Jabolka v srajčki
| Vendelina jr. je napisal/a: |
Inštruktorjev je ogromno. Ljudje so oglašujejo. Največ s tem služijo študentje, pa tudi se najde, da učijo profesorji iz gimnazije A in instruirajo otroke iz gimnnazije C (vsaj v Lj se je ta mreža tako oblikovala, da si je človek na eni točki malo zlobno mislil, če niso slučajno zmenjeni med sabo... |
OK in takole: Če bi učitelji v šolah res znali razlagat tako kot se spodobi, ne bi bilo treba nobenih inštruktorjev. Halo! Iz tega razloga bi se jaz otepala učiteljev ko hudič križa in raje našla kakšnega študenta. Mreža prijateljev in znancev je pri tem nepogrešljiva.
| Desanka je napisal/a: |
| Večina je to potuha otrokom oz. še bolje rečeno učiteljem. Učiteljeva naloga je, da otroke zmotivira in jih nauči. Sama sem mnenja, da bi tudi profesorji morali biti ocenjevani po uspehu otrok. Precej objektivni kazatelj učiteljeve sposobnosti je nacionalno preverjanje znanja (v OŠ) oz. matura v srednji šoli. Če je rezultat pri slovenskem jeziku v povprečju 62 %, pri matematiki pa 88 % to pomeni, ob predpostavki, da je slovensko povprečje pri obeh predmetih 80 % da je slovenska učiteljica slaba, matematična pa dobra. Če pa se podatki spremljajo potem tudi bolj analitično pa se kmalu da ugotoviti kvaliteta učiteljev. In ta ocena bi morala biti javna. Konkretno: republiško povprečje pri NPZ za matematiko je bilo 80 %. Pri učitelju A so otroci dosegli rezultat 88 %, pri učitelju B pa 81 %. Rahla odstopanja so sicer sprejemljiva, kajti generacija otrok se lahko razlikuje med seboj. Dolgoročno pa bi bil rezultat objektiven. Desanka |
Se mi zdi, da bo spet letelo perje. Evo, jaz bom prva (pa četudi edina) raztrgala tuhno - sploh se ne strinjam, Desanka, da veš! Daj mi povej, zakaj bi se otroci matrali na NPZ-jih, če se pa njihovi rezultati nikjer ne upoštevajo. Dol jim visi - beri - vseeno jim je (učencem, namreč). In to tudi sami priznavajo. Zato mi nikar ne mahajte tukaj z enim republiškim povprečjem in ne vem čim vse še - učitelj lahko po glavi hodi in se z ušesi odganja, pa če je otrok nezainteresiran za predmet, bo to v veliki večini tudi ostal.
Da o subjektivnosti poučevanja niti ne govorimo - in še nekaj - testi so tako obupno neživljenjski, da je to že kar smešno. Nikoli in nikdar (ok, mogoče so kakšna odstopanja) nam v življenju ne bo zapovedano, da se bomo spoprijeli s kakim problemom samo z možgani. Vedno nam bo literatura na voljo. Ampak pravilno jo uporabiti - to je znanje, ki nam pride še kako prav v življenju! Tega se pa v šolah (na žalost) bolj malo uči. Zakaj? Zaradi prenatrpanih učnih načrtov!
Ocenjevati učitelje in profesorje po uspehu njihovih učencev? Tole mi pa malo diši na.....
Evo, perje je na tleh, tuhna je prazna, upam, da me ponoči ne bo zeblo.
lp
cervus| Desanka je napisal/a: |
| Večina je to potuha otrokom oz. še bolje rečeno učiteljem. Učiteljeva naloga je, da otroke zmotivira in jih nauči. Sama sem mnenja, da bi tudi profesorji morali biti ocenjevani po uspehu otrok. Desanka |
Me res zanima, kakšna potuha učiteljem. Koliko tistih, ki plačajo svojemu otroku inštruktorja prej pri njegovem učitelju povpraša, kako in kaj. Ni res, da je učiteljeva naloga, da otroka nauči, učiteljeva naloga je, da otroku omogoči, da se nauči. Tudi o tem, kdo naj bi koga motiviral in kako ter zakaj, bi se dalo kakšno reči.
Upam, da meniš tudi, da naj bodo zdravniki plačani po tem, kako uspešni so pri zdravljenju svojih pacientov (ne glede na to, kako se taisti pacienti ne držijo njihovih napotkov, ne jemljejo zdravil, ki jim jih je zdravnik predpisal).
Se pa povsem strinjam, da so pogosto inštrukcije podpiranje nedela, lenobe, nemotiviranosti in če česa. Učencev in dijakov. Kaj bi rekla na to, da dijak med poukom klepeta, se zvira v klopi, ne piše zapiskov, ne dela vaj. Na opozorilo pa reče: saj imam inštruktorja.
So pa seveda izjeme. Najbrž je jasno, da takrat, ko, da dam en sam primer, zaškripa zaradi daljše odsotnosti dijaka. In če je res razlog to, nekaj ur inštrukcij pomaga prebroditi težave. In inštruktor je preteklost.
In tudi tu velja rek, ki ga velikokrat slišite tule (pa vsem ni všeč): naučiti je treba lova rib, ne pa dajati rib.
Ampak, tu je pa še nekaj jasno: mnogo minštruktorjev je seveda zainteresiranih, da nase vežejo inštruirance. Menda je jasno, čemu.
Imam nekj izkušenj z inštruiranjem. Ravno toliko, da lahko povem, da se zainteresiranega dijaka, ki se ne zna učiti nekega predmeta (ciljam na predmete, kjer je treba znanje uporabiti, ne reproducirati to, kar je ućčitelj povedal) da naučiti loviti ribe v največ 3 urah. Potem te kot inštruktorja ne potrebuje več. Ker zna loviti ribe.
rimljanka - zasebno mnenje
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Jabolka v srajčki

Brownie z marelicami