Goveji steak

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

11. maj 2016 12:27

Verjetno je mišljeno, da pečeš ta enkratni zrezek - steak  pokonci? 



Katrca11

Sporočilo je spremenil(a) Katrca11 dne 11. 2016 13:40

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. maj 2016 17:52

Ojej, punce, hvala, hvala, hvala, tako zelo ste mi polepšale dan z vašimi iskricami, da si ne morete misliti!!!!

lp

cervus

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

12. maj 2016 22:33

No, pa poizkusimo še enkrat, čeprav je tu več raznovrstnih čistunov kot ljubiteljev kuhinje, kar naj bi bil topic. Moj prejšnji post je bil sicer malo nergav, to pa zato ker mi gredo vse dlake pokonci ob IQ forumašev, ki na vprašanje "kaj si ponudila zraven", obvezno začenjajo odgovor z "zraven sem ponudila..." Get it ? Dvomim, vsaj za večino prisotnih. Admina je že tu verjetno kap zadela, a moj namen je le razjasniti osnovne pojme o steakih. Če koga moti moj način pisanja, naj ga pač ignorira in se posveti modrostim kot so "zraven sem ponudila..." Bo forum bolj čistunski a manj kulinaričen. Pri steakih namreč slo kmečka tradicija, ki na žalost determinira 90% prebivalstva, ne pomaga, saj so naše babice kuhale žgance in ne mesa, za velike praznike pa kvečjemu kak wienerschnitzel, v najboljšem primeru. Tu pa je govora o steakih. In tega se je treba učiti v okoljih, ki imajo s tem največ tradicije, i.e. Argentina, Brazilija in ostale LA države a la Urugvaj, Texas, ipd. Slo mesarji florentinca še odrezati ne znajo, da ne zahajamo globje. Naslednja stvar je enako pomembna - steaki so moška stvar. Jasno ? To ne trdim zaradi sexizma, (čeprav priznam, da sem alergičen na reklame za higienske vložke in me ne zanimajo fenomeni vaginalne flore & favne, s katerimi nas dnevno masovno posiljujejo feminizirani mediji), temveč preprosto za to ker ženske v veliki večini pač nimajo odnosa do napol surovega mesa. Naj torej uživajo v tofu-ju, to naj ostane njihova izbira, ki nas kavboje zanima manj kot njihova vaginalna flora. Cool ? Sem pa umiral od smeha ob modrovanjih, koliko časa se peče 5 cm mesa. Typo, halo ?! Pravilno je seveda 5 minut, vse ostalo drži. Torej nikakor čez 50 C in obvezno počivanje odkritega, da se ustavi naraščanje temp. O soljenju tokrat ne bi ker je to stvar okusa, a sam sem pristaš grobe morske soli po eno uro na vsak inch (2,54 cm) debeline steaka. Seveda se to obriše pred peko. Zdaj pa me zanima, ali se bo admin in kuharice tipa "zraven sem ponudila..." uspeli osredotočiti na kulinaričen point mojega posta ali bodo raje zganjali čistunstvo. Čeprav mi je odgovor jasen. 

rodin

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. maj 2016 22:42

Sploh ne vem zakaj se mi je ob temle branju v misel prikradel vol - saj je zrezek lahko tudi volovski, a ne? 

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. maj 2016 22:50

Meni pa tole.

rimljanka

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 807

12. maj 2016 22:51

Kavboj Rodin, zakaj misliš, da ženske ne bi zmogle "enga steaka dol udart"? Jih poznam (z mano na čelu) kar nekaj, ki uživajo pri medim steaku.

malaga

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

12. maj 2016 23:08

Nisem rekel, da ne bi zmogle, temveč da "v veliki večini pač nimajo odnosa do napol surovega mesa". To najbolj dokazuje tvoja izbira medium pečenega steaka. Naj ti razjasnim obzorja - ne da se mi prevajati, ampak na kratko: pravi steak za poznavalce je le rare pečen steak, ki ga dame običajno ne marajo. Mediou ga že ubije in je znak da nisi poznavalec. Res je sicer, da je to stvar okusa, a tudi za odnos do Rembranda in Matissa velja enako. Eni cenijo ta in podobne, drugi pač jodlajo v luno in obožujejo vampe...

 

Blue

A blue steak is pretty much how it sounds – seasoned and seared gently on the outside, but completely red throughout. Because the meat is effectively raw, it's hard to chew and not juicy as heat hasn't permeated through the meat.

Rare

A rare steak is one for the beef purists out there. Often referred to as 'the perfect steak', a rare steak is seasoned and seared, and the insides are 75% red. After cooking and a brief resting period, the steak will be tender and juicy.

Medium rare

A medium rare steak takes the concept of the rare steak just a little further – the insides should appear 50% red. This level of steak doneness should still result in a juicy and tender steak.

Medium

A medium steak is seasoned and seared well on the outside so that just 25% of the insides are light pink. After cooking and resting, the steak will have a tougher texture and a less-juicy inside.

Medium well

A medium well steak is cooked throughout, with only a touch of pink inside, barely noticeable. This steak will be chewy and have very little moisture inside.

Well done

Some would say a well done steak is a waste of a good-quality piece of beef. Others like it for it's crisp outer, completely cooked insides and leathery texture.

 

rodin

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. maj 2016 23:52

No,glede steakov večioma drži, kar si pisal, s tem da sem pač v ž manjšini, po tvojem sklepanju, ki ima vendarle rada (tudi) rare. Sicer to niti ni pomembno. Malce sekaš vse povprek, in steaki niso samo moška stvar. Jasno?

Da pa je Texas latinskoameriška država, mi je povsem novo. Je sicer bolj na jugu ZDA, samo nisem čisto prepričana, da se že tam LA začne? Ok, rodin že ve. 

 

Pa z malo manj podcenjevanja bi tudi šlo, bi se lepše bralo, in ne bi dajalo vtisa, da si nek sitnoben jeznoritež. Ker zgleda da bolj ješ tofu kot rare steake ...    Bi bolj cenili tvoje znanje o steakih, o katerem, kot je že zzak1997 rekel, ni dvoma. 

 

Ampak, stil pa imaš. ni dvoma. 

Pa kakšno o spare ribsih še napiši, da vidimo kaj tam delamo narobe.

 

mamamia

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

13. maj 2016 7:05

Jaz sem pa navdušena nad Rodinovim pisanjem, ki je inteligentno in zabavno, pa niti pol tako podcenjevalno kot pisanje kakšne starejše (po stažu na KULSlo) gospe na tem forumu. Še kaj napiši, Rodin....

 

pirnica

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. maj 2016 8:03

pirnica je napisal/a:
inteligentno 

 

pirnica

Ja, očitno žretje (napol, 1/3, 2/3, you name it) surovega mesa in poznavanje 'znanosti' okoli tega blagodejno vplivata na možganske celice in te po toliko in toliko zaužitih stejkih prelevita v nadčloveka, katerega poslanstvo je osveščati nevedno rajo, kaj vse zamujajo/mo.

All hail our Saviour. /bowkneelkissground

 

 Gawd. plz ppl, plz.



Life is war against boredom~

 

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 13. 2016 08:07

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti