Takole je sedaj pri nas z zajčico. Danes sem klicala na veterno v Ljubljano, kjer sem se pogovarjala z zdravnikom, ki je strokovnjak za zajčke, res moram pohvalit, da si vzamejo čas, če jih pokličeš. Nekako smo prišli do sklepa, da bi bila operacija potrebna, in da je velika verjetnost bul posledica hranjenja zajčka z briketi. Pri nas je imel brikete vedno v posodici, seno je imel v kletki, med vikendom je imel na voljo svežo hrano, ko smo ga imeli v naravi. Ko smo hodili na posvet v razne trgovine z živali vsi ponujajo briketi, ker so zdravi itd... Nobeden pa ne omeni, da briketi za zajčke niso primerni. Lahko se devajo zajčkom 2 jedilni žlici briketov na dan. Na zajčjem jedilniku pa mora biti: solata (vse vrste), korenje, regrad, seno, 2x na teden je lahko vrbova vejica (''naravni antibiotik za zajčke''), rukolo, peteršilj, od korenja listi, perje od repe, špinača, zelena, brokoli, travo, detelja....
Na veterini so me podušili tudi o tem, da kuncim zobje ves čas rastejo in se obnavljajo, tako, da če zajec je samo brikete se naje enkrat in ima dosti hrane za celi dan, kar pa ni dobro za rast in obnovo zob, tako pride do teh gnojnih bul.Če pa zajec je zgoraj navedeno primerno hrano zanj ima pa ''več dela'' s samim obrokom hrane, tako da je večkrat na dan, tako, da se zobje tudi več lahko obnavljao in brusijo.
Upam, da še mogoče komu tale nasvet pride prav in da se izogne podobnim nevšečnostim, kot jih imamo mi z zajčkom.
Bi pa še omenila, da ni tako velik strošek nakup živali, kletke, ovratnice, krane itd. kot pa plačilo operacije, kateri stroški so zelo dragi. Tako kot nekateri mislijo.
lp
lovebeyba