letos so ponovno odpadli vsi plodovi z moje kao somooplodne asimine. Šesto leto zapored. Mislim da bo šla....
Lisa
French toast s sadjem
letos so ponovno odpadli vsi plodovi z moje kao somooplodne asimine. Šesto leto zapored. Mislim da bo šla....
LisaLisa, moja je zdaj stara tri al pa celo štiri leta. Letos sem jo malo pognojila, pa se je popravila, a o plodovih lahko samo sanjam. Če tvoja po šestih letih še ni dala nič od sebe, pri moji še obstaja upanje.![]()
![]()
Stara je tri pa pol. Dobro, da obstaja zapis.
![]()
Naša sunflowerka je pokazala prvi plod šele po sedmih letih, sedaj pa vsako leto dobimo nekaj, da se posladkamo. Lahko le povem, da se splača počakati na plodove, saj prvi dve leti rastlina potrebuje za koreninski sisitem in da zraste, drugače pa ni nobenega dela z njo, saj je škodljivci ne marajo, lahko jo pa malo pognojite z naravnim ali umetnim gnojilom, naša je precej zrasla, a tisto leto, ko smo gnojili ni imela dosti sadežev. Oplojujejo jo muhe. Je precej lepa rastlina.
Veliko sladkih trenutkov vam želim z njo.
Lp
volkulja
Sporočilo je spremenil(a) volkulja dne 02. 2014 22:34
pozdravljeni,
dolgo sem rabil, da sem se priključil v to razpravo!
torej: moja asimina je preživela vse otroške bolezni in je sedaj že kakih 6 m visoko drevo. Sadeže uživamo že kakih 5 let. Vse do letos je bilo sadežev bolj malo, ampak letos sem spomladi obesil na drevo pasjo konzervo - muh je bilo vse črno. Izgleda da je pomagalo, ker imam kakih 50 plodov v skupni teži 20 - 30 kg.
Sedaj pa k stvari: ima kdo kakšen recept kako uporabiti sadeže?
cingeljHvala za informacijo cingelj. Dobroprisel na kulinariko.
Migla
Migla, všeč mi je tvoja nova slovenska beseda.![]()
[![]()
In seveda, tudi z moje strani dobroprišel, cingelj!
Sporočilo je spremenil(a) daga dne 29. 2014 21:46
Dobrodošel Cingelj tudi z moje strani! Kar malo fauš sem ti takšnega pridelka. Naj te najprej vpraša koliko je stara tvoja Asimina? Moja je štiri leta in je letos prvič cvetela, po cvetenju pa je ostalo kar nekaj plodov, vendar pa so kasneje vsi popadali na tla, ostal je le eden, velik kot otroška pest. Kako velike plodove pa imaš ti? Kdaj ti je začela zares roditi?
Zelo težko čakam, da plod na Asimini dozori. Nam ne bo treba razmišljati, kako ga bomo spravili v promet.
kara
Prvi sadež asimine. Bila sem prehitra pri rezanju, okušanju.
![]()
Migla
torej, moja asimina je stara 10 let in je sorte sunflower. sprva je rasla res zelo počasi (kakšni dve leti), potem pa mi jo je sosed, ko je metal sneg čez ograjo na mojo stran, po pomoti odlomil - ostalo je je kakšnih 40 cm. hitro si je opomogla in že kar naslednje leto pridobila vso višino. naslednje leto pa - o groza. nabavil sem psa in mi jo je čisto polegel in odlomil. tam, kjer je stala, sta se lahko samo naslutila dva mini-mini poganjka v velikosti 1 mm2. ampak, zgleda, da je že uspešno formirala korenine, še isto leto je pognala 8 šib, od katerih sem 7 porezal. otala je samo ena, ki pa je zrasla v res čudovito drevo. leto ali dve kasneje je že merila 1,3 m in imela kakih 20 cvetov, ki pa so čez poletje skoraj vsi odpadli. sadežev je bilo prvo leto samo kakih 5 - 6.
drevo je potem seveda vsako leto pridobivalo na višini, sadežev pa nikoli ni bilo ne vem koliko. včasih sem se malo igral "čebelico majo", pa ni kaj dosti pomagalo. v zadnjem času sem na enem forumu zasledil, da jo oprašujejo muhe, samo privabiti jih moraš. drugi so obešali na njo razne koščke slanine in podobno, jaz pa sem kot sem že povedal, na njo obesil prazno konzervo od pasje hrane. izgleda da je pomagalo.
letošnji sadeži so manjši - med 200 in 300 g, samo jih je res dosti. rekord je dosegel sadež (pred 3 leti) z 650 g. kolega ima večje drevo (predvidevam da je stara kakih 5 let), ki pa jo je letos presadil. cvetela je, ampak so vsi sadeži odpadli.
lp
cingelj
cingeljKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | rimljanka |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

French toast s sadjem

Takosi iz vlečenega testa – s trgano govedino, salso in pico de gallo