Pozdravljen Veni! Kurjanci ali kurjanci kakor jim vi pravite so ptičje rdeče pršice ali Dermanyssus gallinae po latinsko. Mene so spravile čisto ob živce! To so paraziti, ki se prenašajo preko 40 vrst ptic. So iz družine klopov in prenašajo mnoge bolezni tudi za človeka. Ko kokoši spijo kurjanci prilezejo na plan iz malih lukenj v kurniku in splezajo na plen da se hranijo. Ko se napijejo krvi se spet skrijejo v kurnik. V vlažnih in toplih pogojih se ta cikelj ponovi vsakih 7 dni, tako da se lahko zelo hitro razmnožijo in infestirajo kurnik.
Kako se jih znebiti? Obstaja veliko različnih metod od pesticidov do kemikalij ampak vse je nevarno za človeka, naravo in okolico. Kar je še bolj problematično vse skupaj se ponovi, ker nikoli ne uničimo vseh pršic, tako da se infestacija ponovi že čez nekaj mesecev.
Ker sem bil nezadovoljen z rešitvami sem iskal trajno in naravno opcijo, ki bo varna za vso okolico in predvsem mojo družino. Nakar sem naletel na henhero.com ki uporablja vodno pregrado za zatiranje pršic, ki deluje preventivno in kurativno. To napravo sem namontiral v kirnik na kokošjo gred in od takrat naprej nimam več problemov z rdečo pršico. Tako enostavno, da bolj nebi moglo bit. Upam da sem komu rešil veliko zagato in olajšal spanec kokoši in lastnikom perutnine.
Lep pozdrav!
Poslastica