Jedilniki za alergike

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

15. feb 2012 14:30

Moj predragi je imel od prvega dne, ko sem ga spoznala enake težave kot ti, katti. Velikokrat si mislim, da še sreča! Vse pač kuham z minimalno količino maščob za nas vse in nihče se ne pritožuje, da jim kaj manjka. In zaenkrat smo zdravi, kot dren. Še vedno si parkrat na leto zaželi koščka pohanega piščanca in ker se mu navadno ne ljubi zapeljati do najbližjega fast fooda (KFC), ostane samo pri luštah. Pri zdravniku zaradi tega ni bil nikoli. Tudi če bi mu postavili diagnozo, kaj bi potem? Jedel tablete za lažjo prebavo pohanega mesa?

 

Vanja

yoy  

član od: 7.1.2008

sporočila: 58

15. feb 2012 15:39

Pri moji hčerki so to ugotovili pri enem letu ko je imela 14 dni drisko bila je ful napihnjena kot da je podhranjena in shujšala je na sedem kil .Tudi kakala je sluzasto in vse v koščkih neprebavljeno nekajkkrat na dan.Štiri do pet ur po obroku je šlo vse ven in sicer v takšnih količinah da ne moreš verjet.Nato smo šle v bolnico in na krvi je pokazalo nato pa še v lj. NA GASTROSKOPOIJO.

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

15. feb 2012 20:32

Začelo se je v srednji šoli, kjer me je napihovalo, driske sem imela in nenormalne bolečine v želodcu. Ko je bil višek sem si bila pripravljena izrezat želodec ven. Takrat sem sama preizkušala diete, zdravnica me je pa kregala, ker si namišljujem. Ko sem izgubila 20kg in breda ter seveda slabokrvna da je joj. Ko sem prišla v Maribor študirat sem spoznala dragega in njegovo mamo, ki je medicinska sestra v bolnici. K me je videla zjutraj kako sem bil zložena in čakala da krči minejo je rekla da tako ne gre, da naj zahtevam napotnico in me bo spravla k gastroenterologu. Prej 4 leta nič, potem pa čez en mesec diagnoza: celiakija in seveda priklop na Venofer zaradi slabokrvnosti. In prvič sem lahko se zravnala brez bolečin v želodcu. Kmalu za tem sem začela čutit pekočo bolečino v požiralniku in zjutraj kiselkast okus v ustih. Sledila še ena gastroskopija, kjer so ugotovili povišano želodčno kislino tako močno, da mi je Ultop 40 2x na dan ni zaviral. Po enem letu pa ob driski in napihnjenosti še alergijo na mleko. Sedaj pa sem super! 

Meni je zaradi vzdražene kisline in čudnega črevesja ne paše mastna hrana. Seveda je možno, da ti to ne ustreza, saj je večino naše "domače" hrane premastne za normalnega človeka. Zadevo rešiš tako da zamenjaš maščobe in zmanjšaš vnos maščob v telo. Jaz paniram samo s kokosovo maščobo pa še to takrat, ko se mi res po par dni lušta. Večinoma se izogibam mastnim pečenkam in tem. Ko kuham juho, uporabim olivno olje, saj je lažje prebavljivo. Bučno olje je pa seveda najboljše čisto in na solati. 

Če uporabljaš teflonsko posodo pa tako ni problema, saj je veliko manjša verjetnost da se hrana prilepi nanjo. Je pa najboljše da mastno hrano ješ zjutraj, saj se lažje prebavi čez dan ob ostali lažji hrani. Ter če ješ panirano meso, si privošči zraven zelenjavni riž in ne pomfri.

Velikokrat je kombinacija močnih začimb in nasičenih maščob krivec za boleč in vzdražen želodec, takrat pa si nalijem malo sirupa Pervivo in pomaga.

Yoy: ko grem v trgovino se navadno zapodim v to polico s posebno prehrano. Velikokrat na izlete imam s sabo tiste napitke Fresubin (eni imajo Ensure), ki jih dobim na recept, saj zadostujejo za en obrok-imajo 400 kalorij. Če ga še nimate, poprosite zdravnika gastroenterologa naj vam napiše recept. Tako boste plačali le polovično ceno napitkov.

Kupujem pa veliko sadja in zelenjave, jajca, mleko se dobi vsepovsod vsaj alpsko brez laktoze, namesto kruha lahko jem riževe vaflje, koruzni žganci (njami zajtrk, včasih celo s kakavom), sončnična in ostala semena (dobra za mojo prebavo), ostalega pa se trenutno ne spomnim.

Ko pa grem v Interspar ali podobno veliko trgovino, pa kupim 10L mleka in 3 kocki masla, 2 kosa sira, 2 skuti, 4 kisle smetane, 2kg moke (vseh vrst), potem pa kar je višek zamrznem (sir, skuta...) ostalo pa na polico in počaka.

Hrenovk ne priporočam, ker že tako niso zdrave glede na to kako drobovino imajo, za majhne otroke pa sploh ker lahko spodbudijo pretiran odziv imunskega sistema in nastanek novih alergij.

Monika7

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

15. feb 2012 23:28

Pri mojem nečaku so alergije ugotovili s testi v bolnišnici, ko mu je bilo pol leta. Kažejo se mu v treh oblikah: kot atopijski dermatitis, astmatični napadi in kot hude prebavne težave. Preden so mu (oz tedaj še sestri, ki gaje dojila) predpisali dieto, je bil pa res bogi - cele dneve je samo jokal, kožo je imel kot usnje, včasih se je spraskal do krvi, pokakal se je pa na dva do tri tedne. Skratka bilo je očitno, da z otrokom nekaj zelo ni v redu. In šele z dieto smo videli, da se to dete zna tudi smejati in je pravzaprav velik dobrovoljček, če ga nič ne boli. V zadnjem času so se mu spet pojavile manjše težave, zato so mu dieto poostrili.

 

motovilčica

yoy  

član od: 7.1.2008

sporočila: 58

16. feb 2012 14:39

Ja res so to hude težave.Mojo kolegico je matralo od sedmega razreda oš in so ji sedaj postavili diagnozo celiakija ko je stara 26 let.So ji šli že vsi zobje ven in grozno drugih posledic za katere ji še delajo preiskave.

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

17. feb 2012 10:27

Povejte, si bo katera upala peč pustne krofe?   Jaz še zbiram pogum... 

Monika7

yoy  

član od: 7.1.2008

sporočila: 58

17. feb 2012 18:58

Joj ne vem če bi si upala.Tako kot praviš tudi jaz moram zbrat pogum.Bi pa naredila miške za njo, vendar ne vem s čim naj nadomestim jogurt ker pri nas nimajo sojinega.Ali ima morda katera  kakšen drug recept brez jogurta.

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

18. feb 2012 19:27

Sej se dobi jogurt brez laktoze in je enak onemu. Spar ga 100% prodaja. Sem zadnjič naredila žemljice s skuto pa so tudi dobro izpadle.

Monika7

yoy  

član od: 7.1.2008

sporočila: 58

18. feb 2012 21:02

Ja brez laktoze že vendar moja ima alergijo na mleko in lahko samo riževo ali sojino.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti