Aspik - pomoč

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

tema odprta - 1. apr 2009 14:45 | ogledi: 6.599 | odgovori: 26

Pozdravljeni!

 

Rada bi naredila aspik, vendar ne kot žolco, oz. brezmesnega. Izrezovala bi ga z modelčki in ga uporabila kot dekoracijo. V ta namen sem skuhala zelenjavno juho in v tekočino dodala želatino (recept snela iz interneta). Najprej sem uporabila želatino v lističih po navodilih in se nič ni strdilo...Nato sem naredila še z želatino v prahu - spet nič. Sedaj imam doma še želatino Fix in ne vem, kaj naj. Mogoče kak nasvet ali trik, kaj je narobe?

Naslednje vprašanje pa je tudi v povezavi. Sveže lososove fileje bi rada glazirala - spet v tem brezbarvnem aspiku, vendar kako, če se nič ne strdi???

 

Hvala že vnaprej za pomoč.

 

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

Temo je spremenil(a) katka lopatka dne 01. apr 2009 14:50:05

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

1. apr 2009 14:58

Kupi goveji rep - daj v lonec, dodaj zelenjavo, vode nalij polovico manj kot za juho in vse to kuhaj. Ko je po nekaj urah kuhano, rep razkuhan, tekočino precedi, daj v male posodice in v hladilnik. Če še dodaš kakšno pujsovo nogico, potem sploh ne potrebuješ želatine. Pozdravček!

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

1. apr 2009 15:04

Koliko časa pa je preteklo od tega, ko si dodala želatino? fresh

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

1. apr 2009 15:09

Ja, Dragička, to je res recept za pravo žolco, samo Katka bi rada naredila brezmesno strjenko (tako da s kostmi ne bo nič :).

 

Katka, sama sicer tega še nisem delala, pa vendar razmišljam - je bilo morda praveč tekočine za tvojo količino želatine? Morda je bila želatina stara (če to vpliva na nabrekanje in strjevanje, pa ne vem)? Po mojem (teoretično) bi moralo biti 6 lističev več kot dovolj za pol litra (vsaj pri želeju iz sadnega soka je tako-meni je ratal prav močno trd).

Kaj pa če bi lososa poskusila glazirati z brezbarvnim prelivom za torte (če seveda ni že sladek)?

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

1. apr 2009 15:22

Ne vem, če bo šlo delat brez telečjih ali svinjskih kosti.

Oziroma, tako sem brala, moraš maso, v kateri je že želatina, nanašati v plasteh - najprej tanko plast, ko se ta malo strdi, naslednjo in podobno.Enkrat sem delala take male kupčke iz apsika in zgubila živce zraven od vsega tega mazanja.

 

Kako si pa raztapljala želatino v juhi, kaj je bilo mrzlo in kaj hladno? Ker je štos tudi v tem, za katere jedi želatino raztopiš  v tekočini med segrevanjem in za katere ne. Pa vedno moraš z želatino vmešati le del mase, ko se ta ta (samo nekaj žlic) razmeša z želatino, se šele doda preostanek.

 

Sicer pa natančno preberi navodila na ovitku za želtino, vse piše gor, kako se dela za spik.

 

Mamamia

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

1. apr 2009 15:33

Čakaj, aspik je iz želatine, torej brez živalskih delov ne bo šlo. Nikjer pa ne piše, da je treba dodati v aspik potem meso............... Če res hočeš brezmesni nadomestek, je agar edina izbira.

rimljanka - zasebno mnenje

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. apr 2009 16:15

Sem pogledala v F.Kalinškovo, tole je recept za zelenjavno hladetino:

Najprej na dolgo razlaga kako pripraviš zelenjavno juho, ki jo ti že imaš, naprej pa takole:

Razreži 1 1/2 dkg Agar-Agarja, ga namoči v 1/4 l vode, čez nekaj časa ga postavi na štedilnik, da počasi vre. Potem mu prilij toliko vode od zelenjave, da je pičlo 1 l tekočine, prideni limone sok in precedi na platnenem prtiču.

Zdaj vlij tekočino v primeren, na sredini votel model za prst visoko. Ko se strdi, naloži v lepi obliki trdo kuhano in na krhljičke razrezano jajce, malo zelenjave, pa vlij nanjo še vso ostalo zelenjavo, oprezno prilij tekočino, pa postavi za dve uri na hladno, da se strdi.

Namesto Agar - Agarja lahko vzameš 2 do 2 1/2 dkg želatine, ki pa porabi več časa, da se strdi, najbolje čez noč.

Najbrž si bila preveč neučakana, če si se držala navodil in količin ki so na vrečki, se bo aspik gotovo strdil in boš z njim prav lepo lahko glazirala tudi lososa, čeprav se mi zdi, da bi bila glazura z ribjim aspikom še okusnejša, pa še čisto enostaven je za pripravo.

Ko kuhaš ribjo juho, jo malo prihrani, vzemi malo zelenjave in nekaj ribjih glav in začimb, prelij jih z malo belega vina in toliko juhe, da so pokrite in kuhaj kakšne pol ure. Precedi skozi prtič in ohladi. Tak aspik lahko uspešno shraniš v zmrzovalniku

 

nola

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

1. apr 2009 19:52

Ooo punce hvala, zlate ste. 

Dragička hvala, ta način je super in okusen, jaz sem pa zdaj res na "knap" s časom... 

MamaF tudi na ta tortni preliv sem pomislila, ma smo češplje :).

Ne ne rimljanka, nisem mislila da bi bilo brezmesno v smislu, da bi uporabila agar (gostje so mesojedi), ampak, da pač ne bi delala iz mesne juhice.

Nola, super nasvet za ribjo glazuro! Hvala tudi za Kališnikovo.

Vse pa ste imele prav glede moje neučakanosti in komentar fresh je na mestu :) Sem delala po navodilih na vrečki (zjutraj), no v času pisanja posta pa še ni bilo nič! Zdaj sem prišla domov in je lepo želiralo, sem pa res hecna, ko se mi mudi, bi vse rada takoj :)

 

Takole pa izgleda:

 

 

 

Ja Vanja, za mami bo to! 

 

Sedaj se bom z lažjim srcem lotila lososa :)

katka http://katka-lopatka.moj-album.com/album/5

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

1. apr 2009 20:11

Katka, to je pa zelo zelo " cortkano"! Samo, da je uspelo

Mojca

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

1. apr 2009 20:18

@kratka lopata no pa je uspelo ;) zgleda super! @nola tega agarja po kalinškovi bo pa preveč... to naredi skoraj neužitno konsistenco, kot kakšen gumijast bonbon ;) agarja je zadost 5g na liter pa še enkrat obnavljam: ža količino želatine je tudi odvisno pri kaki temperaturi bo zadeva servirana. hladno iz hladilnika ali na sobni temperaturi. za hladne stvari je lahko malo manj želatine. načeloma je tako, da je 6 lističev oz. 10 g zadosti za pol litra tekočine. za smetano, ki je malo bolj viskozna že sama po sebi 4, za stabilizacijo moussa brez jajc pa recimo 1-2... gre pa malo bolj znanstveno tako (spodnje količine naredijo konsistenco pudinga (stoji sam zvrnjen iz modela), se pravi trdi žele! za mehke želeje, ki ni nujno da stojijo sami pa cca. 25% manj): če vsebuje pol stepene smetane: 10g liter smetana: 15-20 gramov na liter mleko: 25 gramov na liter jogurt: 30 gramov na liter sadne kaše, sok: 25 gramov na liter (prekuhane, če vsebujejo encim papain, ker se drugače ne strdijo) vino: 35 gramov na liter aspik (mesni): 40 do 50 gramov na liter alkoholni žele (20-50 % alkohola): 50 do 60 gramov na liter ne sme zavreti. ne sme zmrzniti. če je jed pripravljena vsaj dan v naprej, količine želatine zmenjšati za 10% za vsak rumenjak ali beljak 1g manj in na en del želeja, lahko dodaš 2 dela trdih delov (npr. sadja, v aspik mesa...) cellnet

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti