Mamam

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

26. mar 2009 10:49

Kdo pa je kak praznik dal v nič? To, da meni nič ne pomeni, ne pomeni, da ga dajem v nič. Nasprotno, naj ga praznuje vsak, ki mu kaj pomeni. In moje mnenjei ne pomeni, da se včeraj nisem razveselila šopka, ki sta mi ga otroka prinesla.

Praznujem določene dneve v letu, nekaterih pač ne. Gre za to, da sami izbiramo, kateremu dnevu v letu namenimo več pozornosti in kateri lahko gredo malo bolj neopazni mimo nas.

 

Mamamia

mamamia

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

26. mar 2009 11:00

Cila, ne razumem te? Dodatna obremenitev, dodatno odrekanje?Pa saj si se sama za to odlocila. Zakaj delas razliko med zenskami, ki so rodile in tistimi, ki niso? Vse zenske so se (nekatere pa se se, odvisno v katerem delu sveta zivijo) morale prekleto boriti za to, da so enakopravne moskim! Se pa strinjam, da smo si razlicne, nekatere so pac zadovoljne s KKK, o katerih govori mamamia. Nena-morje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. mar 2009 11:34

Čestitke vsem, ki ste včeraj praznovale. Jaz sem tudi. Sicer moje praznovanje ni imelo veze z materinskim dnevom, ampak glavno je, da so prazniki, a ne? Tisto, da je treba en dan posvetiti materam, zato, ker to pomeni eno dodatno odrekanje...to jaz bolj intepretiram kot malo ponesrečeno izražanje. Zna lady Cila mnogo bolje, samo jo je najbrž zeznila dnevna forma Meni je okej, da se obeležuje materinstvo in da je temu posvečen en dan. Me pa zelo moti, da ni očetovskega dneva. Moram pa hkrati priznati, da imam probleme z enim implicitnimi konotacijami tega materinskega dneva: namreč tistimi konotacijami, ki ženski naklonijo vlogo matere in ta vloga je po tem logiki absolut v zasebnem in javnem življenju ženske. Tu je na delu en konzervativni (farški) ideološki obrazec, ki deli ženske na matere (beri, skoraj svetnice) in na tiste, ki to niso. In potem tiste ki to niso, so potem še razdeljene na dodatne kategorije (lahke ženske, karieristke, možače in homoseksualno usmerjene....skratka fej in fuj according to conservatism). Aja, in v tem obrazcu so tudi matere samo matere (okej, kuhajo in perejo lahko, je v bistvu zaželeno), bog ne daj, da bi jim še kakšne vesele do mesene misli šle po glavi, če ravno ni za prokreacijo, se pa ne sme.... In se mi zdi, da je tale konzervativni obrazec, ki perfidno penetrira (ups, tale zapis bi veljalo analizirati na več nivojih)) v materinski dan, precej iritanten za mnoge "matere in žene". Ene so se celo tule oglasile. Vendelina jr.

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

26. mar 2009 11:44

Vendy, jaz te bom predlagala za tisto anketo pri Veceru: reci bobu bob Nena-morje

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. mar 2009 11:55

Nena-morje je napisal/a:
Cila, ne razumem te? Dodatna obremenitev, dodatno odrekanje?Pa saj si se sama za to odlocila. Nena-morje

Ja, sem se.

Bom bolj po domače komentirala, ker, kot pravi lady Vendelina, danes ni moj dan .

A si predstavljate, da se kar naenkrat vse ženske na svetu  same svobodno  odločijo, da ne bodo imele otrok, saj to ne njihova pravica, a ne?  Kdo bo pa potem, ko bodo stare, za njih ustvarjal denar za penzije, kdo jih bo zdravil, negoval, kuhal ....    Boste oporekale, da je imeti otroke družbeno koristno delo???  Pa da si dost bolj komot, če si brez njih??  Ne zastopit, da zato tiste brez otrok kaj manj spoštujem. Vsaka ima svoje razloge za to. Zato pa nehajmo analizirat od kje, zakaj čemu materinski dan. Praznujmo ga, če nam paše, če ne smo pa lahko tudi tiho.

Dan očetov? Zakaj pa ne, določimo ga in ga praznujmo, jaz sem za.

 

Še nekaj sem se spomnila, ko tule že debatiramo o emancipiranosti. Pred leti sem brala intervju z neko indijsko gospo, ki je nekaj časa živela pri nas. Ne vem ali je bila znanstvenica ali diplomatka. Ko je nanesel pogovor o tem, kako so naše ženske dosti bolj emancipirane in svobodne kot njihove, je bil njen odgovor v kratkem nekako takle:  "Kako pa, da imam potem vtis, da so vaše ženske veliko bolj utrujene od naših".

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 26. mar 2009 12:14:35

inteligentka  

član od: 23.10.2008

sporočila: 115

26. mar 2009 12:25

wran51, to pa je res lepo in ta tvoja želja je res zelo primerna.. ker veliko mamic ne more nahranit svojih otrok; in veliko mamic v teh časih ne more kvalitetno nahranit svojih otrok.. ker zmanjka.. ker ni dovolj denarja za take menuje, ki res nekaj ponujajo - od rib, sadja naprej... mamicam želim veliko hrabrosti... by inteligentka

inteligentka  

član od: 23.10.2008

sporočila: 115

26. mar 2009 12:40

oj, še enkrat jaz, ker sem šele zdaj prebrala še ostalo.. ja res ni treba toliko komplicirat.. jaz te praznike pač sprejemam kot neke vrste spomenik temu ali nečemu drugemu... to je pač neko spoštovanje do mater, ostale naj pa praznujejo dan žena... zakaj pa ne - materinski dan.. zakaj pa ne drugi prazniki? to nam popestri življenje in ni treba, da jih praznujemo v trgovinah in s kupovanjem ne vem česa... en lep sprehod itd... saj se ljubimo celo leto, a tisti dan se tudi, a ne? torej?! mamice vemo, kako težko je nositi, roditi.. in to je zame neverjeten dar narave, žene, ki želijo biti mamice, pa vejo koliko se trudijo za to postati... seveda pa so tudi mame, ki si ne zaslužijo tega naziva... jaz, če se spomnim na praznik, ko drugi pozabijo, se pohvalim, da praznujem in potem so še bolj prijazni - kao, ker je meni pomembno.. no ja - tako je življenje - kako pa bi izgledalo brez vsega tega zelo skozi tradicijo naštudiranega sistema - brez nobenega praznika?! nobenega - torej niti prireditev, plesov, žurk itd... to so pač tudi neki razlogi, da se dobimo, kaj organiziramo itd.. mi, ko je toplo vsak vikend kaj spečemo, pojemo zunaj in se srečujemo.. da ne boste mislili, da zagovarjam te praznike zaradi druženja... uživajte! pa, pa inteligentka

tabina  

član od: 15.2.2005

sporočila: 474

26. mar 2009 12:53

Pa se je spet razvnela tema; se mi zdi, da je kar nekako generacijsko pogojena; jaz ne bi mešala jabolk in hrušk kot zdaj debatiramo o dnevu žena in materinskemu dnevu; sploh pa ne bi zadeve konotirala z nekakšno disrkiminatornostjo, ker je to neumnost. Menim, da je dojemanje praznikov na splošno zadeva vsakega posameznika; iz kakšenga stališča gleda nanj in kaj od nejga pričakuje. Moje mnenje je, da je za materinski dan pričakovati čestitke izključno in samo od otrok ter morebiti tudi očeta teh otrok materi. Zakaj prav na ta dan, je brezveze debatirati; kot ste že omenile je zadeva podobna z obetnicami, rojstimi dnevi, ipd. Kako mati narava posega in kako odločitve žensk vplivajo na to, ali ženska je mati ali ni, se mi zdi, da ni ravno tema, ki bi sodila v te okvirje. Zavračam vse, kar je klišejskega, mi je pa všečno, ko se otroci ob tem dnevu posebej pripravijo s kakšnim 'kulturnim' programom (ki jih zelo dobro poznamo stari pionirčki, danes so pa relativna redkost), ter na pristen, prisrčen in odkrit način, kot ga zmore le otrok, ponosno pokažejo, kaj so pripravili. In ja, prav je, da se jih vzgaja v tem duhu, da izkažejo spoštovanje, da znajo izraziti svoja čustva, da so pozorni in s takšno motivacijo na ta dan se zadeva zagotovo ne zaključi z izključno enim dnem v letu... In če se na ta dan pokonijo svojim materam, menim, da je to precej pošteno. Če le čim dlje negujejo ta odnos; ne pa da se matere bojijo svojih najstniških sinov..... Pa da ne zaidem- mame, ali tiste, ki smo gospodinje, ali takšne, ki se trudimo tudi na kariernem področju, kakršnekoli MAME, KI SMO TO S SRCEM, se kljub vsemu lepemu, kar materinstvo prinese, zavedamo tudi odgovornosti pa tudi skrbi, ki nam jih serivra ta status. Včeraj sem preživela en prijeten popoldan na prireditvi naše šolarke (vmes je tudi kak očka, ki si je z veseljem ogledal nastop, pa ga nihče ni odganjal) - prejela sem paprinat šopek rož, čestitko, moker poljubček in mehek objem. Verjamem da ne zadnji v tem letu :) Če pa se pustimo vplivati komercializaciji, pa smo si sami krivi; kot za božič in druge praznike... Wran, se pa pridružujem tvoji želji.... tabina

inteligentka  

član od: 23.10.2008

sporočila: 115

26. mar 2009 12:57

aja, sem pozabila pripisat.. jst bi bla prav vesela, če bi na materinski dan kdo pomil posodo... hahaha inteligentka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti