevati dom oz jih pedenat po dolgem in po čez. A Brusketka bo pa morala skrbet za njegovo mamo, vzdrževat še njeno veliko potratno hišo, ko se ne bo več sama zmogla pedenat? In kako ji bo to uspelo, če bo odplačevala kredit za svoj dom, skrbela za svoje otroke, šparala v skladih za svoj starostni dom (takrat očitno ne bo več tega, da bi otroci skrbeli za nas)?

Imam pa res srečo, da sta mojadva že leta pred penzjonom začela šparat v ta namen. Sicer jima bom pomagala kolikor bom lahko, vendar ne na račun svojih otrok. Pa tudi sama sta rekla, da ko ne bosta mogla več sama skrbet zase, bosta šla v dom, hišo pa oddala/prodala. Pa sta jo tudi zgradila s precej odrekanj.

Pinka, komaj čakam, da bom to lahko tudi sama napisala 



OlivaB

Prvič - kaj ima neka morebitna snaha razpolagati s premoženjem svoje morebitne tašče?

Zakaj pa se ne dogovori s svojimi starši, pa naj prodajo svojo hišo in iz izku***** kupujejo stanovanja zase in za svojo hčer.

Drugič -prav res ne vem, kje  je bilo zapisano kaj o tem, da bodoča Brusketkina tašča pričakuje karkoli od svoje morebitne snahe. Prepričana sem, da vsekakor ne tega, da bi na njen račun morebitna snaha pritrgovala od ust morebitnim otrokom.

Verjetno, podobno kot tvoji starši in večina drugih, načrtuje, da bo hišo, ko ji iz tega ali onega razloga ne bo več odgovarjala proda ali odda.(Mimogrede, verjetno lažje in bolje, če bo hiša brez s komerkoli že naseljene mansarde). Z izkupičkom si bo zlahka financirala dom ali varovano stanovanje, pa še ji bo ostalo za toplice.

Tretjič - na podlagi česa pa sklepaš,da v neki nedefinirani bodočnosti otroci ne bodo poskrbeli za nas?

Eni bodo poskrbeli, drugi pa ne, odvisno kakšen vzorec bodo prinesli od doma, tisti, ki se bodo naposlušali pritoževanja, kako je treba za ostarele starše plačevati dom in jih pedenat po dolgem in počez, kot si napisala, zelo verjetno ne.

Hvalabogu, da so kakšne mame in tašče toliko pametne, da ne bodo razprodale in razdale svojega imetja, kadar si bo kakšna potencialna partnerka ali partner njihovih otrok zaželela stanovanja z dovolj velikim balkonom.

 

 

 O MOJ BOG!

kAJ PA TI JE? zAKAJ NE PREBEREŠ VSEGA? MI2 SVA NA TEM, DA SI SAMA ZRIHTAVA SVOJE. kAR SE TIČE TAŠČE JE DEBATA DRUGA. gOSPA BO SAMA V POTRATNI HIŠI Z OGROMNO STROŠKI, KAR JE ŠKODA. JAZ JI NE MISLIM NIČESAR VZETI.....

DAJ PREBERI VSE NAJPREJ POTEM PA SE JAVLJAJ!!!!!!!!!

NIKOLI JI NEBI NIČESAR VZELA!



nola

brusketka

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

9. feb 2012 22:08

NOLA

 

RESNO NEHAJ.

ŽALIŠ ME. DEBATO SEM ODPRLA, KER SE ODLOČAVA MED HIŠKO ALI STANOVANJEM! NIČ NIMA TUKAJ TAŠČA. IMELA SEM SAMO IDEJO, DA ČE ONA PRODA HIŠO IN SI KUPI STANOVANJE, MI2 PA SVOJEGA BI LAHKO SKUPAJ KOT NADOMESTILO TERASE IMELI VIKEND...MALO ZA VRT IN PIKNIK. NE ODRIVAM JE-NASPROTNO...VABIM JO, DA SMO SKUPAJ, SAMO V ISTO HIŠO NE ŽELIM, AMPAK SI ŽELI FANT ZARADI STROŠKOV Z VELIKO HIŠO. NIČ NE ŽELIM OD NJE, NAPROTNO. DOBRA ŽENSKA JE IN ŽELIM, DA SI V ŽIVLJENJU PRIVOŠČI KAJ ZASE NE SAMO ZA HIŠO. NISMO VSE SNAHE SLABE VEŠ. SICER SEM PA NAPISALA ŽE V ENEM OD POSTOV PREJ, DA NI ONA NIČ KRIVA, DA NOČEM TJA, AMPAK DA JE PROBLEM PRI MENI. TO UBISTVU PRIZNAM. Z NIČEMER MI NI DALA VEDETI, DA JI NESEM VŠEČ, JAZ ŽELIM SAMO, DA TAKO OSTANE.

 

PROSIM TE, DA SI PREBEREŠ POSTE ZA NAZAJ, KER TISTI, KI BEREJO SAMO KONCE TEM SI BOJO USTVARILI NAPAČNO MNENJE.

 

OlivaB hvala za back-up:P

 

LP



brusketka



Sporočilo je spremenil(a) brusketka dne 09. 2012 22:12

Sporočilo je spremenil(a) brusketka dne 09. 2012 22:16

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

9. feb 2012 22:15

Meni se zdi, da so starši delali zato velike hiše, ker so že vnaprej želeli olajšat stanovanjske dileme svojih otrok. Po eni strani razumljivo. Hiša je večnadstropna, da se družine ne motijo. Po drugi strani pa je to nekakšen tihi nadzor in vmešavanje staršev (dobronamerno) v otrokovo življenje, če otroci le to dopustijo.

Jaz se priključujem mnenjem tistih, ki predlagajo, da pojdita za poskusno obdobje k tašči živet. Če praviš, da je prijazna in se zelo dobro razumeta. Če pa se ne bo izšlo, pa se preselita. Saj po kakšnem mesecu boš že vidla, kak pa kaj. Te pa fant ne bo mogel obtoževat, da niti poskusila nisi...

Moraš pa obvezno v svojem nadstropju ključavnico zamenjat

yulchi

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

9. feb 2012 22:22

Hehehe...

Ja ampak že če samo poskusiva morava kupiti pohištvo in vse. Ah ja saj pravim:) smešno tole no...

Čakaš dan, da se začneš odločati o naslednjem koraku pa naletiš na toliko dilem:) Sploh, ker se mi zdi to pomembna odločitev...Čeprav se mi dozdeva da bova vrjetno pristala pri njej...no kakor koli bo upam, da se bo izšlo, da bo za vse dobro.:)

 

Verjetno ob naslednji priliki bom omenila svojo varjanto in malo povprašala kaj mislita moj in tašča. Se mi zdi, da bo odkrit pogovor kaj razjasnil. Saj meni je konec koncev vseeno, samo res nebi rada, da smo obremenjeni s tem, ker se mi dozdeva da če ostane na tem tako bo. Ker za razliko od nje imjo moji isto veliko potratno hišo ampak mojemu očetu to ni problem in jo zmore normalo vzdrževati, pa še oba z mamo sta, pa vrjetno bo brat ostal tam. Tašča bo pa če se odseliva sama.

brusketka

Sporočilo je spremenil(a) brusketka dne 09. 2012 22:31

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti