Jaz sem pred nekaj leti brala zelo zabavno knjigo, ki so jo izdali pri zalozbi Vale-Novak, naslov ima Bister skopuh svetuje; takrat me je precej zintrigiral v njej opisan pristop, bolje receno filozofija, ki jo anglosasi poznajo pod imenom
frugality. Njene pristase so imeli do nedavnega za cudake, zdaj pa prihaja ta nacin zivljenja v prvi red visoke mode, tako da vcerajsnji japiji pecejo doma kruh, gojijo paradiznike v cvetlicnih loncih in hodijo v second-hand stacune z oblekami. (Tisti, ki so bili ze vceraj prisiljeni v tovrstne zvijace, sedaj najbrz ne vedo, ali naj se smejejo ali naj skripajo z zobmi, zlasti ko jim kaksna zvezdica v njihovi verziji Zurnala24 razklada, kako po novem varcuje in kako da se ji zdi skrajno skoda placati za Burberry torbico 2500 funtov, ko se jo da vendar dobiti na eBayu vsaj polovico ceneje.) Knjigo prijazno svetujem v branje, ce jo se kje lahko dobite.
Glede sparovnosti sva jaz in moj dragi zadnjic ugotavljala, da nasedava na podobno opticno prevaro, ki jo pogosto ocitava vegetarijancem - da delajo moralno filozofijo iz preprostega zasebnega dejstva, da ne marajo jesti mesa. Sama se pogosto sklicujem na ekolosko etiko, v resnici pa ravno tako delam svetovni nazor iz cisto drobnjakarskega osebnega zadovoljstva, ki mi ga prinasa drobno skrtarjenje. Za zivo glavo ne maram placevat poloznic na salterju ali iti v minus na bancnem racunu, glede na oderusko razmerje med obrestmi na negativno dovoljeno stanje in stanje na vpogled, ki je trenutno priblizno 50-60 proti ena); po Ljubljani vse opravim na biciklu, ker mi to predstavlja precej manjsi napor kot iskanje parkplacov, da o obremenitvi koronark v prometni spici raje ne govorim); z velikim veseljem se seznanjam z nestevilnimi marketinskimi zvijacami (a ni krasno, da imamo Wikipedijo, na kateri zves na primer,
kaj je to dump bin?!) in se trudim, da jim ne nasedam - vsaj ne prepogosto :))) Veliko veselje imam tudi z nakupi raznih stvari neposredno od proizvajalca (=cut out the middle man), bodisi v industrijskih trgovinah, se vecje, ce gre za neobdavcen nakup na sivo ali celo na crno od kmetov (ker mislim, da sem placala dovolj davkov ze v vreco brez dna, od koder je sel za subvencije, pa naj se potem kmetje in drzava kar sami zmenijo).
Po drugi strani se mi pa zdi, da imam kot lady pravico do tega, da mi operejo in zrihtajo avto v pralnici; pa da si najamem nekoga, ki mi prestiha vrt, ce se mi kako leto zdi, da je mojih ne povsem trivialno prostih vikendov v ta namen skoda; pa da bentim cez varcne raznice, ker se mi zdi, kot da bi imela stanovanje polito z belo kavo, tako da ze delam zalogo klasicnih, ki bo vzdrzala vsaj nekaj let (do takrat bo pa ze sla po zlu bodisi EU bodisi vsaj konkretna slaboumna uredba o nadomescanju klasicnih zarnic z varcnimi, kar je ena od tistih vrhunskih neumnosti, do katere lahko pride, ko kaksna industrijska panoga dovolj dobro lobira po bruseljskih parketih).
Bom se kaj povedala, ce se bom spomnila, cesar ni napisal ze kdo pred mano.
lp, proxima