Mobing na delovnem mestu

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 556

tema odprta - 27. sep 2010 17:43 | ogledi: 7.855 | odgovori: 15

Ali ste se že srečali z njim.V začetku tega leta smo dobili za prebrati,kaj je mobing, nato smo morali podpisati,da smo z njim seznajeni.Sedaj pa se mi čedalje bolj zdi,da naša nadrejena to čedalje v večjem obsegu izvaja nad zaposlenimi.Zadnje čase brez prisotnosti "lastnice" garderobne omarice odpira omarice.Meni se zdi to poseg v mojo zasebnot neke vrste tihi mobing.Ta zelene uniforme pa smo sploh čedalje bolj na udaru,leta in leta smo delali dobro,glede nege smo v samem vrhu domov to nam priznava tudi direktor in veliko zunanjih urgentnih zdravnikov zanjo pa ni nič več dobro.Zadnje čas eme čedalje bolj drži da menjam službo toda prej moram razrešit stanovanjski problem.V službo nas večina hodi sčedalje večjim uporom.Kaj pa vi'?

chappy

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

27. sep 2010 21:11

Sedaj pa se mi čedalje bolj zdi,da naša nadrejena to čedalje v večjem obsegu izvaja nad zaposlenimi.Zadnje čase brez prisotnosti "lastnice" garderobne omarice odpira omarice. chappy To že meji na kaznivo dejanje, nadrejena v nobenem primeru ne sme sama odpreti tvojo omarico. Če se že sumi, da ima kdo v omarici, kaj (prepovedanega, ukradenega , alkohol itd...), imeti mora vsaj eno pričo,pa naj bo to varnostnik ali eden od zaposlenih. Vsaj včasih je bilo tako..., danes pa si marsiko kar malopreveč dovoli. Lp, anitram1

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. sep 2010 8:41

Chappy, takole bi rekla.

Predpostavljam, da imate nekje pravilnik o tem, kaj definrate kot nadlegovanje na delovnem mestu in kam se tako delovanje prijavlja. Če so vam dali "nekaj" za prebrati, bo najbrž tisto "nekaj" ta pravilnik. Ergo, poišči ga, preberi.

Prav tako bi ti pa prijazno svetovala, da si malo urediš misli, oziroma vrstni red le-teh. Zgolj iz tvojega zgornjega pisanja: na kratko in na hitro pripoveduješ ogromno in malo površno (okej, do neke mere je kriv format foruma).  Če tudi v resničnem življenju tako artikuliraš svoja mnenja, občutja in pritožbe, potem imaš ogromno možnosti, da te ljudje

a) ne razumejo

b) te doživljajo kot malo konfuzno.

Nič od tega pa ti ravno ne pomaga.

Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

28. sep 2010 17:35

Mobing je zadeva, ki je v megli. Ni še nobene prakse in je to zelo težko dokazati. Običajno mobink pomeni nasilje med enakimi, ne nasilje šefa nad podrejenim.

New verjamem, da je kje kaka firma, ki bi izdelal Pravilnik o mobingu, še drugih nimajo.

Nekateri živijo v idealni družbi, v kateri nimajo ama nobene težave, če oddiejo v prostem času na Delovno inšpekcijo, če imajo čas, celo najdejo inšpektorja, potem mencajo, ker ne vedo, ali je ravno mobing ( to večini pravnih strokovnjakov ni vedno popolnoma jasno). Potem pa v tej idealni družbi pride inšpektor do delodajalca, ta se prestraši in preneha mobirat, nato pa si prijavitelja pohvalijo, ker je atrikuliral svoja zapažanja.

In nato živijo srečno in zadovoljno, brez mobinga, zaradi izraza posebne skrbnosti, pa prijavitelj napreduje.

Vendy, malo realizma v tvojem pravljičnem življenju ti ne bi škodilo.

Nimam ravno daleč do pokoja, imam znanje, imam tudi denar za silne odvetnike, pa bi trikrat razmislila, kdaj bi šla do delovnega inšpektorja.

Sploh našega, ki je bil v času druženja v moji pisarni lenuh in ne ravno odprte glave, zdaj pa mislim, da  je najbrž v novi vlogi  odličen. Pajade !

F r i n a

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 556

28. sep 2010 18:29

Nimam je namena tožiti ali prijaviti inšpekorju smo pa v kolektivu vsi proti temu,da se to počne Vem pa tudi to,da smo prevečneenotni,da bi se ji uprli in povedali,da so določene stvari nepravilne.V tistem,kaj naj bi mobing bil je bilo predvsem spolno nadlegovanje in tudi podcenjevanje podrejenih delavcev. chappy

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

28. sep 2010 19:14

Tudi meni ni jasno, kakšen je bil pravzaprav namen avtorice, ki je odprla to temo. Je pa mobing precej širši pojem od spolnega nadlegovanja, niti ne gre samo za šikaniranje med enakimi. Ena taka najbolj razširjena definicija je Leymann-ova, ki pravi: “Mobbing je konfliktov polna komunikacija na delovnem mestu med sodelavci ali med podrejenimi in nadrejenimi, pri čemer je napadena oseba v podrejenem položaju in izpostavljena sistematičnim in dlje časa trajajočim napadom ene ali več oseb z namenom in/ali posledico izločitve iz sistema, pri tem pa napadena oseba to občuti kot diskriminirajoče.” Tukaj notri se skriva vraga in pol, od dajanja neprimernih zadolžitev za določeno del. mesto oz. izobrazbo, prikrajšanja za informacije do.... Saj o tem je dosti napisanega na spletu, recimo tukaj: http://www.mobbing.si/?page_id=13 Največji problem mobinga je ravno neukrepanje proti njem saj je to tisto, kar njegovim izvrševalcem daje moč. Ponavadi se ta isti osebki precej ustrašijo, če pride do prijave ali obiska kakšnega odvetnika (četudi le "vljudnostnega"). Dokler pa žrtev to prenaša, ostaja status quo. Včasih je res najlažje zamenjati delovno okolje, če pa te možnosti v doglednem času ni, je pa vprašanje zdravje ali ukrepanje... strelka

anaboleyn  

član od: 18.1.2010

sporočila: 91

28. sep 2010 20:07

Bi rekla, da se je hotela Chappy malo " spucat" zaradi službe in nemogoče šefinje. In dodala tole: da se poiskat in prebrat, kaj je mobing, o prepovedi diskriminacije na delovnem mestu govori Zakon o delovnih razmerjih in v tem primeru velja načelo obrnjenega dokaznega bremena ( delavec torej zatrjuje, da gre v obnašanju sodelavca, ni nujno, da je to šef, za mobing, druga stran - delodajalec - pa mora dokazati, da temu ni tako in da je storil vse, da do tega ne more priti. In prav vsak delodajalec v Sloveniji mora imeti napisana neka pravila igre nekako v smislu, kaj je storil, da do diskriminacije ne bi prišlo in če pride, komu se ljudje lahko zaupajo in kaj je storil, da mobing prepreči ipd... in to je tisto, kar delovni inšpektorji lahko pogledajo. Pa ja kdo ne misli, da je lahko nekaj inšpektorjev, ki v Sloveniji pokrivajo delovna razmerja, zraven, ko se komu dogaja odpiranje omar in drugi posegi v zasebnost, da bi to preprečili??? Vedno, pa prav vedno, pridejo kasneje, saj niso vsevedi, torej po prijavi ( tudi anonimni). Dokazovanje pa je stvar, ki sodi na sodišče! (glej zgoraj: obrnjeno dokazno breme). In če torej delavci molčijo, inšpektor ne more ukrepati, ko pa pride, lahko pogleda le formalnosti. Delavci naj si priskrbijo priče in naj pišejo zaznamke, kaj se dogaja. Dejstvo je, da brez nič ni nič, kje pa je meja, ko nekomu prekipi in gre do konca, je nekaj, o čemer ne morem soditi. Marsikdo v Sloveniji, tudi tiste v zelenih haljah, kot pravi Chappy, so na slabšem ali skoraj na istem, kot da se nam dogaja kapitalizem v najbolj elementarni in grozljivi obliki izkoriščanja človeka po človeku, le da vsi tega nekako še ne moremo/morejo verjeti, ker nam /jim ni tako hudo. Oh, se mi je tudi malo "odpelo", sem slišala za razmere v Hoferju ... Pa lahko nočko vsem, ki vam je dobro. anaboleyn

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

28. sep 2010 20:34

Tudi jaz se sprašujem, kaj je hotela Chappy povedati s svojim postom.

Poleg tega, da so jih v službi seznanili s tem, kaj je to mobing, so jim verjetno tudi pojasnili, kaj nareditit v  primeru, da jih kdo šikanira. Torej, kako vložiti pritožbe. Da veš, kaj je mobing, še ne pomeni, da te lahko drugi zlorabljajo in lezejo v tvoje privat zadeve. Poleg tega so jim verjetno dali kopijo papirja, ki so ga podpisali. Ta se rabi kot informacija, kaj in kako, če se ti zgodi kaj neprimernega. Dosti bolje to, kot pa špekulirati po kulinaričnih in ostalih forumih, kaj narediti. Sicer je pa včasih dobro slišati vzpodbudno besedo iz kroga (ne)znancev.

Čeprav sama vedno trdim, da nič ne skrivam, bi me verjetno razp**dilo, če bi mi kar tako in brez razloga odpirali predale, ki naj bi bili moji. Moji v smislu, da jaz tja spravim svojo torbico, plašč, rezervne čevlje ipd.

Moja pisalna miza je bila, po mojem, vedno službena, torej, če bi kdo hotel narediti "racijo", ne bi imela nič proti.

Kaj so pa "zelene halje" .

Vanja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

28. sep 2010 21:58

Ni več pomembno, kaj je želela Chappy, ker lahko le ona razume, kaj se ji dogaja.

Pri pravicah delavcev je tako, da jih večina razume šele takrat, ko so kršene. Res so napisani zakoni in predpisi, ki nam povedo, kako ravnati.

Tisti, ki imamo več stika z realnim življenjem pa vemo, da tudi pravilno pritoževanje nima željenega rezultata. Če je človek zaposlen za določen čas, ob pritožbah izgubi službo, če je stalno zaposlen, se boji, da ga bodo odpustili. Tisti, ki upa reči, da je pri nas delavca težko odpustiti, nima stika z realnostjo. Dovolj, da se ukine delovno mesto.

NA kom je dokazno breme, da je bil delavec odveč? ALi je mogoče najti podjetje, ki v odpustno pismo ne bi zapisal recisija in je z dokaznim bremenom konec.

Je komu jasno, koliko je potrebno plačati odvetnika, koliko časa trajajo postopki. Tudi 13 let. Če je sreča, je firma še živa, življenje pa izgubljeno. Pravica, ki pride prepozno, ni več pravica. In to je tisto, zaradi česar se ljudje ne pritožujejo, zato imajo Delovna sodišča vse manj pripada. Pa kdo verjame, da je krivic manj.

Zakone po izkušnjah pišejo ljudje, ki imajo malo stika z realnim življenjem. In v resnici ne vedo, da človeških odnosov ni mogoče regulirati.

Praksa kaže, da lahko direktorji brez resne kazni preženejo upnika, ki mu za delo dolgujejo denar, kar s policijo čez mejo. Da lahko v kamero flancajo, da bo denar v petek na računih, čeprav je vsakemu bedaku jasno, da bo prilive pobral prvi upnik, ki je običajno država.  Da se država, ki piše predpise, upa biti toliko predrzna, da  odpusti plačevanje prispevkov, o katerih lahko odloča samo delavec, ne pa pa DURS. Da je sploh mogoče, da se nek direktor dogovori, da s sodno odločbo določenega plačila prispevkov, ni potrebno plačati delavcu, ki misli, da je s plačo dobil vse, v ozadju pa mu je pravica odvzeta. In se temu direktorju ne zgodi ničesar.

Chappy je ena od tistih žrtev, ki bodo molčale, ker ni druge rešitve, na nas pa je, da njen ranjeni ponos razumemo. Pomislite, da ste leta žrtev spolnega ali fizičnega nasilja, da z vami ravnajo kot s sužnji in vam vsak dan jemljeno dostojanstvo samo zato, ker morate z delom svojih rok preživeti.

Ko so leta 1988 štrajkali v TAMu, sem videla molčeče delavce in, priznam, sem se razjokala, ker so se mi zdeli tako ponižani. Vedela sem, da bodo ostali brez dela.

Ko sem danes zjutraj stala v križišču nasproti stavbe, s katere je visela zastava z napisom Stavka in gledela v napis lokala Huda luknja,  za njim pa sem videla skupino molčečih delavcev, ki so se prestopali, ki so gledali v tla, ki že nekaj mesecev niso videli svojih plač, ki v našem mestu jedo v javni kuhiniji in od RK dobivajo pakete vsaj tisti, ki ne morejo drugače, sem požrla solze. Videla sem obup lačnih, razžaljenih, ponižanih delavcev, ki jim je ostalo samo še čakanje.

Vsi že nekaj let vemo, da je nekaj zelo narobe, da so črke na papirju, ki urejajo odnose, brezzobi pes, ki ga direktor brcne, kadar se mu zazdi. Šele pred nekaj dnevi je župan, ki se mu izteka četrti mandat rekel, da sodi direktorica v zapor, šele zdaj.

Jaz pa vem, da je s to državo nekaj narobe, če ni doživela niti ene aretacije zaradi nespoštovanja pravic delavcev. In jaz vidim, da so ti delavci lačni in da bodo še bolj, ker ne bo nobene službe.

Mogoče prav te dni Chappy bolj razumem kot prej. Ker bom jutri spet gledala lačne oči in udrta lica ljudi, ki so jim vzeli dostojanstvo. IN Chappy hoče dostojanstvo ohraniti in ima do tega svojo pravico, do katere pa je očitno daljša pot kot do brezposelnosti na cesti...

F r i n a

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

29. sep 2010 6:07

Frina, ja, to je naša kruta realnost, ki jo vsi prenašamo zaradi strahu pred izgubo službe (tudi v javni upravi, čeprav je te dni slišati, da imamo zagarantirano službo, kar sploh ne drži), naša vlada in naši šefi pa to pridno izkoriščajo Nekaj gnilega je v deželi tej ursula-ce

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

29. sep 2010 7:20

Mobinga je povsod dovolj.Poslušam prijateljico,pa hčerko in tudi sama ga vse bolj občutim.Nihče si ne upa karkoli podrezati,ker pravljic ni več.Enostavno te odpustijo in vsi smo se zavili v molk.Ja,ta dežela je lepa,a nekaj v njej je močno narobe! Majdina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti