Torta 50 let - pomoč količine

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

tema odprta - 9. jul 2010 10:58 | ogledi: 8.515 | odgovori: 12

Živjo kuhar -ji/-ice in ostali kulinariki.

Imam problem oz. kar več.  Situacija je takšna. Očetu, bi rada za 50-tko spekla torto. Torte ne delam prvič. Ustavim se pa pri količinah. Našla sem že okus in recept torte, katere bi se lotila

http://www.kulinarika.net/recepti/4046/sladice/cokoladn

Zdaj pa spremembe. Pekač je velik cca. 32x40 cm. Torej, bi morala glede na komentarje maso podvojiti samo za eno plast (spodnja) in biskvit speči še enkrat (zgornji del). Ustavi se mi pri kremi, ker bi rada spremenila kremo skoraj v celoti. Rada bi višjo plast kreme in nekaj sladke smetane nadomestila z grškim jogurtom in maskarponejem. Sedaj ne vem koliko kreme, bi bilo za to potrebne? Računala sem cca. 3,5 l kreme (1,8 l grškega jogurta 700 g maskarponeja, 0,5 ml smetane, 500 ml pomarančnega soka). To sem malo pokopirala po temle receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/11819/sladice/antilsk

ok, zdaj pa koliko krem fixa naj dodam, da bo zadeva res trda? V receptu piše 5 vrečk, še kakšno več mogoče za "zihr". ponavadi je 1 vrečka na 500 ml tekočine, torej 7 vrečk (3,5 ml tekočine po tistih količinah).

Zdaj je pa še en problem. Zadeva v hladilnik bo šla zelo težko, ker tako velikega hladilnika nimamo. (oz. moram še enega premerit). Koliko stopinj rabi želatina oz. krem fix, da se to strdi in koliko časa se bo to strjevalo? Kam naj to postavim? Razmišljala sem na klet in koliko časa bo to trajalo, da vem časovno s pripravo?

 

Prosim za nasvete in pomoč in hvala vsem, ki boste kakorkoli pomagali.

Bernarda85

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. jul 2010 11:12

Biskvit je torej še najmanjši problem. Lahko pa daš med dva biskvita eno  ploščo iz beljakovega testa z mandlji ali orehi (ali glej recept schillerjeva torta).

 

Pri kremi si tudi že izračunala, samo ne dodajaj prevež želatine, da krema ne bo pretrda. Zato se drži količin, kot so navedene na ovitku, oziroma dodaj polovico vrečke "za ziher", ne cele.

 

Krema z želatino se strjuej nekaj ur. Ni nujno, da je v hladilniku, v hladnem prostoru v kleti bočisto ok, je pa najbolje, da torto pripraviš zvečer in jo na hladnem pustiš čez noč.

 

Uspešno peko želim, mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2010 11:58

Kot vernica jogurtnih tort ti lahko povem iz prve roke to, da če ni zadeva večino časa na 8 stopinj celzija....gre zadeva narazen ne glede na to, koliko je notri želatine. Skratka, če ti stvar ne gre v hladilnik, se na "suhem in hladnem mestu" sredi julija, ko ima najhladnejši prostor težko manj kot 15 stopinj (če imaš res srečo), potem se torte s takimi dimenzijami ne dela. Ker se je nikoli ne dokonča. Naredi raje dve torti v formatu 20+30 centi, to gre vsaj na dve polici. Količine: kakorkoli obračamo, magična višina za torto je nekje med 7-8 centimetri. Kar je nižje, so pite in rezine, kar je višje, je preveč (izven vsakega proporca in ne deluje). Skratka, računaj količine iz tega naslova: 2 krat 20ceni krat 30 centi krat 7 centi in dobiš 8.400 kubičnih centi in to je 8,4 litra in če odšteješ kake 3 centi višine za biskvit, ti še vedno ostane 4 centi višine za kremo in to je pa 4 centi krat 2 krat 20 centi krat 30 centi in to je 4.800 kubičnih centi in to je 4,8 litra kreme. Kar poemni, da moraš imeti najmanj 4,8 litrov vhodnih sestavin za kremo. Glede želatine v jogrutni kremi: želatine je dovolj takrat, ko se v še pet sekund po prenehanju mešanja v jogurtu vidijo sledi mešalca. To se najlažje naredi z želatino fix, lahko se pa zafrkavaš še s topljenjem želatine....samo potem bo to samo dalj časa trajalo, učinka pa bistveno ne bo boljšega. Hope this helps. Vendelina jr.

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

9. jul 2010 12:01

Zdaj še malo razmišljam kaj bi še lahko naredila. Razmišljala sem da bi jo za eno uro postavila v zamrzovalno skrinjo (nekot sem info zasledila na forumu) in potlej čez noč v klet. Upam, da bo klet dovolj hladna (bom izmerila temperaturo kleti).

Da bi bila bolj visoka, bi rada, da bi bila na račun kreme in ne še dodatnih biskvitov. Ideja je dobra, samo preprosto ne bo časa, ker bo treba speči še ogromno peciva. 

Ali ima izkušnje katera koliko naj bi to prišlo visoko vse skupaj. Sem v pekač (model) nalivala vodo (3l) in je prišlo visoko tam okoli 2,5 cm, potrebno je pa računati še na smetano, ki je ponavadi kar dvojna masa. Bi bilo tam okoli cca.5 cm? Težko si je predstavljat vse skupaj

Tole načrtujem že več kot 14 dni vsak dan. Kaj, kako, recepti, kako izvesti, da ne bo oče kje poštefnaril, primerni prostori...  ooojoj joj toliko je stvari in srčno upam, da mi bo uspelo. Ker imamo eno izmed gosti, ki se ima za tipi topi "kuharico", skritizira vedno vse, kar naredijo drugi, sama pa misli, da naredi najbolje (stvari so namreč pri njej včasih zažgane, absolutno presladke in premastne) Malo bi ji rada skrajšala jezik, če me razumete, poleg tega pa zaprla tudi tista usta, ki do mene sedaj gojijo nezaupanje, da mi ne bo uspelo. Zato mi je to še toliko bolj pomembno.

In hvala vsem še enkrat

Bernarda85

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

9. jul 2010 12:05

Vendelina jr. najlepša hvala za izračune tole pa pomaga zelooooo;) in hvala za dobro idejo. Em najprej grem ob najbolj možni priliki izmerit in poskusit spravit v babičin hladilnik pekač. Potlej bom razmišljala dalje, če ne bosta kar dve polovički.

Bernarda85

Sporočilo je spremenil(a) Bernarda85 dne 09. 2010 12:10

cukrpekrca  

član od: 5.11.2009

sporočila: 311

9. jul 2010 12:13

joj, jaz ti tudi ne bi priporočala shranjevanja poleti izven hladilnika... rajši naredi v velikosti police hladilnika in eventualno še manjšo tortico, ki jo daš na vrh. cukrpekrca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2010 12:30

Bernarda, te popolnoma razumem. Ni si treba tako močno želeti, ker potem prevelika pričakovanja prinesejo dizaster. Da dizastra ne bo, evo ti namigov: Pri hladilniku je važno tudi to, kako se stvar odpira. Namreč, v hladilnik daš lahko točno toliko široko stvar, kot je ke širok prostor pri odprith vratih. Če se vrata hladilnka ne odpirajo za več kot 90 stopinj, se spravijo noter ožje stvari, če se pa vrata bolj na široko odpirajo, pa lahko notri spraviš stvari, ki so kake 3 centi ožje od pirine hladilnika. Tisti manevri s srinjo in hladnim prostorom - to ne fukncionira. Oziroma to funkcionira pozimi, ko poskusimo kaj na hitro shladiti, ker bomo potem še dali kakšno plast čez, potem damo pa vse skupaj čez noč na balkon in je čisto okej, ker je hladno. Ko pa je temperatura več kot 15 stopinj, se krema začne preveč razteztai in pokati in empirično to deluje tako, kot da krema malo "lula". Tako da potem torte ni treba servirati na kožnik, ampak raje v skledico.... Torte, ki so na temelju biskvit+jogurtna krema...slabo do nikakor ne prenašajo več kot ene etaže. Skratka,večnadstropna torta v jogrutni izvedbi...to je kvečjemu, če ti je tema konditorski potres in potem narediš nekaj, kar se zruši samo vase Drugače sva pa medve s stano.r naredili eno serijo različnih tort z jogurtnimi kremami, imaš v staninem albumu vse fotke in navodila za pripravo in fotke priprave. Malo tja poglej. Tista sorodnica, ki pa vse skritizira, se naj pa izvoli prijaviti sem, če ima kaj konditorske samozavesti, pa da vidimo...... Vendelina jr.

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

9. jul 2010 14:38

cukrpekrca je napisal/a:
joj, jaz ti tudi ne bi priporočala shranjevanja poleti izven hladilnika... rajši naredi v velikosti police hladilnika in eventualno še manjšo tortico, ki jo daš na vrh.cukrpekrca

 

Aboslutno se strinjam. Poleti in sploh v taki pripeki se ne priporoča nobenega peciva s skuto, smetano ali mlečnim izdelki hraniti zunaj, izven hladilnika. Torej ti tudi sama res priporočam, raje dve manjši. Recimo lahko narediš dvonadstropno, ki jo tik pred zdajci sestaviš - torej vrhnjo torto daš na spodnjo pred serviranjem oz. preden jo pokažeš

 

P.S.: Da bi spodnja torta prenesla težo zgodnje lahko noter vtakneš lesene palčke (recimo tiste od ražnjičev) in jih odrežeš oz nalomiš na višino spodnje torte.

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

9. jul 2010 15:10

Biskvit lahko spečem še vseeno takšne velikosti, kot imam pekač. Bomo pa obrezal biskvit, bo malo manjši in se bo zadeva spravila v hladilnik. Bomo ostanke že pomalčal za probo;P razmišljam tudi ne v tako visoki max 5 - 6 cm;)

Bernarda85

Sporočilo je spremenil(a) Bernarda85 dne 09. 2010 15:12

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

9. jul 2010 15:35

Lani sem delala številko 90 po merah hladilnika. Sliko lahko najdeš v mojem albumu: Torte. Naredila sem obe številki, vsako za eno polico hladilnika. Toliko pozno, kot se je le dalo, sem potem obe skupaj dala na podlago in naredila čokoladni preliv čez obe skupaj. Približno dve tri ure je potem torta uspešno zdržala na najbolj hladnem mestu v hiši.

Z obrezkov biskvita pa potem običajno naredim kroglice (zmešam tudi z ostanki krem, mogoče malo ruma, marmelade, stopljene čokolade za vezavo, kar je pač pri roki), ter jih povaljam v mrvicah, zmletih orehih, kakavu, kokosovi mok...

Nena

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

19. jul 2010 16:19

evo punce jutri se lotim peke Hladilnik je velik dovolj, tako da bo torta šla noter. Dokupila sem si pa še en pekač, da mi bo prihranil živce z velikostjo hladilnika in pekača 

Breskvice so že narejene, ravno tako domači prijatelj in nekaj drugega peciva, ki lahko malo čaka

 

Bom poročala kako je šlo pa slikca obvezno pade

 

Bernarda85

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti