Piščanci proste (pašne) reje oz. bio piščanci

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

10. mar 2009 16:44

tole pa sem se nasmejal :) ampak kej se dobi dobrega piščanca me pa še vedno žuli :) po mojem jih bom začel kar na terasi gojit; zdaj ko sem zvedel veliko o nasajanju in podobnem :) cellnet

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

10. mar 2009 19:23

in jaz sem šele danes odprla tole temo!!! Ena najbolj poučnih v zadnjem času... en latinski pregovor mi je bil sploh všeč... pa da je Ognjič carica se tudi strinjam... ne vem, kaj naj zdaj s sadikami zelenjave, ki jo v našem koncu nasajamo... a jo moram dat na jajca... a dobim potem piščke... a topla greda kaj pomaga... a sem slučajno pomešala vse skupaj...a tole ni forum 'moj vrt'?

tulka

lapuh  

član od: 9.3.2009

sporočila: 9

10. mar 2009 20:34

ja vrei je hedonist saj nisn užaljena veš samo jaz tak smrtno resno sprašujem o nasajanju kokoši ......probali bomo pa vidli kaj bo lapuh

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

10. mar 2009 20:48

Meni pa še zdaj ni jasno, ali smo ugotovili, kje se da (v Sloveniji) kupiti zdravega bio piščanca? Za ceno mi je čisto vseeno, ker bi ga jedel le moj malček (zaenkrat od mesa je samo preverjeno govedino), ostali člani družine aviacije ne jemo ;)

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

10. mar 2009 21:02

miis, na zalost smo ugotovili da ne! (oz. še iščemo) če si kje blizje severni meji ga imajo v BILLA trgovinah v avstriji. to sem stestiral pred nekaj dnevi in cena je bila mislim da okoli 14 eur za piščanca, sem ga vzel spotoma, ko sem šel s celovškega letališča in spekel še isti večer. neprimerljivo. priporočam tudi za odrasle ;) razen če ne jejo aviacije iz kakšnega predsodka! cellnet

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

10. mar 2009 21:14

Nismo blizu A, smo pa večkrat v bližini. Ali so ti piščanci zamrznjeni? Če niso, pa me zanima (mogoče res neumno vprašanje, ampak jaz mesa sploh ne jem), ali ga lahko doma zamrznem?

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

10. mar 2009 21:16

Ja, zdaj ne vem, al se vidva mejčken "tošota" delata, al kaj? V trgovini na stalaži pri mleku ga ne bosta našla, če bosta poguglala po eko kmetijah in biodinamičnih kmetijah, pa bosta našla kaj. In, cellnet, nikar ne bluzi o tem, s čim jih futrajo na ekoloških kmetijah, če s tem nisi od blizu seznanjen. Eko certifikat namreč človek ne kupi v bližnji trafiki in tudi ga ne dobijo v dveh dneh. Kontrole so pogoste na petek in svetek. Vzamejo vzorce zemlje, pridelkov, krme... In nikar ne reci, da je jodlarski piščanec bolj eko od našega, lepo te prosim. Lepo, da si svetovljan, lepo, da se z avioni voziš in veš, kje je Francija, norce se pa iz naših kmetov, ki pošteno delajo, tudi ni treba delat! Pa nikar mi zdaj ne navrzi vsega o prekomernem špricanju in teh rečeh, ker: kot je barab vseh sort na drugih področjih, jih je tudi v kmetijstvu. Ampak zaradi tega ti ni treba vsega posploševat in v nič dajat tiste, ki pošteno delajo za klinčeve denarce. In verjemi, da zelo dobro vem, da krave niso vijolične barve in sem kdaj tudi že bila na kakšni kmetiji in tudi sama znam marsikaj naredit.

Ognjič

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

10. mar 2009 21:17

ni zmrznjen, zagotovo ga lahko zmrzneš. nimajo samo celih imajo tudi prsa, pa bedrca... tako, da lahko izbereš tudi manjše kose... cellnet

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

10. mar 2009 21:24

Cellnet, hvala za info. Ognjič, jaz mesa ne jem in ga nikoli nisem. Na srečo moj potomec ni podedoval mojih genov, zato imam nekaj težav pri pripravi in hranjenju mesa. Me to pač nikoli ni zanimalo, ker se mi meso dobesedno gabi. V otroštvi sem imela veliko srečo, da smo večino zelenjave, jajc in mesa (to mene sicer ni osrečilo) dobili s kmetije mojih starih staršev. Tam so se kure prosto gibale po vrtu, jedle pa so samo žita in kar so same zbrskale na vrtu. Tudi zelenjava ni bila pretirano špricana. Posledično imam sedaj hude težave, ko dobim na mizo voden paradižnik ali še huje jajca iz trgovine. Jajca sedaj dobivam od neke gospe (okus je odličen), govedino za malega od moževih sorodnikov, zelenjavo pa kupujem pri eko kmetih (večino). Se opravičujem, če sem s svojim neznanjem izpadla, kot da se norčujem. Se posipljem s pepelom.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti