Če gostu v lokalu takoj "pokasiramo"?

Majolčica  

član od: 2.2.2008

sporočila: 98

10. mar 2009 15:02

Tudi jaz najraje vidim, da mi pokasirajo takoj. Še prevečkrat se zgodi, da ko rabiš natakarja, ga pa od nikoder ni. Jaz to jemljem kot politiko lokala, ne pa da me podijo od mize. Najdaljši čas čakanja računa pri meni je bil do zdaj 35min....čisto nedopustno... Takrat bi lahko odšla od mize, ne da bi plačala...pa nisem. Kakšen drug bi pa morda odšel že po 10ih minutah čakanja.

Tanja05  

član od: 26.12.2003

sporočila: 392

10. mar 2009 15:04

"Ja, mislim, da bo res najboljše, da stalnim gostom, za katere vemo, da bodo spili več rund, ne pokasiramo takoj, za ostale pa bomo račune spavili v denarnico v primeru, če bodo želeli plačati, ali pa bomo celo takoj pokasirali. Tako, pa sem našla najboljšo varianto."

 

Sharka, pravilno si se odločila. Tako bo za vse prav. Gost, ki bo želel plačati takoj, bo zagotovo sam omenil.

Osebno nimam nič proti, če moram plačati takoj.Pač plačam in je urejeno.

Tanja

Vanilija  

član od: 18.8.2005

sporočila: 208

10. mar 2009 15:29

shakra je napisal/a:
Odločiti se moram za dve varianti: 1. Varianta: Vidim, da pride gost, grem po stopnicah dol, vprašam gosta, kaj bo pil, grem po stopnicah gor, mu odnesem dol pijačo in grem nazaj gor v lokal. Gost mi pomaha, naj pridem in ne vem, ali bo še pil ali bo plačal. Zato grem po stopnicah dol in vprašam kaj želi. Če želi račun, grem po stopnicah gor, izpišem račun, grem dol, pokasiram in grem spet gor v lokal. Možno bi tudi bilo, da bi račune nosila v denarnici, vendar mi to ni najbolj všeč, kadar je veliko odprtih računov in več rund. 2. Varianta: Vprašam gosta, kaj bo pil, mu prinesem pijačo, zaraven pa račun in mu takoj zaračunam. shakra
Jaz sem pa za varianto 3: prinesete gostu račun skupaj s pijačo, potem se pa sam odloči, ali bo plačal takoj ali na koncu. V nekaterih lokalih imajo na mizah posebne kozarčke prav v ta namen in ti račune samo zatikajo noter; tudi če spiješ več rund, se lahko na koncu vse sešteje in je to to. Vanilija

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

10. mar 2009 15:47

Jaz pa ponavadi pri naročilu kar sama rečem: " Pa k'r račun mi zraven prinest'e." ker se mi res ne da potem loviti natakarjev pogled in ga klicati k mizi. V slaščičarni v znanem celjskem trg. cetru so tudi natakarji končno nagruntali, da imajo račune kar zraven v denarnici, čeprav se tam gostu res ni težko "zgubiti" med množico ljudi in ne plačati. Verjetno je odvisno od strukture gostov in vrste lokala, katera varianta je bolj primerna. Si ne predstavljam, da v nekem totalno high lokalu s pregrešno drago pijačo zatežiš z računom "v naprej", si pa to, po moje, kamot privoščiš v lokalu kamor zahajajo bolj "freh" stranke. lp, vanjatajnsek

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

10. mar 2009 15:56

[citat=--rimljanka--]

[citat=--shakra--]

Če pa sedim v lepi kavarnici lepega hotela je pa morda drugače. Ker mi je morda všeč, da pride natakar še enkrat do mene.  in malo poklepeta z mano.

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje[/citat] Ja, Rimljanka - tu se popolnoma strinjam. Sploh če je kakšen fejst natakar, ki se zna pogovarjati z gostom. Tudi to je umetnost. Sicer pa tudi sama najraje vidim, da mi takoj prinese račun in takoj plačam. Ne da se mi potem čakati še na račun. In zraven ne potrebujem nobenega opravičila. Moycaa

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

10. mar 2009 16:17

Mene osebno to ne moti, je pa res da se mi je že zgodilo, da sem pozabila denar, pa sem rekla natakarju, če lahko mal počaka da še drug/a pride ker sem pozabila denar.. Sam drgač me pa to niti slučajno ne moti. Bolj me moti, da takoj ko spijemo ostanemo na mizi brez vsega. mogoče ima kdo še kakšen kozarec, ampak to ni to. _tmickena_

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

10. mar 2009 16:53

Meni je tut boljse,ce takoj poravnam racun. Ker sm vedno ekspresna pri pitju kave,potem ni tezav,da bi bilo treba cakat. Ustanes in gres,ko te je volja. Tarja83

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

10. mar 2009 17:32

Me ne tudi nič ne moti ,da plačam takoj ,je to že stalna praksa .Popiješ in greš,ti ni treba telovadit ,da prikličeš natakarja,ker ponavadi jih ravno takrat ni.

lp goga

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

10. mar 2009 18:20

zadnjič sem bila v eni gostilni, sicer strežejo tudi hrano, lahko pa tudi samo kofetkaš, na mizi imajo eno napravico na kateri piše naročilo/plačilo. Pa to ni velika gostilna. Pritisneš in natakar je v obeh primerih takoj pri mizi. Meni se je zdelo prav fajn, ne pa nekje kjer si skoraj vrat zlomiš, da vidiš natakarja. lp, anitram1 Sporočilo je spremenil(a) anitram1 dne 10. mar 2009 18:21:06

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

10. mar 2009 18:37

Kot natakarica nimam ravno dosti izkušenj. Ko sem bila še precej mlada, smo za krajevno skupnost služili mreže za gole tako, da smo z natakrskimi veščinami pokrili eno večjo prireditev.

Rajone smo si razdelili po vrstah, moja je bila št. 12. Od 18. do 6.00 zjutraj na viskoh petah ( gos neumna, ja). Na koncu sem po opravljenem delu plačala manko v višini dveh litrov modre frankonje. In zakaj ?

Stegla sem pri mizi, kjer je sedel moj bivši z ženo in še nekaj prijatelji, ki jih nisem poznala. Z muko se prinesla tista dva litra vina in ko sem hotela denar, mi ga preprosto ni hotel dati. Trdil je, da je že plačal in vse moje dokazovanje je bilo zaman. Ostali se niso vmešavali in so namenoma gledali stran. Saj smo imeli dva močna poba, ki bi lahko iztrejala denar, vendar sem požrla solze, ker bi gotovo prišlo do incidenta.

Tiste pijače mu nikoli nisem odpustila. Za mano je bilo utrujajoče delo, plačati pa sem morala iz svojega. Zati razumem vse, ki morajo iz svojega žepa plačati poblegle goste, ki jih je kar nekaj. Če imaš komaj za preživetje, se vsakodnevno pokrivanje manka pozna.

 

Sem zato, da se prinese poleg račun, če gre za lokal, kjer se posedi na kaki kavi. Če pa gre za restavracijo, kjer se prej kaj spije, pa se mi zdi račun takoj po pijači neprimeren.

PS Vzamite s sabo račun in ga ne puščajte na mizi. Lastniki nagradijo natakraje, če jih račune prinesejo nazaj in jih potem zbrišejo iz blagajne. Vir : internetna stran DURS.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti