Na pomoč!!! kako lepo zamesiti testo???

maja99  

član od: 18.8.2009

sporočila: 27

tema odprta - 21. feb 2010 12:58 | ogledi: 13.784 | odgovori: 22

Drage dame!

Že dolgo spremljam kulinariko, nabiram recepte, prebiram pametne nasvete,.......... Pečem za sedaj bolj malo, ker imam res staro in slabo pečico in pa dojenčico, ki zahteva vso mojo pozornost :))).

Ker pa se vsake toliko časa vseeno ˝zmigam˝ in kaj spečem, pa rabim Vašo pomoč! Največji problem mi predstavlja kvašeno testo............ noče in noče biti lepo, gladko in voljno!?!?! Ne vem kaj delam narobe? Vedno je presuho, ni kompaktno, se ˝lomi˝ in tudi vzhaja čudno. Kakšno pizzo vseeno spečem, ampak mi je samo enkrat do sedaj uspelo narediti testo lepo, gladko!

Za odgovore se Vam v naprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

maja99

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

21. feb 2010 13:20

Maja99, dobrodošla med nami!

 

Te popolnoma razumem, ker sem sama imela identične probleme. Odkar imam kruhomat, so tudi moje kvašene dobrote lepe in okusne. Potice, krofi, drobno pecivo, vse lepo uspe na programu za gnetenje, saj je okolje tudi ustrezno temperirano. Ne zamenjam ga več in to je eden mojih boljših nakupov.

Mislim, da nas ima večina kulinaričark zdaj že kruhomat ali pa multipraktik - MUM ali kaj podobnega za gnetenje. Pri kruhomatu program gnetenja traja uro in pol, res gnete dolgo, kar na roke nikoli ne zmoreš, pa še toplo je notri, zato je testo tako lepo.

Drugi opciji za lepo kvašeno testo pa sta solno-kvasna emulzija ali pa nočno (mrzlo) testo. Pobrskaj po bazi tudi za temi variantami, če potrebuješ pomoč, povej in veliko uspeha pri peki...

 

Občudujem pa gospodinje, ki jim brez pripomočkov uspe narediti kvašeno testo, kot so ga naše babice.

 

katka http://www.mojalbum.com/katka-lopatka/ham-ham2

MYCHELLE  

član od: 13.8.2005

sporočila: 254

21. feb 2010 14:48

Draga Maja99, vse je v praksi... Pečem razna peciva od svojega 15 leta.Edino s kvašenim testom mi ni nikakor šlo..Kvašeno testo je bilo zmeraj trdo, namesto mehko in voljno.. Pred par leti sem si rekla..Dovolj je tega !! In sem začela... najprej so peciva /kruh zleteli v koš, a se nisem dala.. Sem ponovno poskusila.. Sedaj pečem vse.. kruh, buhteljne, krofe... Mlačno moko stresi na pult dodaj sol, naredi jamico, položi pripravjen kvasec , počasi dodaj ostale sestavine (jajce,maščoba,...) nato dodaj del tekočine (mleko,vodo) in počasi na roke zamesi, dodaj še toliko tekočine, da boš imela voljno testo.. Sedaj, odstrani z rok in mizo odvečno testo . Pripravljeno voljno testo je potrebno še malo gnesti.. Jaz testo močno zamesim, da slišim mehurče pokati.. Mama pravi, da je treba testo samo malo zamesti.. Naredi po občutku.. Mychelle

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

21. feb 2010 15:27

Kot je rekla Katka-lopatka, odkar  imam kruhopek so moji kvašeni izdelki ok. Prej je bil poraz, je pa tako, da kar mi ne gre res večkrat zaporedoma poizkusim, da se res naučim.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

kuhinja m  

član od: 14.6.2009

sporočila: 4

21. feb 2010 15:33

Maja 99 zelo se razveselim ,ko vidi ,da se katera mlada kuharica ukvarja z različnim testom .Jaz sem si kupila moko na kateri je recpt za kvašeno testo in delala po tem .veliko uspeha. kuhinjam kuhinja m

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. feb 2010 16:07

Maja99, mogoče daješ premalo tekočine.  Poskusi z razmerjem:  1 kg moke  7 dl tekočine  (ali 0,5 kg moke in 3,5 dl tekočine).  Lahko dodaš še žlico dve olja.

Delam vedno v veliki plastični posodi za kruh, vsujem najprej moko, naredim vanjo večji krater, dolijem tekočino + kvas + sol, potem pa pričnem s kuhalnico mešati v sredini in narahlo zajemam moko iz strani. Ko je pobrana vsa moka z mešanjem preneham.

Pa poskusi kdaj tale recept http://www.kulinarika.net/recept/kruh/Koruzni_kruh_-_sl.  Tudi tu je testo precej mehko, okus pa enkraten. 

Ker moka ni vedno enaka pride testo po vzhajanju včasih skoraj precej redko. Nič hudega, pri oblikovanju hlebca malo bolj pomokam podlago in roke, pa gre.

 

Cila

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

21. feb 2010 18:10

Pri meni kot začetnici je bila težava, da sem testo premalo časa gnetla in je zato čudno vzhajalo in se lomilo. Gnetla sem le toliko, da se je naredila kompakta kepa. Sem potem gledala eno čudovito slovensko oddajo o kruhu in je ena simpatična gospodinja povedala, da je kruh takrat zadosti zgneten, ko kuharici pot po tazadnji poteče :) Meni, ker sem vitka, sicer nikoli ni tako vroče, amapk vseeno ga gnetem kar nekaj časa (5-10 min) in mi gre iz leta v leto bolje. Ni sicer še idealno, ampak do penzije bo in do takrat je še zeloooo daleč. magnolija

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

21. feb 2010 18:22

Gnesti testo je kar naporno opravilo, ampak nekje sem prebrala, da se da odlično, voljno kvašeno testo napraviti tudi tako, da ga z vso močjo kake 100x vržeš ob mizo. Sem probala in je ratal. V šoli zdaj otroci vedno tako mesijo kruh, se neznansko zabavajo in kruh lepo uspe (pa kaj drugega s kvašenim testom tudi). Malce hrupna je sicer ta metoda, če boš to počela okoli polnoči, raje mesi na star način.

Aja, zakaj ravno 100x? Nimam pojma, jaz ga ne zabrišem ravno tolikokrat, pač po občutku - ko ugotovim, da je testo mehko in voljno, preneham.

lp

cervus

regina  

član od: 17.9.2007

sporočila: 724

21. feb 2010 19:09

Kvašeno testo se lomi in ni voljno, če je presuho in premalo zgneteno. Odvisno je tudi, za kaj ga uporabljamo. Ali je to navaden kruh ali pa je boljše testo za kvašena peciva, ali se uporablja bela moka ali pa katera druga. Prvič je najboljše delati po receptu in si zraven zapisovati opombe, naslednjič pa se le-te upoštevajo. In pa seveda je tudi tukaj pomembna kilometrina (beri vztrajnost). Če prvič ne uspe, bo naslednjič že boljše itd. Za vzhajanje pa obvezno uporabljam plastično posodo s pokrovom. Navadno kvašeno testo za kruh ne mečem ob mizo, to pa naredim pri vlečenem testu. Ja, običajno 100-krat. Lahko pa tudi manjkrat, če čutimo, da je testo fino mehko. Vsi, ki vam kvašeno testo ne gre od rok, pa imate še dovolj časa za trening do velike noči. Takrat pa bo že treba dati kakšno pletenico ali pa potičko na mizo. Pa dobro peko vam želim. regina

ema82  

član od: 17.3.2008

sporočila: 161

22. feb 2010 7:15

Jaz sem tudi najprej pomislila, da daš premalo tekočine. pri meni je bil ponavadi ta problem in je testo zaradi tega prišlo precej zbito. Jaz začnem mesiti v neki posodi, vedno kvasec vzhajam posebej, če slučajno ne bi ratal. V jamico najprej zlijem kvasec, malo pomešam med moko, nato pa vlijem ostale sestavine in začnem s kuhalnico mesiti. Še preden se dobro sprime, stresem na pult in mesim z rokami. Nič kaj pretirano dolgo, tok, da rata gladko. Za krofe npr. pa vedno mesim z mikserjem ( s tistimi zavitimi metlicami ). V bistvu bi vsako testo lahko s tem, pol pa še malo na roke pogneteš pa je. Mi je pa zanimivo, ko berem tu, da nekaterim sicer zelo izkušenim kuharicam ne rata kvašeno testo, razen s kruhomatom. Zame bi bla to samo še ena navlaka več pri hiši :) ema82

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. feb 2010 10:45

Odkar imam kruhomat, pečem tudi potico in krofe. Prej mi je sicer nekako uspelo speči kar dobro pletenico (velikonočno), to pa je bilo tudi vse. Pač nisem imela roke za to testo, menda iz strahu pred pravo temeperaturo moke, vzhajanjem kvasa, prepihom... neke fame, ki se okolitega ustavrja. Zdaj pa ni več problema, v kruhomatu narejeno kvašeno testo je super ...

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti