Diabetes (seminarska)

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

tema odprta - 12. nov 2003 12:02 | ogledi: 3.955 | odgovori: 4

Pozdravljeni! Imam eno majhno prošnjo. Moja sestrična ima za srednjo šolo (izobraževanje odraslih) za izdelati seminarsko nalogo o Diabetesu. Pregledala sva že veliko strani, pa vendar, se mi zdi področje zelo obširno, zato bi prosil, če mi lahko kakorkoli svetujete. Torej, kaj vse vključiti v seminar... Stvar naj nebi bila preveč strokovna, ker je to za trgovsko šolo. Že vnaprej HVALA!

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. nov 2003 13:21

Kupi naj si Vivo, ta mesec je cela priloga posvečena sladkorni bolezni, pa v knjižnico naj gre in prelista One, tam je tudi letos bilo v prilogi zdravje pisano o diabetesu. Drugače pa dobi v zdravstvenem domu brošure. Čau, Loni

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

12. nov 2003 14:41

Diabetes, bolezen pri kateri telo ne more več uravnavati sladkorja v krvi.Pri zdravem človeku imamo 60-120mg glukoze na 100ml krvi. Če je v krvi več kot 180 mg glukoze pomeni, da nam primanjkuje inzulina. Po jedi se glukoza iz črevesja resorbira in začasno se poveča njena količina v krvi. S povečanjem sladkorja v krvi se sproži izločanje hormona INZULIN, ki se nahaja v trebušni slinavki. Presnova se v celoti spremeni če je inzulina premalo v našem telesu. -mišice, maščobno tkivo, ter ostala tkiva(razen živčno tkivo, eritrociti in jetrne celice) ne morejo sprejemati glukoze=ne morejo pridobivati energije iz glukoze. Najprej nastanejo motnje v presnovi oglikovih hidratov. Sladkor v krvi se poveča, glukoza pa se izloča z urinom. Za izločanje potrebujejo ledvice veliko vode. Zato smo žejni in moramo veliko piti. Večina popite tekočine se kmalu izloči in žeja je spet tu. Nenehno pitje je dalo bolezni tudi ime:diabetes mellitus=medeno sladki pretok. Tip 1: Pojavi se pri mladostnikih do 30 leta. Znaki so:žeja, hujšanje, povečanje seča, vonj sape diabetika po acetonu. Posledice:slabovidnostali pa prenehanje delovanje ledvic Tip 2:Pojavi se pri starostnikih po 40 letu. Znaki: presežna teža Posledice: Tablete, dieta, injekcij To je bilo dokaj na kratko. Če potrebuješ še kakšne informacije javi! LP Saša Saša-Aleksandra Venturini

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

12. nov 2003 17:33

Hvala vsem zaenkrat, se bom potrudil, da bova naredila kar najboljše. Zbegalo me je to, ker je toliko različnih informacij oziroma se vsak članek o diabetesu začne nanašat na kako drugo bolezen, ampak kot vedno, bom očitno tudi tu moral vse 3x prebrati in se odločiti kaj vključiti v seminar in kaj ne. Seveda pa bom še naprej z veseljem sprejel vse vaše predloge.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti