12. nov 2009 15:09
Katarina K, po več kot 10 letih tovrstne organizacije in izvedbe tedenskih nakupov hitreje pridem z vsem potrebnim iz trgovine do avta, kot marsikdo.. Ob tem pa poskrbim še, da je za oboje prav, zame in trgovca.
Potrošniki imamo pravice in dolžnosti, tako kot trgovci, čeprav jih trgovci dosti bolj opazno uveljavljajo kot potrošniki.
In ja, gre za princip! Danes je toliko ponudbe, da že več ne veš, kje bi nakupoval, toliko ponudbe, da smo si lahko za posamezne artikle izbrali priljubljene trgovine, ker so tam najbolj ugodni, ipd. Mi smo tisti, ki se odločimo, da prestopimo prag neke trgovine in tako se lahko odločimo tudi, da ga nikoli več, če naših pravic niso upoštevali, so bili nepošteni, so nas opeharili, bili nesramni, ipd. En kupec manj se morda ne sliši veliko, ampak vsak ima prijatelje in znance in krog se lahko hitro razširi, 'dober glas seže v deveto vas', 'slab' pa - no, oba lahko poskrbita za spremembe na bolje, na bolj pošteno.
Poštenje se prične pri nas samih in če ugotovim, da sem bila opeharjena ali izigrana - hop, cefizelj! Na napačno ste se spravili!
Trgovske verige ipd., služijo na našem drobižu, cent na cent pa lahko pri dnevnem prometu znese veliko.. Zakaj bi to pustili? Denar ne zraste na drevesu, tudi po tleh ga ne pobiram, potem pa bi to dopuščala? A-a.
Še najmanj, kar lahko naredimo je to, da se sproti postavljamo zase. 'kamen na kamen', en tu, en tam, glas se širi in odnosi se bodo spremenili. Če tega ne bomo še doživeli, bodo pa morda že naši zanamci, to sra*** se je generacije dolgo kuhalo in dolgo se ga bo spiralo. Ampak, nekje, nekdo mora začet - zakaj ne bi mi sami? Vsakič, ko nekomu plačamo za neko dobrino ali storitev.
Poštenje, za poštenje gre.
Lee Ann