22. jul 2011 12:18
Albuminsko skuto (slovensko) se da dobiti v večjih Mercatorjevih trgovinah (Bohinjska albuminska skuta in Albuminska skuta KGZ Škofja Loka) in Leclercu (Albuminska skuta KGZ Škofja Loka). Vendar jo ponavadi precej hitro zmanjka.
Bohinjska albuminska skuta je v polkilogramskih lončkih z značilno podobo bohinjskega planšarja na pokrovčku, Škofjeloška se dobi v polkilogramskih lončkih ali kilskih vrečkah (http://www.kgz-skloka.si/index.php?option=co).
Delajo jo tudi v mlekarni Planika vendar je ne pakirajo. Ravno danes sem spraševala pri njih po njej in dobila tale odgovor:
---Skute komercialno ne pakiramo, ampak se prodaja kot tortica (1,30 kg) in se na delikatesi reže oz.prodaja po željah strank. Sladka albuminska skuta je zelo iskana. Žal, pa ta naš proizvod ni kot ostali, ki jih lahko naredimo glede na povpraševanje. Pri tej skuti je osnova najprej sirjenje, najprej naredimo sir in iz sirotke se potem skuha sladka albuminska skuta. Sedaj v poletnem času sirimo malo manj, ker je tudi odkup mleka nižji, saj gre veliko živine na planine. Sirimo več v pomladanskih mesecih, tako, da imamo sir na zalogi tudi čez poletje. Nastane pa problem ravno pri kuhanju sladke albuminske skute, po kateri je veliko povpraševanje, mi je pa ne moremo dovolj izdelati.---
So mi pa še sporočili, da jo dostavljajo v trgovino Biomax na tržnici Koseze (Vodnikova 187) v Ljubljani ob ponedeljkih, sredah in petkih.
Upam, da bodo te informacije komu v pomoč.
trac