Alge

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. jan 2012 20:49

yulchi je napisal/a:

 

Ali so te trave slučajno regrat, kopriva, kamilica, bela omela, detelja, vijolica, čemaž, trpotec, lucerna, mak, rman? Te res rastejo v naravi, ostale pa moramo posejati in negovati, da jih lahko uporabljamo.

 

Za travo-travo pa še nisem slišala, da je zdravilna.
yulchi

Ah, julči, julči, a misliš, da so alge kaj bolj zdravilne od trave-trave? Kaj pa je trava-trava? Vsaka trava je zdravilna, ker ima klorofil, minerale, vitamine, pa malo sladkorjev, skoraj nič beljakovin in maščob, no, razen v semenih, bolje - plodovih. In seveda, izjemno veliko vlaknin imajo, saj je levji delež njihovih teles nam neprebavljiva celuloza.

Če ti nisi slišala, da trave-trave (mislim si, da misliš s tem pač predstavnike in predstavnice družine Poaceae, trave slovensko), še ni nujno, da niso.

Pšenica, pira, ječmen, oves, rž, tritikala, riž, proso, sirek, sladkorni trs, divji riž (ki sicer v resnici ni riž, je pa trava), kamut, še kaj bi se našlo, morda res bolj lokalno uporabljano, recimo muhvič.

Ni vrag, da se ne bi med 9000 vrstami v 650 rodovih na tej Zemlji našlo tudi nekaj sto zdravilnih pripadnic te obširne družine (saj menda poznaš stisnjen sok mlade pšenice, kaj?). Praktično vse svetovne civilizacije so se razvile v povezavi s travami kot virom hrane, pa tudi sredstvom za izdelavo bivališč, pa še marsičesa, recimo posodja, orožja, prevoznih sredstev.... Ni to zadosti in preveč?

Če misliš, da so alge, ki jih očitno tako zelo ceniš, pa najsi bodo v obliki posušenih steljk, praškov, ali pa stisnjene v tablete (in mimogrede, uporabljajo se v tej obliki tudi modrozelene cepljivke, poljudno, a zelo napačno poimenovane tudi modrozelene alge, recimo Spirulina sodi mednje), nabrane v naravi, prosto živeče, se hudo, hudo motiš. Zagotovo, vsaj enocelične (Chlorella, Spirulina in podobne) gojijo, enako mora biti tudi z ostalimi. Pri tolikšni potrošnji ni verjeti, da bi jih nabirali po obalah oz. v priobalnih morjih. Da o tem, kako alge najraje rastejo prav tam, kjer je zadosti dušika, fosforja,...torej blizu kanalizacijskih iztokov, ne rečem nobene. No, gojenim te elemente in vse ostale, njim asencialne, računalniško natančno dozirajo. Ni verjeti, da bi bile "bio" pridelane.

Jaz bom ostala kar pri regratu, solati in kar je še ostalih nam domačih in okoli nas rastočih rastlinah. Ostali pa - vsak po svoje. V raznolikosti je čar življenja, sobivanje je tako lažje, je manj konkurence.  

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

13. jan 2012 21:03

Jap,

ampak bi bila dobra počitniška praksa, da bi mlade algojedce poslali precejat bio alge kar iz nam najbližjega morja. Sploh tiste enocelične. Recimo toliko, da bi jih bilo dovolj za eno omakco. Kako je že rekel Mojster Mesec v Zvezdici Zaspanki? Kazen mora biti vzgojna....

Je ni alge čez regrat z bio jajčkom ali prepraženo slanino (moj prispevek k razpravi o okusih, o katerih se ne razpravlja). 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. jan 2012 21:31

limnol je napisal/a:

Je ni alge čez regrat z bio jajčkom ali prepraženo slanino (moj prispevek k razpravi o okusih, o katerih se ne razpravlja). 

Sonja

, jutri grem nabirat regrat (pa kak motovilec in radič in zvezdico vmes)........... Ideja s precejanjem biolag je pa super, sploh, če bo treba na roke veslati, da bo planktonska mreža v primerni legi.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 13. 2012 21:31

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

13. jan 2012 22:26

Eh, ste ve za luno... komu se ljubi precejat alge (ups, pardon, ja, kazen mora biti vzgojna) - v knjigi Dalmatinska kuhinja Dike Marjanovič Radice piše, kako ribiči kuhajo morske kamenčke, polne planktona in dobijo krasno buzaro - evo, tud naši ljudje so se z algami prehranjevali že pred dvesto leti  (ampak zarad lakote - ne zato, ker bi bilo to moderno).

lp

cervus

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

14. jan 2012 0:43

Nenene, rimljanka, samo enkrat sem jedla tablete od alg, nisem njihov potrošnik. Ampak če vprašam po lekarnah ali bio trgovinah, vedno priporočajo tablete iz alg. Ker naj bi bile zelo dobre za naše telo. Bi pa vseeno še kaj drugega poskusila iz njih naredit, da potešim svojo radovedno in kulinarično naravo.

S travo-travo sem pa mislila na travo, ki je posejana povsod  in jo kosimo na vsake toliko časa. Zdravilne rastline in zelišča pa vsako leto nabiramo, o njih pa vem kar nekaj. In o žitaricah prav tako. Živimo praktično z naravo, jo kar izkoristimo vsak letni čas, ker nam ogromno ponuja.

 

yulchi

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

30. nov 2015 14:45

 

Obujam staro temo:

Imam spirulino v prahu in imam problem uporabe: pri pripravi se veliko prahu prime na žlico ali kozarec. Ne znam jo gladko zmešati/vmešati v sok ali vodo. Prosim za kakšno priporočilo ali idejo, kako jo uporabiti.

rdkapica

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. nov 2015 18:22

Poliži žlico!

Lp

cervus

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

30. nov 2015 19:49

Uživam alge " klorela" v prahu, zmešam v topli vodi; nimam težav. Včasih se malo (zelo malo) prime ob robu na dnu kozarca, dotočim še malo tople vode, da odstopi ...

 

LP, ...

kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti