Marta,
recept bom kar skopirala- opisala bom zelo podrobno, da ti bodo res uspeli:
Medenjaki, kakršne delam jaz…
Osnovni recept je recept iz knjige "Pecivo sestre Vendeline" in gre takole:
30 dag medu,
20 dag masla,
15 dag sladkorja,
2 jajci,
50 dag polnozrnate moke,
25 dag bele moke,
10 dag mletih orehov,
mešanica dišav za medeno pevico (če teh nimamo vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta),
1 žlička sode bikarbone.
Med damo v kozico in segrejemo na 50°C, zamešamo vanj maslo in nato še sladkor ter jajca (ko se dovolj ohladi). Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč.
Oblikujemo po želji (kroglice, paličice, ipd.), pečemo pribl. 15 minut na 180°C.
To je originalni recept, ki pa sem ga jaz malce priredila po svojem okusu:
1. testo mi je presladko, zato dam manj sladkorja, pa še tega dam rjavega, ker mi je bolj okusen,
2. iz istega razloga (presladko) uporabljam le gozdni ali smrekov med, ker je grenkejši kot npr. cvetlični ali akacijev,
3. testu ne dodam 10 dag meltih orehov, pač pa 20 dag sesekljanih orehov (koščki se čutijo),
4. testu dodam 10 dah sesekljanih kandiranih pomarančnih in limonih lupinic.
5. Testu dodajam mešanico začimb (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver, itd. - lahko prepišem, če te zanima) za medenjake + cimet,
6. namesto bele moke uporabim kar vso polnozrnato ali pa uporabim pirino ali dodam pšenične otrobe (moko in otrobe kupujem v nekem mlinu, zato vem, kakšni izdelki so).
Medenjake vedno delam v kroglicah (med peko nastanejo polkrogle) v velikosti lešnika do oreha. Še tople pomočim v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu), hladne (če nisem vseh namočila v sladkorni led) pa oblijem s čokolado.
Medenjaki so mehki in dobri, še boljši pa so dva do tri dni stari, ker se razvijejo vse arome. Medenjaki, obliti s sladkornim ledom ostanejo dobri zelo dolgo (samo mi smo nori na medenjake, pa nikoli ne ostanejo dlje kot kak teden), s čokolado obliti pa se posušijo hitreje, ker čokolada "ne dihta".
Pa še moje opombe:
-testu dodam sesekljane mandlje (zame dosti boljši okus)
-masi dodam več medu in malo manj sladkorja (zelo dobro in ravno prav sladko naredi čez medenjake sacher glazura, beri spodaj)
-če daš samo polnozrnato moko, daj raje malo več maščobe
-TEJ MASI OBVEZNO DODAJ 2 ALI 2,5 DCL MLEKA (ali kakršne koli druge tekočine, lahko tudi vodo če želiš)!!!
Jaz sem te medenjake pekla prej že 2x, pa so bili vedno po peki mehki, nato pa so bili naslednji dan že bolj trdi, da so hrustali. Ko pa sem jih pekla nazadnje (pred 4 dnevi), sem jim samo poskusno dodala mleko, in si mislila kar bo pač bo. MAso sem postavila v hladilnik za 5-6 ur (zjutraj naredila maso in potem pozno popoldan spekla). Oblikovala sem kroglice, na pekaču jih razmakni za kakšne 3 cm. Pekla sem pri 180-190°C nekje med 10,11 in 12 minut (recimo povprečno 11min).
PAZI!!: pozna se že vsaka minuta pečenja!!!
-oblila sem jih z sacher glazuro, kot jo delam sama in ni bilo praktično nič pacanja, strila se je zelo zelo hitro, par minutk. Recpt za to glazuro sem že enkart napisla tu na tem forumu, malo poišči. Če ne najdeš, pa povej in bom napisla še enkrat.
In tudi to, kar si zgoraj brala, da "s čokolado ne dihtajo", pri meni ne drži. Sedaj jih imam že 5. dan v plastični škatli s pokrovom (tupperware), ker se menda bolje obdržijo v plastični škatli, in nikakor ne v kovinski.
Res upam da ti bodo uspeli, nam so ti res najboljši in še vedno so mehki.
Pa lepe praznike vam vsem skupaj želim,
Zala