Nujnooo !!!

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

3. jan 2012 19:35

Jaz sem pa enkrat ocvrla ne vem več ali kokošje ali puranovo meso v bučnem olju in sem bila precej razočarana, ker se je podobno, kot se ob visokih temperaturah zgodi z olivnim oljem, razdišalo.

Pričakovala sem orehovo aromo, dobila pa navadne pohane kokoši (ali pure, saj se ne spomnim več).

Saj z leti se navadiš takih spotikanj in malih razočaranj, meni je v spominu ostalo tudi to, da sem (če že pohamo) meso spanirala v mletih mandljih, pa ni bil rezultat nič bolj imeniten, kot če bi vzela drobtine. Seveda, je treba  stavit zraven še malo sira. Pa ko smo že pri siru, kilo ga lahko streseš v polento, pa ne bo kremasta, če je ne skuhaš z dobro dozo smetane.

Ljuba duša limnol, kaj bi bilo neumesno ali nestramno, imaš čisto prav, ampak vsaj jaz rada preberem kakšen nasvet za katerega verjamem, da za njim stoji zaresna (pa čeprav virtualna) ženska.

Pa prav zares, kar sem se kuharskega naučila je bilo iz podpisanih knjig in takih internetnih pogovorov, kjer vse sogovornike sprejmem kot verodostojne in zaupanja vredne.

Bom pa poskusila kaj speči z bučnim oljem, že ker nisem preveč na sladko mogoče kakšen kruh. Enkrat spomladi, da bo vse zeleno, saj to bo prišlo kar naenkrat.

nola

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

3. jan 2012 19:42

tega sem ze delala in je dober: http://www.kocbek1929.com/?page=nasveti&action=rece

podoben je na primer tudi tale: http://www.oljarnabelsak.si/recepti.asp?id=55

Na obeh straneh je se nekaj receptov za uporabo bucnega olja.

Se en kolac: http://kuhinjica.si/component/content/article/8-r

Bucno olje gre lepo tudi v kvaseno testo, zanimiva so tudi na njemu pecena jajca.

Semena pa tako kot obicajno - zmleta lahko damo v testo za biskvit, v nadev za potice, ....

Pripravimo lahko bucni pesto (skupaj z bucnim oljem) itd.....

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. jan 2012 20:48

Jaz dam bučnice, grobo mlete, tudi v kruh, če ga kdaj pečem doma, iz mešane moke. Pa po solati jih več krat potresem.

Bučno je pri nas obvezno za vsako solato razen za paradižnikovo, za to je olivno olje.

Me pa ne gane meso, pečeo v bučnem olju, niti jajca, in ne ribe.

 

Zelo kremast vanilijev sladoled z neka jkapljicami bučnega olja je pa odlična sladica. Jo tudi doma več krat naredim.

mamamia

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

3. jan 2012 23:00

Mamamia, ti si ja Štajerka, paradižnikova solata brez bučnega olja??? Ne sme manjkati niti na fižolovi niti na "kislozeljni"... Mi je pa smrtni greh cvret jedi v bučnem olju (ne, ne, se hecam, ampak pravo bučno olje je gosto kot sirup, si ga niti ne predstavljam kot olje za cvrtje, pa tudi predrago je).

 

 

 

 

Barbra

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. jan 2012 9:33

barbra je napisal/a:

Mamamia, ti si ja Štajerka, paradižnikova solata brez bučnega olja??? Ne sme manjkati niti na fižolovi niti na "kislozeljni"... Mi je pa smrtni greh cvret jedi v bučnem olju (ne, ne, se hecam, ampak pravo bučno olje je gosto kot sirup, si ga niti ne predstavljam kot olje za cvrtje, pa tudi predrago je).

 

 

 

 



Barbra

 

Ja, kljub temu da smo mlajša generacija vsi Štajerci, se poznajo korenine s Krasa, do kamor je tudi seglo olivno olje. No, moj mož je velik privrženec olivnega olja (si ga nalije na kos belega kruha in to je, pa mehko kuhana  jajca s toplim olivnim oljeme in nadrobljenim kruhom ...) in tako mu je paradižnik tesno povezan z olivnim oljem in baziliko. Ostali del družine pa je z bučnim, seveda, tako kot fižolovo solato. Solati iz svežega zelja imam pa jaz najraje z navadnim belim oljem in veliko popra ...

 

Bučno pa itak, da mora bolj kapljati kot teči .

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

4. jan 2012 10:07

Pa kakšno je tole vaše belo olje? Sem imela sodelavko Štajerko in je tudi omenjala to famozno belo olje, pa nas je, če smo jo vprašale za kakšno olje gre, gledala kot malo čudne in tu pri nas ga ni bilo mogoče kupiti.

Ona ga je kupovala v Grazu in ni znala razložiti iz česa je, pa smo si potem mislile, da je to pravzaprav kuhano maslo, ampak najbrž ni.

Za kakšno olje gre in iz česa ga stisnejo?  Ali gre vendar samo za kuhano maslo?

 

nola

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

4. jan 2012 10:29

nola je napisal/a:

Pa kakšno je tole vaše belo olje? Sem imela sodelavko Štajerko in je tudi omenjala to famozno belo olje, pa nas je, če smo jo vprašale za kakšno olje gre, gledala kot malo čudne in tu pri nas ga ni bilo mogoče kupiti.

Ona ga je kupovala v Grazu in ni znala razložiti iz česa je, pa smo si potem mislile, da je to pravzaprav kuhano maslo, ampak najbrž ni.

Za kakšno olje gre in iz česa ga stisnejo?  Ali gre vendar samo za kuhano maslo?

Kolikor je meni znano, gre za tako ali drugačno rafinirano rastlinsko olje, ki je po navadi "brezbarvno" (~ "belo"), torej repično, sojino, sončnično ipd., ali pa neko mešanico teh zadev. 

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. jan 2012 10:40

Nola, na Štajerskem smo "belo olje" rekli sončničnemu olju oz. rastlinskemu olju, ki je ponavadi mešanica sončničnega in oljne ogrščice, morda še česa, nisem sigurna. Vsaj pri nas (na Celjskem) se je ta izraz uporabljal nasproti bučnemu olju (ki je pač temne barve). Olivnega pa se iz mojega otročtva (računaj cca 30 let nazaj) sploh ne spomnim.
V Avstriji se je verjetno dobilo, vendar ga v naših krajih nismo bili vajeni in ga nihče od moje žlahte ni kupoval. Okušali smo ga zgolj na počitnicah v Dalmaciji in mislim, da je oče prvega pol litra "za probo" kupil na Murterju, ko sem imela 13 let.

Res je bilo "moderno" navadno "belo" olje, riž in toaletni papir, pa seveda čokolado in barvice ter pralni prašek kupovati v Avstriji, tiste 2x letno, ko si lahko tam nakupoval brez "depozita" (ali kako je že bilo). Moja stara mama je to zmeraj počela, so hodili z upokojenci na nakupovlne izlete v Gradec ali Lipnico in je zmeraj trdila, da sta "avstrijsko" olje in riž bistveno boljše kvalitete od "našega".

Bučno olje so nosili kmetje iz Prekmurja prodajat po hišah ali na tržnice, v hiši je moral zmeraj biti kak liter in kot pravi Barbra, solata brez malo bučnega olja ni bila "prava". Pri nas se ga je večinoma uporabljalo mešanega z "belim" (za solate), čistega pa so radodarno polivali po narezani šalotki ali čebuli, ki je bila redna priloga ib narezku iz suhih mesnin, pa tudi po solati iz naribane črne redkve in kuhanega fižola.
Sama bučnega olja nisem marala, okus mo je bil premočan. Sicer pa se je v tistih časih v naših krajih itak v večini uporabljala svinjska mast, saj so imeli skoraj pri vsaki kmečki hiši vsako leto koline. Olje je bilo dejansko "rezervirano" za solatni preliv ali cvrtje krompirja in piščancev ob "boljših" priložnostih. Se spomnim stare mame, ki je zmeraj vpila, naj "šparamo" z oljem (ma to je imela navado še iz časov, ko je moralo biti olje verjetno drago kot žafran in so ga res težko kupili).

Sem pa na morju slišala gospodično, ki je razlagala, kako nenavadno jed je jedla in kako je bilo dobro. Omenjala je postrvi, povaljane v koruznem zdrobu in ocvrte v bučnem olju! Meni se zdi ta kombinacija zelo čudna (predvidevam pa, da je bilo bučno olje mečano z "belim", saj je res zelo gosto, me pa zanima, če je kdo od vas to že poskusil oz. pripravljal.

Mojca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

4. jan 2012 11:15

666 in Mamaf, hvala za pojasnila ampak ne vem če govorimo o istem olju. Sončničnega ali drugačnega rastlinskega poznamo seveda tudi pri nas, to, ki ga je sodelavka tovorila s Štajerskega pa ni bilo to navadno trgovinsko (za srdele frigat) olje, še manj pa gosto in temno bučno.

Še zmerom mislim, da je šlo za kuhano maslo.

Bučno za solato ali kakšna kaplja na svež kruh( pa po možnosti kakšen škamp zraven) je meni božansko, žal pa zelo hitro postane žarko, se mi zdi,  da je veliko bolj občutljivo od olivnega. Kako ga pa vi hranite?

Jaz ga imam tisti liter ali dva v temni in hladni kleti skupaj z našim olivnim, ki mirno vzdrži vsaj leto, bučno pa ne, mogoče zato, ker steklenico odpiram in nosim sem in tja.

Kuhano maslo imam pa kar v kuhinji, je neuničljivo, mislim, da je to tisto belo olje, ki ga je sodelavka uvažala iz Avstrije.

V njem popečem brancine, jih odcedim, pa še na vroče polijem malo surovega olivnega olja (moje je iz buge).

 

nola

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. jan 2012 11:24

Na Štajerskem se izraz belo olje uporablja, kot je mamaF napisala, za običajna rastlinska olja (repično, iz koruznih kalčkov itd ...). Od nekdaj smo imeli doma to belo olje, bučno (tega po steklenico, ker se je res znalo hitro pokvarit in smo ga kupovali sproti) in olivno. In ko je mama rekla "Daj mi olje", je najprej sledilo vprašanje "Katero?"  In še danes je tako, da ko na primer pišem seznam, kaj je treba kupiti, napišem belo olje, bučno olje ... Očitno neka krajevna navada.

 

Kuhano maslo se pa na Štajerskem bolj malo uporablja. Poznamo ga tiste, ki smo se že kdaj srečale s tujimi kuhinjami, v katerih se uporablja. Je bila tu bolj mast doma.

 

Tudi olivnega olja niso uporabljali veliko, poraba na našem koncu je začela naraščat v minulih desetih letih, bi rekla takole "od oka".

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti