15. jun 2011 9:13
Motovilčica, tvoj post me spominja name pred dobrim letom dni. Hči je lani spomladi iz dobrovoljnega, okrogloličnega in zelo ješčega dojenčka postala razdražljiva, neješča, imela drisko, refluks, atopijski dermatitis... Pri nas je bila stvar bolj zakomplicirana, ker so bili testi negativni in so mi zdravniki vztrajno svetovali, naj vse jem in naj njej začnem hitro gosto hrano uvajat. Seveda ni šlo tako gladko , alergije po enem letu še vedno odkrivamo...
V glavnem, da ne dolgovezim, če so pri tvoji sestri v bolnišnici že vse te alergije ugotovili, potem verjetno bo kaj na tem, ker zdravniki po mojih izkušnjah prej rečejo, da ni alergij (pa so), kot obratno. Problem tako številnih alergij je, da je težko najti pripravljeno hrano (paštete, namaze,...) brez kakršnihkoli sumljivih dodatkov. Hkrati je potrebno zelo pozorno opazovati otroka, če se simptomi nikakor ne izboljšajo, je v prehrani verjetno še kaj problematičnega. Saj dokler so simptomi kolikortoliko obvladljivi, to ni tak problem, če pa otrok vztrajno zavrača tako dojenje kot gosto hrano in pri tem izgublja na teži, je na meji dehidracije in povečuje količino spanja, potem pa nimaš drugega, kot da pestrost hrane zmanjšaš na minimum. Ampak to bo že sestra vedela.
Ok, spet me odnaša, bom poskusila še jaz dodat kakšno idejo glede zajtrkov:
-moji zajtrki (pogosto še malice in večerje) še zdaj bazirajo na riževem napitku (dobiš tudi ovsene, pirine,... sojinega bi odsvetovala, ker naj bi bilo 40% otrok alergičnih na mleko, alergičnih tudi na sojo), v njem zakuhaš polento, proso (sem samo 1x, ker je nagravžno, pa sem drugače velika ljubiteljica prosa), fini so tudi kvinojini kosmiči (se zmehčajo v mikrovalovni) ali napihnjen amarant, tudi ajdova kaša je še kar užitna.
(BTW, kuhanje vseh teh napitkov jim spremeni okus, dlje kot se kuha, slabši je, zato je proso neužitno, polenta pa še kar dobra).
Pri riževem napitku je fajn predvsem to, da ima dodan kalcij, pri doječih mamicah, ki naenkrat ne uživajo več mleka, je to lahko kar problem.
-na kruh lahko namaže Vitaquell margarino, ki ima že spredaj napisano, da je brez mleka in jajc, mogoče bodo tako marmelade in med boljši!
-pri teh bio namazih se najde kakšne, ki so na osnovi sončničnih semen (torej brez soje, kvasa, pa tudi mleka, jajc...)
Drugih idej pa nimam. Razen sadja, ki so ga že druge priporočile.
Kar se tiče alergij na "vsa" mleka, je pod "vse" mišljeno le kravje in kozje mleko. Krave in koze so si relativno sorodne živali, proteini, ki povzročajo alergije so v mleku obeh živali podobni, če ne enaki, ljudje pa smo od teh živali že dolgo ločeni, zato se proteini v mleku razlikujejo. Saj če bi kdo želel sprobat z mačjih ali ježevim mlekom, bi ga alergiki mogoče lahko pili, ampak to ni ravno realno, ne?!
piščanec