Ekološki nadomestki čistil

Kalpana  

član od: 20.7.2009

sporočila: 62

8. feb 2010 19:20

Vanja, Mythbusters-a bi se kar strinjala s tabo. Se spomnim, da sta enkrat preizkusila vrsto teh mitov o čistilnih sposobnostih Coca Cole, pa se ni preveč dobro odrezala. Poleg tega velja upoštevati tudi tisto, kar je na prvi strani zapisal drejček. Kalpana

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

8. feb 2010 19:40

Coca cola vsebuje orto-fosforno kislino - natanko enako učinkovino, kot recimo Cillit. Samo za razmislek. Zato, ker jo (lahko) pijemo, še ni ekološka.

Atina

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. feb 2010 20:11

Kalpana je napisal/a:
Vanja, Mythbusters-a bi se kar strinjala s tabo. Se spomnim, da sta enkrat preizkusila vrsto teh mitov o čistilnih sposobnostih Coca Cole, pa se ni preveč dobro odrezala. Poleg tega velja upoštevati tudi tisto, kar je na prvi strani zapisal drejček.Kalpana

 

I LOVE Mythbusters-a!

Vanja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. feb 2010 20:20

Ne vem, zakaj toliko besed o ekološkem pomivanju krožnikov. Najbolj ekološko seveda je, če krožnik enostavno poližemo do čistega!

Tisto pa, da je treba krožnik iz pomivalca 24x oprati v vodi, da ni več sledov praška - kaj pomeni, oprati??? Splakniti? Zdrgniti z gobo? Zdrgniti s praškom?  In zakaj ravno 24x? Zakaj recimo ne 23x ali 25x? A je 24 kakšna magična številka, za katero do sedaj (na žalost) še nisem slišala?

Aja, naši sosedje čez Kolpo imajo sodo pakirano po 1/4 kg, stane pa 3 kn.

Naše prababice (lahko da tudi še babice) so prismojeno posodo drgnile s peskom (vim je bila sodobna izpeljanka tega). Ekološko, da bolj ni moglo biti. No, katera se bo podstopila drgniti s peskom? Če segrevate prismojeno posodo s praškom ali s cocacolo na plinu ali kjerkoli že, nastaja ogljikov dioksid, ki je eden glavnih povzročiteljev tople grede. Pa spet niste ekološke!! (Opa, sem žleht!)

lp

cervus

ajmar  

član od: 7.12.2009

sporočila: 142

8. feb 2010 20:27

 Detergenti za čiščenje posode v pomivalnem stroju:Ti detergenti bi po podatkih naj bili glavni vzrok za nenamerno zastrupitev otrok. Vsebujejo suho obliko koncentriranega klora, kateri je sam po sebi strupen in med drugim draži kožo, v skrajnih primerih jo lahko tudi opeče, povzroča pa tudi poškodbe očes. Poleg tega, pa se lahko ostanki klora s posode prenesejo v hrano.Najboljše je, da kupujete detergente brez fosfata ter klora.Ti detergenti bi po podatkih naj bili glavni vzrok za nenamerno zastrupitev otrok. Vsebujejo suho obliko koncentriranega klora, kateri je sam po sebi strupen in med drugim draži kožo, v skrajnih primerih jo lahko tudi opeče, povzroča pa tudi poškodbe očes. Poleg tega, pa se lahko ostanki klora s posode prenesejo v hrano.Najboljše je, da kupujete detergente brez fosfata ter klora.

amelie3

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. feb 2010 20:27

drejček, če boš delal razpredelnico naredi še prostor za myth busted in obratno. haha aja, pa po mojem se bo ta tema kar dolgo iskala ko jo bo nekdo potreboval. lažje bi bilo naravna čistila. bannanna_v_slo ;)

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. feb 2010 20:33

elaphus je napisal/a:

Naše prababice (lahko da tudi še babice) so prismojeno posodo drgnile s peskom (vim je bila sodobna izpeljanka tega). Ekološko, da bolj ni moglo biti. No, katera se bo podstopila drgniti s peskom? cervus

S peskom jaz še zmeraj čistim steklenice za vino (pa nisem in upam, da še kar lep čas ne bom babica)

Sicer pa ogromno "zapečenih" madežev iz nerjaveče ali bakrene posode zdrgnem s pepelom - lesnim pepelom, ki ostaja v mojem štedilniku na drva. Ne vem, kaj naj bi bilo v drgnjenju s peskom ali pepelom "umazanega". Saj posodo potem itak dobro oplakneš - in po želji še z neekološkim sredstvom, ki je "kao" čisto opereš.

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 08. 2010 20:37

ajmar  

član od: 7.12.2009

sporočila: 142

8. feb 2010 20:42

Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na včerajšnji tiskovni konferenci opozorila, da sta med 88 pregledanimi čistilnimi sredstvi na slovenskih policah kar dve tretjini pomanjkljivo označeni, vsako deseto pa je označeno neustrezno.Največji delež neustrezno označenih izdelkov je po ugotovitvah ZPS med tekočimi detergenti za pranje perila in pri čistilih za steklo. Pravilno označevanje z navodili za uporabo in varnostne ukrepe je, kot opozarjajo na ZPS, izjemno pomembno, saj zaradi zaužitja kemikalij vsako leto v EU umre kar 2000 otrok. ZPS ugotavlja, da je največji delež zdravju in okolju nevarnih izdelkov med detergenti za strojno pomivanje posode, ki jim sledijo čistila za WC in detergenti za strojno pranje perila v prašku. Raziskave tudi kažejo, da je v najbolj učinkovitih pralnih praških, kot sta ariel in persil, tudi največ nevarnih snovi.ZPS je pri petih čistilnih sredstvih našel tudi dve zelo nevarni kemikaliji, ki sta na črnem seznamu evropskih nevladnih organizacij in sindikatov -- formaldehid in stirene. Formaldehid se nahaja v Mercatorjevem univerzalnem čistilu, stirene pa v čistilih blink spuhlmittel soft, Mercatorjevem detergentu balzamu z vonjem grenivke, pril balsamu aloe vera, izdelku blink bio allzweckreiniger in tekočem pralnem prašku blink vollwaschmittel. Za trinajst izdelkov pa ZPS zaradi pomanjkanja podatkov ne more z gotovostjo trditi, da ne vsebujejo zelo nevarnih kemikalij, zato priporoča pri njihovem nakupu in uporabi previdnost. Gre za univerzalno čistilo Spar - svežina jabolka, čistilo za WC bref WC citrus, tablete za strojno pranje posode alio power tabs, detergent za ročno pomivanje posode zekol aloe vera, pralni prašek maxi trat, tablete za strojno pranje posode W5 dishwasher tablets, tablete za strojno pranje posode W5 geschirr-reinigerr-tabs, univerzalno čistilo max tuš apple fresh, pralni prašek max tuš, tekoči detergent za pranje perila max tuš liquid gel, pralni prašek persil gold plus, pralni prašek rex soda effect, S budget pralni prašek in tekoči detergent za pranje perila ariel M zim 5.

 

amelie3

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. feb 2010 20:43

Ej, mamaF, ustavi konje, hehehe. Jaz sem napisala, da je to ekološko najbolj sprejemljivo. In mislila pri tem smrtno resno. Zato, ker se mi je zdelo za malo, da iščemo ekološka čistila, na pesek pa pozabimo. pa vidim, da ne vsi ,

lp

cervus

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. feb 2010 20:52

elaphus je napisal/a:

Ej, mamaF, ustavi konje, hehehe. Jaz sem napisala, da je to ekološko najbolj sprejemljivo. In mislila pri tem smrtno resno. Zato, ker se mi je zdelo za malo, da iščemo ekološka čistila, na pesek pa pozabimo. pa vidim, da ne vsi ,

lp

cervus

Elaphus, brez zamere, si videla smeške - nisem se norčevala.

Je pa pesek seveda bolj dostopen nam, ki imamo okoli hiš vedno kako manjše gradbišče odprto, kot pa tistim iz nevemkaterega nadstropja urejene stanovanjske soseske - zato se nanj verjetno dosti ljudi sploh ne spomni.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti