Vse večje število receptov :)

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

tema odprta - 11. sep 2010 12:01 | ogledi: 6.131 | odgovori: 22

Že večkrat sem o tem razmišljala, zdaj me je pa vzpodbudila še tema jagoda-čokolade, kaj naj peče, ker se med množico receptov ne more odločiti :)

Zanima me, če imate, Jernej&co., kakšno strategijo, saj si ne znam predstavljati, kaj se bo zgodilo, če boste recepte dodajali v takšnem tempu... In roko na srce, že dolgo ni nihče odkril tople vode :))) (Pa naj mi izjeme oprostijo).

In kako ostali gledate na to? Sama imam precej receptov med priljubljenimi, tako da se tam znajdem. Če grem pa iskat nekaj novega, dobim včasih toliko zadetkov, da je joj .

Verjamem, da je težko oceniti, ali en recept objaviti ali ne, pa tudi nihče me ne sili, naj brskam med temi recepti. Zdi se mi samo škoda, ker je Kulinarika res zakladnica idej, da se bo bistvo v poplavi receptov izgubilo.

Kaj pravite?

 

Lep pozdrav vsem

jasna

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

11. sep 2010 13:07

KulSlo je v prvi vrsti družabni portal ljubiteljev kuhanja in kot takemu moramo dovoliti vsakemu, da objavi svoj recept. Pogledamo, če tak že obstaja, če ima pa drugačno ime... orodja, ki bi samodejno zaznalo, ali je identičen že v bazi, ni.

Nekatere recepte zavrnemo, ker ugotovimo da so prepisani ali pa so popolnoma nerazumljivi, kaj manjka, ali pa so samo skupek večih receptov v bazi (temu bodo namenjeni jedilniki). Drugače pa ne želimo biti policija, ki preverja, ali je recept dovolj kvaliteten za objavo ali ne. Radi bi da tudi trinajstletniki in letnice dobijo veselje s tem, ko se objavi njihov recept.

Nekoliko pomagajo ocene, dodali smo še pregled, kolikokrat je shranjen en recept v beležki (recimo da so boljši večkrat shranjeni). odločiti se morate pa sami, kaj narediti ko iščete mafine ali kaj drugega.

Morda se bo to v prihodnosti spremenilo, zaenkrat je takšna nekako usmeritev portala. Morda več orodij za bolj natančno iskanje, nekaj povedo tudi fotografije, številni komentarji. Ja, strinjam se, da ni lahko delo ko iščemo en preprost recept, najti pravega. In res, originalni recepti so zelo redki, pri 11.000 receptih je tako.

Poskusite najti take, ki vam ustrezajo in jih shranjujte v beležko. Res je, prevelika izbira včasih moti. Ampak naši recepti se vsaj ne objavljajo samodejno brez popravkov, kot je to pri drugih tovrstnih portalih v navadi, ko je potem še več podvajanja.

Jasna, verjetno te nisem razveselil z odgovorom. Upam, da razumeš, da težko določimo, komu bi objavili recept, in komu ne. Razen če gre za recept, ki ima v sebi nekaj od zgoraj naštetega.

- administrator

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

11. sep 2010 14:47

Ja, receptov je res veliko. Včasih sem prišla na kulinariko samo po repect, zadnje čase jo obiščem vsak dan zaradi foruma.

Kar se receptov tiče, sem si izdelala svoje kriterije. Pripravljam samo tiste jedi, ki imajo sliko, so večkrat ocenjene in s čim višjo oceno. Imam tudi svoj izbor odličnih kuharic in kuharjev in takim bolj zaupam kot kakšni nenzani osebi.

Recepte, ki so mi všeč, dam v zabeležko. Preverjam tudi na novo dodane. Med njimi me npr. preseneča Anamarija. Ob poplavi receptov izvirna imena, enostavne jedi, delujejo tudi nove. Zato bi bilo škoda zaustaviti dodajanje novih jedi. Strategija s strani kulinarike se mi zdi dobra. Minimalen pregled pred objavo.

Zase vem, da kakšnega svojega recepta verjetno ne bom oddala na kulinariko. Čeprav dobro in rada kuham, sem bolj komot in "lene" sorte. Raje preverjeno in dobro kot da bi eksperimentirala na tem področju. To raje prepustim drugim.

Vilma

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

11. sep 2010 18:23

Dandanašnji živimo v izobilju brez primere.In tako je tudi z recepti.Najprej sem kar obupovala nad vsem tem, potem pa sem se "vzela v roke" in začela izbirati.Vsega pač ne moreš imeti na katerem koli področju, tako tudi vsega ne moreš ne speči ne skuhati.Je pa odločitev res težja, če imaš npr. pri kruhu trideset vrst, ali pa samo belega in črnega. Enako je pri avtomobilih, oblačilih itd.itd.Na eni strani izobilje, na drugi revščina.Ampak to je že druga tema. naor

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

11. sep 2010 21:24

Res je veliko receptov, ampak jaz se kar znajdem. Ko iščem točno določeno jed, izberem med najbolje ocenjenimi. Čeprav sem preizkusila tudi že kak popolnoma spregledan recept in je bil odličen... Sicer pa pregledam nove in najbolje ocenjene - iz tega nabora preizkušam. Dobrojedka

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

12. sep 2010 7:24

Jernej, saj se mi je itak zdelo, tole sem vprašala bolj iz firbca, kaj pa če? :)

Ni problema, saj vedno pišem, da je kulinarika zakon, ogromno stvari mi je všeč, samo kakšna malenkost ne :))

Pa lep dan!

jasna

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

12. sep 2010 14:35

Povsem mimo je tvoj post kolegica Jasna. V eni sapi bi rada toplo vodo,ko pa jo dobiš , pa praviš da se ne znajdeš. Kaj bi sploh rada ? Čemu ta tvoj post ? Da se malo ven vržeš ? Kajti nisem te ravno zasledil kot eno inovativno kulinaričarko, žal, nisi niti ne bem kako aktivna drugje tako da, res ne vem, kaj bi rada. Je ne lep pregovor: Za goske ni seno . Pa lp. hedonist

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

12. sep 2010 14:52

Ko smo ravno pri receptih in iskanju le-teh... Jernej, ali bi morda obstajala kakšna možnost, da bi skupine receptov razdelili še na podskupine? če navedem primer: npr. da med ikoncami meso, zelenjava, priloge itd. izberem PRILOGE.. potem pa bi se mi ob kliku na "priloge" odprl še seznam "podskupin" npr. riž, krompir, testenine itd., ki so pri receptih v bistvu že napisane, vendar po njih ne moremo iskati. Če ta možnost že obstaja in zanjo ne vem oz. je na voljo le za pluskote pa se opravičujem za vprašanje. (: fleur

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

12. sep 2010 15:13

Je že na voljo, fleur. Če greš na podrobno iskanje in izpolniš rubriko sestavine in iščeš dalje po glavnih kategorijah in podrobnih kategorijah, prideš zelo enostavno do željenih receptov. Preprostejši, boljši in hitrejši način iskanja receptov, bi si težko zamislila. zeta

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

12. sep 2010 16:05

Oooo, zeta hvala!! Pa sem mislila, kako se znajdem po kulinariki. Vidim, da bi se lahko še bolje. Dobrojedka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

12. sep 2010 16:43

Ko smo že pri tem, meni so najbolj "všeč" taki recepti, kot je tale:

 

bela koruzna moka

maslo ali margarina

sol

mleko

sir

 

V posodo damo belo koruzno moko, ščepec soli, malo masla in prelijemo z 1 dl mlačnega mleka. Maso gnetemo z rokami, dokler ne nastane gosto testo.

Nato iz delčka testa oblikujemo kroglico ter jo s tnalom sploščimo. S plastično okroglo posodo odtisnemo v testu krog. Postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka testa. Nato v ponvi s kančkom masla pečemo, dokler se ne obarvajo zlato rumeno.

Če želimo, lahko dodamo na koncu koščke sira in pustimo, da se raztopijo.

Ponudimo s sirnim namazom, salamo, kuhanim piščancem...skratka, s čimerkoli!

 

Potem je še odgovor med komentarji, da domačini delajo vse po občutku. Za nekoga, ki tega še nikoli ni jedel, pa bi rad naredil, je recept neuporaben. Koliko je vode, koliko je moke, masla....Je moke 1 kg, pa 10 dag masla? ali pol kile moke in 250 g masla? Pa koliko sira? 10 dag, 20 dag?

 

Že če bi se izogibali objavljanja takih receptov, bi bilo manj smeti.

 

Pa brez zamere.

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 12. 2010 16:44

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti