član od 20039267 sporočil
Moje testo za vse pite, preizkušeno milijonkrat:
(jaz rečem "pita" maslenemu testu: zgoraj testo - fil - testo)
40 dkg moke
18 dkg margarine
2 žlici sladkorja v prahu
1 rumenjak
2 žlici kisle smetane (tega testa ne delam brez smetane)
½ vrečke pecilnega praška (mogoče celo manj)
Moko presej s pecilnim praškom, vanj z roko zdrobi margarino, dodaj sladkor, rumenjak, limonino lupinico, malo ruma (1-2- žlici) in kislo smetano. Hitro zamesi testo.
Testo razdeli v dva dela in daj v hladilnik da odstoji najmanj pol ure. To je masleno testo in tako testo mora vedno počivat v hladilniku. Ne mesi ga predolgo, ker roke so ti tople in se margarina topi ter se lepi za roke in podlago.
Pri maslenem testu pekač ni treba nič mazati, ampak ga samo pomokaj z ostro moko.
Desko dobro pomokaj z ostro moko, en del testa razvaljaj v velikosti pekač (ko ga valjaš, sproti ga malo dviguj in če je treba še pomokaj, da ti se ne prime na desko), daj v pekač in ga dobro prebodi z vilico, potem daj v vročo pečico za približno 5 minut. Daj iz pečice in namaži oziroma gor daj katerimkoli nadev - skuta, jabolka, orehi, mak in tako dalje.
Drugi del testa razvaljaj v isti velikosti pekača in daj na vrh, tudi njega poljubno prebodi z vilico (da gre sopara ven in da ti se zgornja plast ne dvigne). Robove s topih nožem potisni proti dnu pekača. Dostikrat zgornjega testa ne valjam, ampak na ribeš kar naribam - to je malo bolj zamudno, videz je pa o.k.
Peči v pečici približno 40 minut na 180o C.
Kar se tiče pekača - pri meni doma je velik pekač od pečice, srednji - normalna velikost in majhen, je manjši od normalnega, potem pa okrogli.
Na teflonu raje ne pecite. Za vse ni treba uporabljati peki papir.
Za masleno testo pekač pomokajte,
za potico dobro namažite z margarino,
za biskvitno testo namažite z margarino in malo pomokajte.
Peki papir pa uporabljaj za piškote ali npr. biskvit za rulade ali torte - tisto, kar mora v celem kosu iti iz pekača. Ta kolač - pito, nikdar ne reži vročo, naj se dobro ohladi in šele potem...) Isto kot piščanca oziroma meso, če boš rezala takoj ti se bo vse raztrgalo, če pa počakaš pol ure bo krasno).
Lep pozdrav!