Zunanje rastline( okrasne grmovnice, posodovke, zive meje, predhisni prostor....)

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

29. avg 2011 15:59

Za celino bi jaz sadiko kupila spomladi, ti bo ena zima in skrb za rastlino prihranjena. V celinskem delu Slovenije je bolj nevarna spomladanska menjava toplega dneva in mrzlih noči kot zimske nizke temperature. Malo sadiko smo pri nas imeli eno ali dve zimi v hladni kleti, šele kasneje smo jo posadili na prosto. Zdaj je, čeprav je vmes nekrat, v eni hudi zimi oz. zaradi mrzle pomladi z veliko zmrzalmi, pomrznila veeeeelik grem, ki zbuja pozornost vseh mimoidočih. In - vsekakor priporočam sajenje na čimbolj toplo mesto, na južno fasado hiše, recimo.

rimljanka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

30. avg 2011 15:10

Rada bi razmnožila mojo bugenvilejo s potaknjenci. Mi lahko kdo svetuje, če je sedaj pravi čas in kako naj se tega lotim. Hvala. LP vsem vrtnačkom, Kara

kara

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

30. avg 2011 20:41

kara je napisal/a:

Rada bi razmnožila mojo bugenvilejo s potaknjenci. Mi lahko kdo svetuje, če je sedaj pravi čas in kako naj se tega lotim. Hvala. LP vsem vrtnačkom, Kara



kara

Je pravi čas !

Vzemi kakih 7,8 cm dolge, malo olesenele potaknjence in jih  posadi  v mešanico šote in peska. Imej jih v senci, zalivaj le toliko, da je zemlja rahlo vlažna.

Se kar rade ukoreninijo in ko kje naletiš na posebno lepo barvo ali sorto, se je vredno potruditi in  nažicati vejico. Moja sestra  je tako vzgojila  dve novi rastlini nenavadno lepih barv. Zeleno in zelo temno vijolično, skoraj modro.

 

 

 

 

 

 

 

Kotarca

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

31. avg 2011 7:21

Hvala za nasvet Kotarca. Upam, da mi uspe. LP Kara

kara

lata  

član od: 16.1.2009

sporočila: 2

3. sep 2011 15:35

Pozdravljeni.....jaz bi pa rada zdaj na jesen posadila sredi trate eno cipreso ali pušpan....ki bi že bil obrezan...oz. v razkličnih figurah na več vrhov...no ne vem če sem se prav izrazi.a.....mi lahko kdo pomaga s kakim linkom vsaj dfo slikic...ali kje v katerih drevesnicah bi se to dobilo....pa seveda zanima me tudi ali veste kako se gibajo cene...jaz bi rada malo večjo...

 

 

Hvala

lata

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

4. sep 2011 2:41

V novi drevesnici tik ob krožišču v Dolskem pri Ljubljani sem videla precej takega velikega drevja.

rimljanka

kozamurnik

sporočila: 2311

27. sep 2011 5:43

Jaz imam na Dolenjskem ciprese, vsaj mislila sem, da so. Rimljanka pravi, da spadajo pod klek,(tuja). Posadila sem jih pred osmimi leti in so lepe, močne, postavne. Že lani pa je ena porjavela in smo jo posekali. Težko mi je bilo, pa so se ostale zarasle, da se ne pozna preveč oz. se ni poznalo. Letos je enaka usoda doletela njeno sosedo, na sumu imam pa še dve, da se bo zgodilo isto. Ali kdo ve, kaj dogaja? naor --------------------------------------- -------------------------- -------------------------------- Tole sem c/p tole iz teme o vrtu, ker se mi zdi, da bolj spada sem še bolj pa zato, da povem, da se meni isto dogaja s pritlikavim borom. Od osmih rastlin rjavijo tri. Posušila sta se nam še dva okrasna grma, tako da se me loteva prava pravcata Moja znanka, ki se ne to dokaj spozna, pravi, da je vzrok za propadanje v prevelikh in nenadnih temperaturnih spremembah letošnjega leta. Ima še kdo podobne težave? murnik

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

5. feb 2012 12:19

Rabim nasvet in sicer  katero grmovnico naj posadim v dva velika okrasna lonca, ki ju bom postavila ob straneh vhodnih vrat?

Vhod je na severni strani, skoraj cel dan v senci,temperature  niso previsoke, v osrednji Sloveniji. Je tudi dokaj zavetno, tako da ni prepiha ali vetra. Pozimi bi grmovnice lahko dala v svetel neogrevan hodnik.

Rada bi zimzeleno, nezahtevno, ki naj ne bi zrasla več kot meter. Imate kako idejo zame?

Hvala.

Kotarca

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

5. feb 2012 14:00

Hortenzije bi se krasno počutile tam in če bi bili lonci dovolj veliki, bi lahko ostale zunaj tudi pozimi.  Niso pa zimzelene. Zimzelen je pušpan (zakaj je to pomembno, če misliš rastline pozimi spravljat pod streho?) - tudi neobčutljiv, pa lahko se ga striže v kakšno zanimivo obliko.

Lisa

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

5. feb 2012 17:54

Kaj pa lovor? Se ga da tudi lepo oblikovati, lepo diši, pa še lovorjeve liste imaš pri roki (mimogrede, njihov vonj odganja molje, če boš obesila vejo v shrambo ali omaro z živili, bo varna pred molji).

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti