Gobe

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15234

9. okt 2012 13:31

Jaz pa sem danes videla črn trobente in jih nisem nabrala, ker sem jih prvič videla in tudi ne vem zakaj so dobre.

Ali so zamenljive z kakšno drugo gobo a je to to?

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. okt 2012 13:52

Našla sem zanimivo spletno stran Gobarskega društva Lisička, kjer je predstavljenih ogromno gob z dobrimi opisi in fotografijami, pa tudi nekaj receptov za gobje jedi se najde.

Mojca

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

9. okt 2012 15:32

http://www.delo.si/novice/slovenija/nekateri-gob

Tole ja pa za Lučko, ki je enkrat upravičeno pojamrala,  da nekateri začnejo upoštevati pravila  šele, ko jih udariš po denarnici.

Končno smo se tudi pri nas zbudili in začeli ukrepati. Kar se dogaja po nekaterih gozdovih čisto zares presega vse razumne meje.

Kotarca

Mygrace

sporočila: 6506

9. okt 2012 15:48

Kar se tiče čiščenja gob na licu mesta...pred leti, ko sem bila še....no, ni važno, sem nabrala eno košarico prekrasnih golobic, so me presenetile, nisem imela ne nožka, ne košarce in sem jih pač populila...

...potem smo šli na čaj, pa na kavo, pa na šnicel.....

doma sem vse skup vrgla proč...med našo turnejo so si črvički privoščili totalno žurko, preluknjali in na pol pojedli našo večerjo...

Kaj hočem povedati? Če gobe očistimo na licu mesta, imamo doma bistveno manj dela, pa tudi črvov ne nosimo domov. To je ekonomski vidik. O nravstvenem je bilo povedano že dovolj. Če dobro pomislim - še premalo!

 

Mrtvaških trobent ne moreš zamenjati z nobeno drugo gobo...morda s sivo lisičko.....no, nikakor ne z nobeno strupeno.

Glede na to, da se mrtvaške trobente nahajajo v kolonijah, jih ni pametno porazirati do konca..jih ne bo ankol več tam, kjer so še do včeraj bile.

Je pa sicer to zelo aromatična goba, zelo primerna za sušenje. Zdrobljena v prah je nenadomestljiva v visoki kuhinji.

Pri nas jo uživamo v izdatnejši obliki, v musaki, mmmmmmmmmmmmmm..................

 

 

 

 

Mygrace

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15234

9. okt 2012 18:22

O, hvala Mygrace. Jaz z seboj nosim mini nožek. Prav priročen je in za nabiranje gob idealen. Do sedaj sem vse gobe očistila v gozdu.

Sem šla nazaj in teh nekaj mrtvaških trobent  pobrala. Očistila sem jih kar tam.Nisem vse pobrala, jih je bilo preveč, še komu jih lahko naberem ,če hoče! Ene dva mesta sem pustila nedotaknjena, jaz jih toliko ne potrebujem.  Dala sem jih na papir, da se posušijo oz. kaj mi priporočate, da se posušijo in ne zginejo? V pečico?

Nimam izkušenj z sušenjem gob, saj jih razen letos nikoli nisem veliko našla. Par jurčkov, marel, kostanjevk.

Našla pa sem tudi sivko in eno kao sivka. Prva spodaj rumena, druga spodaj siva, nisem prepričana.

Oh, kako bi rada enega izkušenega gobarja, da me malo poduči. Moj oče je umrl, mož tudi ne ve....Ker jih ne poznam jih ne trgam, ampak videla sem ogromno golobic, sirovk..vsaj zdi se mi. Trgam pa jih ne. Je pa letos ogromno gob....

Če je tu kakšen gobar v okolici Domžal, ki se dobro spozna na gobe se priporočam za poučitev v živo. Mu tudi kaj naberem, kar mi ne potrubujemo....Namreč, veliko gob pa le ne jemo, prodajamo tudi ne.

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

9. okt 2012 20:32

Mrtvaške trobente seveda lahko posušiš v pečici, na zmerni temperaturi. Daj jih na pekač, na peki papir, eno poleg druge.  Vendar ne pozabi pustiti vratca malo odprta, da gre ven vlaga . Ko so res popolnoma suhe, jih daj v steklene kozarce ali pa zmelji v prah, najbolje kar v kavnem mlinčku.  Gobe seveda lahko posušiš tudi  v sušilniku sadja ali po starem, tako, da jih nanizaš na nitko in obesiš v topel, zračen prostor.

Še na nekaj ne pozabi: zaradi lijakaste oblike se vtrobentah rade zadržujejo vse sorte žuželke, zato jih dobro otresi, ali še bolje, prereži na pol preden jih do konca očistiš.

Mrtvaška trobenta  je tudi edina goba, pri kateri eksperti" dopuščajo" možnost, da jo lahko operemo, bolje, na hitro splaknemo. Sicer gob ne peremo, pa naj so še tako umazane. Le dobro očistimo z mehko ščetko in vlažno krpo.

Upam, da boš našla kakega prijaznega človeka, ki ti bi pomagal z izkušnjami in znanjem. Po tvojem načinu pisanja sem prepričana, da boš postala taprav gobarka!

 

@Kotarca.,hvala. Saj je bil že čas.

 

 

 

 

 

 

lp lučka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. okt 2012 23:37

@Trixi, kakšno gobarsko društvo imate kje v bližini? Ponavadi v tem času taka društva prirejajo razstave gob (vsaj pri nas je tako) in srečaš dobre poznavalce, ki ti lahko marsikaj novega povejo. Če se pa v društvo včlaniš, boš pa sploh "na konju" :)

Mojca

kozamurnik

sporočila: 2311

10. okt 2012 6:09

Hm, nekatera gobarska društva so žal bolj na papirju. V Kranju je, na Žagarjevi. Glede na naraščajoče število gobarjev bi morala imeti vsaka občina inormativne dneve, kjer bi spoznavali gobe, pa ne samo to. Znanja ni nikoli preveč! Dokaz, kako malo poznamo gobe so nenehne zastrupitve in nizka kultura nabiranja. @lucka, hvala. Jaz mrtvaških trobent doslej sploh nisem pregledovala, čeprav je čisto logično da se v klobučku skrivajo žužki. Najraje jih jemo dušene na maslu, brez vsakih dodatkov. murnik

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

10. okt 2012 20:28

juhu jurčki tudi v našem koncu.

lp, pinka

marec  

član od: 16.12.2009

sporočila: 208

10. okt 2012 21:19

patrička je napisal/a:

Moj današnji ulov.

Sivke, jurčki, lisičke in mrtvaške trobente.

 

 

 

Lp, patrička



patrička

 

Za opozorilo vsem : GOBE OČISTIMO V GOZDU!!!!!!!

Ker s tem skrbimo, da se micelij ponovno razraste v gozdu, saj na ta način ohranjamo in razširjamo rastišča.

Poleg tega pa je to kaznivo dejanje, ker se to pri nas dogaja, da policisti čakajo ob gozdnih poteh in preverjejo očiščenost gob.

marec

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti