Podražitve v merkatorju!!

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

15. dec 2011 12:00

ibiza je napisal/a:

Ker je ravno govora o čokoladi, sam absolutno raje kupim ba** kot pa neko žbljxx znamko. Mogoče se tudi motim. Ampak, brez da vidim embalažo, lahko hitro ugotovim, za kakšno čokolado gre. Raje jo jem manjkrat, pa boljšo, kot pa večkrat pa cenejšo. Isto velja za veliko večino hrane, ki jo kupujem ( npr. nutello, sire, mesne izdelke, testenine...). Polizdelkov in gotovih izdelkov pa itak kupujemo malo, kar je pač "nujno".

Kaj vem, rad imam dobro hrano.

Pred časom je bilo tu na forumu postavljeno vprašanje, kako narediti kolač, da bo tak kot v xxxx trgovini. Na kraj pameti mi še ni padlo, da bi kaj podobnega kje kupil. Sem pristaš domače hrane, čeprav (lahko) stane več. Za hrano, ki jo kupujem, mislim da ni računice, da naredim tedensko dobrih 30 km z avtom. Pa čeprav je znesek na računu nižji, najbrž ni toliko nižji kot te stane vožnja, čas... Itak bi pa kupil preverjene izdelke oz. izdelke, ki niso najcenejši. Imam nek rešpekt pred njimi, lahko da tudi neosnovan, ne vem...



peter

 

Ja, po mojem je to res precej neosnovano. Ok, če gre za preverjene izdelke (torej tiste, ki si jih preveril sam), potem se strinjam s tabo, ampak vsakega je treba preveriti, cenejši še zdaleč ni nujno slabši. To so predsodki, ki vodo napeljujejo na mlin trgovcev. Jaz ničemur več ne verjamem, dokler ne poskusim.

Nedavni primer je zopet potrdil mojo teorijo - škornji, ki so stali 65€ (to je zame kar precej in mi jih ni bilo lahko dati iz rok), so se po 5x nošnji tako ogulili, da je zgornja plast materiala visela stran. Seveda sem jih nesla nazaj in zahtevala denar, ki sem ga tudi dobila (ne brez prerekanja, prodajalec mi je najprej rekel, da imam jaz tako hojo). Potem sem kupila škornje za 40€, ki sem jih nosila vsaj 10x, pa so zaenkrat še ok, kar sem tudi pričakovala. Dražje torej niti slučajno ni boljše!

JJ

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. dec 2011 12:37

Meni je Mercator najbližja trgovina in prav v to poslovalnico grem prav rada, predvsem zato, ker so prodajalke tam že leta in leta iste, prijazne vse po vrsti in se že dobro poznamo, skozi okno trgovine je pa lep razgled na zaliv.

Včasih sem večino nakupov opravila prav v tej trgovini, zdaj pa, ko sem prisiljena gledati na vsak sold in tudi zato, ker so mi določeni izdelki tam všeč, kupujem tedenske zaloge v nizkocenovniku v bližnjem kraju. Ampak ker tam nimajo vsega, kar potrebujem (ali mislim, da potrebujem), se še vedno vsaj enkrat tedensko oglasim v 'moji' trgovini.

Ena je nekje napisala, da je veliko odvisno od poslovodje, se zelo strinjam, predvsem pa od prodajalk (in prodajalca, mi ga v našem sosedu imamo, pridite ga pogledat). Saj v Piranu prav vf mestu sta dve Mercatorjevi trgovini, v eno grem rada, v drugo pa rajši ne. Kakšne hude razlike v kvaliteti proizvodov, ki jih kupujem tu ali tam do sedaj nisem opazila, vsekakor pa, če mi seveda odgovarja, vedno vzamem blago s trgovsko znamko. Saj na vsakem zavitku piše, kje je bil proizveden in pakiran, evo, včeraj sem kupila kislo zelje, piše, da ga proizvaja in pakira Vrana d.o.o. v kraju Jankolovica v hiši b(ez)b(broja), prva pošta Biograd na moru, Hrvaška. Tako, da če mi ne bo dopadlo, se pri priči odpeljem v Dalmatinsko zagoro in jim povem svoje mnenje o njihovem zelju.

Zraven zelja sem brezplačno dobila še dve priložnosti da se nasmejim, jih bom nesebično podelila z vami.

1. Na tem istem zavitku piše: Uvoznik za Hrvatsku: Mercator-Hd.o.o.. Pa še: Proizvedeno u Hrvatskoj. Uvezeno iz Slovenije. Država porekla Hrvatska.

Me spominja na osemdeseta leta, ko smo hodili na Škofijski blok po cement iz Umaga. Nihil novo.

2. Kupujemo potovalno zelje, ki kroži od ene kantine v Dalmatinskih hribih do Podalpja pa nazaj, na piranskem Zelenjavnem trgu pa naš na žalost prepošteni Brane ne sme več prodajati kislega zelja in repe, ker ju ne kisa lastnoročno v svoji garaži, ampak ga pripelje od nekoga iz centalne Slovenije. Mar bi ga za kakšen dan preložil v kakšen domač sod, pa bi ga spet lahko hodili kupovat vsi domačini pa še Tržačani.

 

nola

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

15. dec 2011 15:07

nola je napisal/a:

  Ampak ker tam nimajo vsega, kar potrebujem (ali mislim, da potrebujem), se še vedno vsaj enkrat tedensko oglasim v 'moji' trgovini.


nola

 

Ravno v tem stavku se skriva razlog za razlike v cenah.

Nisem in nikoli nisem bila zaposlena pri katerem od dražjih trgovcev, nekaj pa le  vem o tem , kako se vrti poslovni svet in stroški v njem.

Nizkostroškovne trgovine nabavljajo tam, kjer dobijo dobro kvaliteto za najnižjo možno ceno. Ker jim ni treba skrbeti, ali bo dobava stalna ali samo enkratna, imajo veliko večje možnosti.  Kupujejo le tisto in toliko, kolikor računajo prodati še preden bo robo treba plačati dobavitelju. In nihče od kupcev se pretirano ne razburja, če kakšnega artikla zmanjka.  Sortiman je veliko manjši, kot pri dražjih trgovcih in kupci to vzamejo v zakup.  Saj vedo, kje bodo dobili ostalo.

Ko tukajle sprašujete,  kje bi dobili katero od bolj ali manj eksotičnih sestavin, vas ponavadi  napotijo k dražjim trgovcem.  Da tak pester sortiman vzdržuješ, pač stane. Od izbora dobaviteljev, ki garantirajo stalne dobave, do  stroškov skladiščenja, davkov na zaloge, obresti  ... kar nekaj je še tega.

Podražitve, ja seveda nas kupce neprijetno presenetijo.  Ampak, ali kdaj pomislimo, ko se podraži bencin, kurilno olje, elektrika, plin, da se bo to nujno čez čas odrazilo na artiklih ki jih kupujemo? Saj vsi v verigi za opravljanje svojih nalog potrebujemo taisto podraženo energijo.

Tudi sama marsikdaj zaidem v nizkocenovne trgovine, pravzaprav nekatere artikle kupujem le tam, ampak istočasno razumem, da "oni drugi" pač delajo pod drugimi pogoji.

Kje, kaj in po čem se lahko svobodno odločimo sami, čemu bi se potem sploh razburjali?  Je pa še en hec: ko greš h nizkocenovniku, se moraš krepko vzeti v roke, da kupiš samo tisto, kar rabiš, ne pa zraven še vse polno stvari "ki so takooo poceni" pa brez njih čisto komot shajaš. Na koncu si kaj hitro na istem z onim, ki kupuje pri dražjih trgovcih, samo krame si ti več nabere.

 

Cila

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

15. dec 2011 15:21

Cila.



rrr

 

Aja, seveda tudi jaz marsikaj kupim v Hoferju ali Lidlu, Hura in pa Eurospin pa mi nekako ne sedeta.

Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 15.dec 2011 15:23

Jutica  

član od: 15.12.2011

sporočila: 36

15. dec 2011 16:55

Se kar strinjam, da je veliko odvisno od poslovodje trgovine. V moji bližini sta 2 Mercatorja, en je malce večji, drugi pa zelo majhen. V večjem velikokrat nimajo stvari, ki jih jaz kupujem. Pa ne iščem nekih posebnih izdelkov. Zdajle mi pade na pamet, kar sem nazadnje iskala: vloženi beluši, orehi (imeli so samo 5kg pakiranja ), neke začimbne mešanice (od Knorr), manj masten sir v lističih, pa še kaj, samo se ne spomnim. V manjšem Mercatorju (pa je ornk manjši), pa imajo vedno vse.

Jutica

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

15. dec 2011 20:00

JanisJoplin (mimogrede, imaš super nick), seveda gre za preverjene izdelke. V Hoferju sem dobil ene par izjemno kakovostnih zadev, spomnim se recimo mešane solate v kozarcu. Veliko boljša kot od večine priznanih blagovnih znamk. Je pa res, da takih stvari več ne kupujemo. (Zato pa imamo dve zamrzovalni skrinji in polno špajzo doma narejenih shrankov.)

Kar se pa tiče obutve, (skoraj) nikoli je ne kupim takrat, ko jo prvič vidim. Navadno jo preizkusim po trgovini, doma potem prespim, če sem čez par dni še tako navdušen, kupim. Zeloooooooo redko se mi zgodi, da mi po tem načinu kupovanja nekaj leži v omari....

peter

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. dec 2011 11:30

Hvala Potem se pa strinjava

Tudi jaz sem jih preizkusila v trgovini, ampak tega, da se bodo tako kmalu strgale, pač ne bi mogla ugotoviti. Sem pa predvidevala, da je kvaliteta sorazmerna ceni, zdaj pa na to ne bom več nasedala

JJ

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

17. dec 2011 11:38

trac je napisal/a:

Meni se je konec avgusta, začetek septembra v Mercatorju trikrat zgodilo, da je bila vsakič, ko sem kupila Eko indijske oreščke, višja cena. Pa ni bilo nobene akcije. Na policah so bile pa vedno stare cene. Ko sem jim to na blagajni omenila, so mi sicer razliko vrnili. Ampak, a moramo potem res vsako ceno primerjati na računu?

Ne, da bi hotela pljuvati po kakšnem trgovcu, ampak ne vem, zakaj bi za isto stvar nekje plačevala več, če ni potrebno. In pri Mercatorju so cene kar precej višje. Zadnjič sem za en čokoladno-sojin namaz tam dala 2,22EUR, medtem ko je bil isti v Leclercu 1,44EUR. In potem se mi pri celi košarici kar precej nabere. In ne želim kupovati nekih trgovskih znamk, ampak originalne znamke (mlekarna Planika, gorenjka, žito, mlinotest, ...), ker vsaj upam, s tem podpiram tudi njihovo proizvodnjo in tam zaposlene.

K Sosedu zavijem zelo poredko, sem pa zadnje mesece praktično vsakič na blagajni čakala zato, ker se je kak kupec prerekal s prodajalko glede cene. Da je na polici nižja kot na računu. Kolikor sem videla, niso nikoli ponudile znižanja računa, le vračilo denarja na za moje pojme neprijazen način 

Tudi sama raje podpiram proizvajalce, kot pa trgovce.

Kot sem že nekje pisala, na Leclerca me je navadil naš hrček. Radič je le z vrta ali iz tam, iz ostalih trgovin prinešenega pač ne. Mi je dalo mislit, saj mu nisem povedala iz kje je  Meier, tudi sama grem sicer raje do nizkocenovca kot k Sosedu.

Komentar je bil na vožnjo v oddaljene trgovine. Po fasengo greš komot enkrat na 1-3 tedne in kupiš stvari ki stojijo (čistila, moka, sladkor, zamrznjeni izdelki, makaroni, pekovske stvari, pijače...), sadje, zelenjava, maslo itd ob primernem hranjenju komot zdržijo en teden. Ga ni čez domač kruh (moka in kvas tudi stojita nekaj tednov). 

Ne razumem zakaj bi nas morali trgovci obveščat o povišanjih cen. Pač ponudijo po neki ceni, na nas pa je, ali bomo vzeli pri njih ali ne. Vkolikor mi kje drugje ponudijo boljše cene, boljše pogoje, bom pač šla drugam. Če ti drugje ponudijo boljše delovne pogoje in plačo, je na nas ali bomo ostali pri istem delodajalcu ali šli k drugemu. Če nam nekdo ponuja 'lepše' prijateljstvo se bomo tudi več družili z njim, ne pa silili obstoječih prijateljev kako se morajo vesti do nas...

OlivaB

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

17. dec 2011 12:20

Se kar strinjam s tabo, Olivia. Vsi vemo, v katerih trgovinah lahko kupujemo nekoliko ceneje in kje so cene bolj navite. In lahko se odločimo za cenejši nakup, v kolikor pa prevladajo ti ali oni predsodki, pa itak ne gremo tja in se odločimo za dražji nakup. 

 

zeta

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

17. dec 2011 23:28

sem danes v hipermarketu mercator želela kupiti paštete Argeta, pa me je kar izstrelilo stran, ko sem videla cene, nenormalno; 1,35 € !!!! ta male 0,76 € ? bo treba drugam!

Lakica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti