Predlagam, da naredimo seznam nadomestkov za kemična čistila v gospodinjstvu.
Npr.:
sredstvo za čiščenje kamna - alkoholni kis in sol,
čiščenje madežev- Coca Cola,
mehčalec perila- alkoholni kis
nadaljujte prosim....
amelie3
Predlagam, da naredimo seznam nadomestkov za kemična čistila v gospodinjstvu.
Npr.:
sredstvo za čiščenje kamna - alkoholni kis in sol,
čiščenje madežev- Coca Cola,
mehčalec perila- alkoholni kis
nadaljujte prosim....
amelie3
Ajmar, kakšne madeže pa očisti Coca Cola? ![]()
COCA-COLA je univerzalno čistilo za res hudo umazanijo, sežgano in zasušeno posodo, odstranjuje vodni kamen... Večkrat preverjeno.Drugače pa če se da komu brat, je tukaj ogromno praktičnih nasvetov (iz celega sveta) kje se jo lahko vse uporablja. Kot primer: Oljne madeže na betonu (pred garažo npr) se brez problema odstrani s Coca-Colo. Samo par minut je treba pustiti... (citirano od Lunike)
amelie3Za čiščenje WC školjke: pločevinko Coca-Cole zlijte v školjko, pustite eno uro in izperite z vodo. Citronska kislina v Coca-Coli bo očistila madeže vodnega kamna.Za odstranjevanje rjastih madežev z avtomobila: zmečkano alu-folijo namočite v Coca-Colo in madež zdrgnite.Korozivni madeži na avtomobilskem akumulatorju: Pločevinko Coca-Cole zlijte preko akumulatorskih baterij in korozija bo izginila.Vse rjaste madeže boste očistili s krpo, namočeno v Coca-Colo, ki jo za nekaj minut položite na madež.Odstranjevanje mastnih madežev: s Coca-Colo namočite oblačila, dodate detergent in operete v stroju. Coca Cola bo pomagala odstraniti mastne madeže.Če se v avtu rosijo stekla, jih premažete s Coca Colo.(citirano kača)
amelie3Kaj bi pa očistilo kamen v odtoku v steni. Kamen se je nabral od pisuarja. Jabučni kis mi ni pomagal.![]()
5rusa, ja vem, ampak tam so tudi nasveti glede trikov pri hrani, jaz pa sem želela da so tu samo nadomestki čistil. Za hiter pregled...če bi se ustvarla razpredelnica bi bilo najboljše. No, to je pa že druga zgodba.
amelie3Ve kar naštevajte, razpredelnico lahko naredimo.
Pralna soda = soda bikarbona; imeli naj bi jo Eurospinu, ampak je še nisem našel, zadnjič pa sem jo kupil v Cooperativi v Trstu, cena 1,99€/kg.
Ne vem, zakaj je pri nas nikjer ni za dobiti, ampak zgleda so lobiji proizvajalcev čistil premočni ... Proizvodnja po Solvayevem postopku namreč poteka že več kot 100 let in to v miljonih ton letno.
Coca-Cola vsebuje fosforno kislino, H3PO4. Čeprav je kemijsko šibka kislina, je mineralna, in masovna proizvodnja Coca-Cole je huda ekološka obremenitev, saj za proizvodnjo množično uporabljajo fosfatne minerale, pridobljene iz površinskih kopov, ki predstavljajo hudo ekološko bombo. Dovolj dober nadomestek so organske kisline, najbolj množično sta uporabljani ocetna in citronska kislina, pa tudi vinska (vinski kamen).
Jabolčni in vinski kis vsebujeta cca. 4 vol. % ocetne kisline, kis za vlaganje pa cca. 9 vol %. Oznaka alkoholni kis je blef za dviganje cene, saj proizvodnja vseh teh kislin poteka iz alkoholov, razen citronske, ki je produkt biokemijsko-tehnološkega postopka.
Kis za vlaganje sem nazadnje kupil v Tušu (njihovo blagovno znamko), cena je bila zelo nizka, naredil pa sem si zalogo, ker ga izven sezone vlaganja ni za dobit. Po etiketi sodeč, pa to ocetno kislino z destilacijo ostankov lesa proizvaja VILJA Globoko, d.o.o. iz Globokega pri Brežicah. Mora pa tale predelovalec imeti vsa dovoljenja, saj je ocetna kislina označena kot strateška surovina in nevarna kemikalija - njen anhidrid je namreč ena glavnih surovin pri predelavi opija v heroin.
Ko najdem literaturo, kjer imam podatke o ostalih uporabnih naravnih preparatih naših babic, bom post dopolnil, je pa Lizzie že napisala precej podatkov. Vsakemu, ki bo vedel napisati, kje se da kupiti sodo in ostale zadeve v količinah, pimernih za gospodinjsko uporabo, nas bo kar precej uporabnikov zelo hvaležnih.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Čokoladni diamanti za valentinovo (čokolatini, truffli)

Burger s Kraljevo fit štručko