Fiksni zobni aparat

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

24. jan 2013 23:02

Torej ni z mano nič narobe,  ko tako jem.:) Bi mi napisala tvoj mail, ker bi te rada nekaj vprašala?

Koliko pa je od tvoje OP, da boš dala aparat dol? Je nekje sedem mesecev, če sem izračunala prav.. Kako fino! Iskrene čestitke.:))Zdaj pa boš končno lahko normalno jedla in se veselila koncu tega obdobja v življenju z aparatom.

Še nekaj te moram vprašat oz. te prositi, da prebereš in mi malo pomagaš, če boš lahko.:) Sicer bom stopila v stik z zdravnikom a še prej bi želela slišati kakšno izkušnjo.

Sama sem se prve tri dni izhoda iz bolnice (mislim da tri:))  malo hecala (dokler me ni Čoko spametovala) in sem parkrat na dan dala splint ven in čvekala po telefonu. Potem sem bila res striktna pri nošnji splinta in to do danes, ko sem ga uradno lahko dala ven. Skupaj sem ga nosila 14. dni. Vstavili so mi ga 1,5 dneva po operaciji, takrat ko sem šla iz intenzivne. Sedaj, ko sem prebrala tvojo in Čokino (se mi zdi da je Čoko) izkušnjo, da ste nosile splint neprekinjeno tri tedne me skrbi, da ne bi bilo pri meni premalo, posebej še zaradi moje pametne glave in goljufanja. Sedaj, po 2. tednih, imam navodila, da nosim splint še 1 mesec ponoči. Zdi se mi, da je vse bolj na mestu, če imam splint kakor, če ga nimam. To sem najbolj opazila danes, ker sem od 11. ure brez in se mi zdi, kot da so spodnji zobje malo zlezli naprej - po moji laični oceni- skoraj že preveč, tako da mi zgornji čisto malo gledajo prek spodnjih (glih za glih). Zdaj, ko se odpravljam spat, sem splint namestila nazaj na svoje mesto in razmišljam ali bi ga nosila več kot samo ponoči, saj še ni tri tedne tako kot pri vama in tudi zato, ker sem na začetku malo goljufala...ampak potem spet razmišljam, ne morem delati nekaj po svoje in moram upoštevati navodila zdravnika...zmeda!:)

Se je tebi tudi kdaj zdelo, da ti bo zašla čeljust na stara pota (nazaj v progenijo)? In še to: sklepam, da je dr. meni predpisal manj nošenja, ker je šlo za operacijo le spodnje čeljusti in ne tudi zgornje...ne vem... Sklepam in sem radovedna, če imaš kaj pametnega še za svetovati.

Hvala in lep pozdrav,

Gozdna Jagoda

 

Gozdnajagoda

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

25. jan 2013 18:11

Jaz sem prvi snemljivi aparat začela nositi v 1.r. O.Š. in potem z presledki vse do 18-tega leta, ko sem imela prvo o.p. Fiksnega sem dobila v juniju 2009 saj se mi je progenija ponovila in ugriz ni bil več na mestu. Prva o.p. je potekala po drugačnem postopku z zvezanimi zobmi za 3 mesece. Kot bi imel gips na nogi, da se bo kost zarasla. Nisem dobila nobenih vijakov in ploščic, kot se je to zgodilo tokrat. Jaz sem splint dobila takoj med o.p., Ko pa sem se zbudila so mi ga vzeli ven, saj z njim nisem mogla bruhat, zato sem ga potem dobila 3 dni po o.p. Zato sta se tista dva tedna nujnega nošenja splinta zavlekla v skoraj tri tedne. Če bi me želela še kaj vprašati stori to po zasebni pošti, s tem, da klikneš moje ime. To lahko berem samo jaz,

lp, Saša

Mir in dobro!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

4. feb 2013 20:59

Me zanima kako kaj napreduje okrevanje po op. Saša

Mir in dobro!

carri  

član od: 23.2.2013

sporočila: 4

23. feb 2013 14:32

Punce, sedaj ko sem prebrala bolj vase zadnje poste, me je zacelo skrbeti. Operacijo progenije sem imela v ponedeljek, vceraj so me odpustili iz bolnice. Operiral me je dr. Kansky. Drugi dan so mi hoteli vstaviti splint, ki pa ni ustrezal, bolj so se trudili ga vstaviti, bolj me je bolelo. Zato so se odlocili da na silo ga ne bodo dajali, in da bosta gumici, s katero imam zvezani celjustji zadostovali. Hm, je to lahko zelo narobe da ne nosim splinta sedaj po operaciji, ko pa ste ga ve nosile po 2 tedna. Upam da ne, in da oni ze vejo kaj delajo. V torek imam kontrolo in bom videla kaj bodo rekli. Gozdna jagoda, predvidevam da si ti tista, ki mi je na foromu planet lepote vse lepo razlozila kako je potekalo s tvojo operacijo. Hvala se enkrat, saj mi je zelo pomagalo.

 

 

Lp vsem, Lara

p.s. stara sem 18 let!

carri

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

23. feb 2013 15:14

Upam, da bo vse v najlepšem redu tudi pri tebi carri (lara), kljub temu, da nimaš splinta. Meni so mere vzeli že pri prvem sprejemu v bolnišico, ker pa so me odpustili in op prestavili, so me drugič premerili še enkrat. Dr.Ihanova to naredi res natančno, da paše skupaj kot pokrovka na lonec do mm natančno.

Ko bpš na pregledu vse lepo vprašaj...saj ko so medi vstavljali splint sem tudi imela olečine...dobila apaurin za bolj mehke mišice in potem je šlo.

 

Lp, Saša

Mir in dobro!

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

23. feb 2013 15:38

Carri sama imam (dolgoletne) izkušnje samo s snemljivimi aparati, tako, da ti lahko rečem samo eno - sprašuj, sprašuj, sprašuj. Tudi če misliš, da imaš najbolj trapasto vprašanje, ti kar ustreli. Pa ko ti odgovorijo, če imaš občutek, da nisi razumela, kaj se bo dogajalo s tvojo čeljustjo to povej in vprašaj za ponovno razlago. Do sedaj sem različne zdravnike vprašala že precej bolj ali manj "globokih" stvari in še vsak mi je zadeve pojasnil, celo z nasmehom, tako da sem kasneje prestajala zdravljenje večinoma čisto mirna. Kar pogumno, pa misli na to, da boš čez nekaj časa imela nasmeh za naslovnice revij ;)

Viva Meier

carri  

član od: 23.2.2013

sporočila: 4

23. feb 2013 20:38

wau, kako hitro odpisete. Se vam pokaze ce kdo nov komentira v to temo? :))

Venturini, hvala za lepe zelje, za enkrat je vse se OK. In se veselim s tabo, da se bos resila zvezdic marca!

Viva Meier, hvala za nasvet in ja se popolnoma strinjam. Ampak logicno da  nisem hotela posegati in dvomiti v njih, da delajo kaj narobe! Jim zaupam, je pa sicer normalno da te po taki OP skrbijo vsake malenkosti. 

 

Lp, Lara

carri

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. feb 2013 23:38

carri je napisal/a:

wau, kako hitro odpisete. Se vam pokaze ce kdo nov komentira v to temo? :))


carri

Seveda!

lp

cervus

kaliopea84  

član od: 2.3.2013

sporočila: 6

2. mar 2013 9:54

Pozdravljenje, kjer koli sem gledala po internetnih straneh tega res nisem našla, vesela sem ( pa ne zato, ker ste mogle to prestati, ker si ne predstavljam 3 mesece zavezane zobe :() , da ste tukaj nekatere, ki ste že doživele podbno kot ja trenutno prestajam. 

Situacija je naslednja, 23.2. sem padla po stopnicah , ne samo, da imam sivano pod nogo in brada, se zlom spodnje desne čeljusti. Imam povite zobe, torej fikserane skupaj ( doma imam pakatek klešč, ki mora biti vedno z mano). Kot sem brala ste že nekatere imele to, zaradi drugih stvari pa vseeno. Kako je bilo z ustno higijeno, jaz imam močan zadah, spiram s kamilicami in pomagam si z mini ščetko, pa vseeno, kje je 14.3, ko imam kontrolo. Ne vem kaj naj naredim, da mi ne bo tako grozno smrdelo iz ust. Jest moram po salamici, pijem s kozarca. Jem jogurte, čisto juho, čokolešnih in kakšen frutek; danes grem po 100% sokove. Pijem topel čaj, da kaj spravim toplega v želoček. No glede na to, da se 100x na dan smilim sama sebi, in se začnem jokat, pol mi je ze vseeno, pol imam ze plane za naprej itd. Ne vem, ta zlom naj bi trajal 4 tedne + 2 navajanja na hrano, kolikor sem razumela - upam, da je temu res tako. Hvala Bogu zob nisem izgubila. 

 

Punce kako je bilo z govorjenjem, ok vemo, da ust se en more odpret, oz čeljusti dat narazen, samo jaz govorim lahko , seveda popačeno. Ne vem kako so vam svetovali, čimanj govornjenja, nič govorenja?

 

Res lepo, lepo prosim za odgovore, ker sem čist "adijo".

 

Vse dobro vam želim. Objem! Lp, A.

kaliopea84

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

2. mar 2013 18:10

Pozdravljena med nami! Če lahko govoriš potem to počni kar se da redno, oz. kot bi običajno govorila če ne bi imela zvezanih ust. Glede na ustno higijeno je fino (to idejo sem pobrala na tem forumu), da odviješ glavo od tuša in z močnim curkom špricaš v zobe, da se ti obloge odlepijo od ust. Drugače pa vprašaj v lekarni, katera ustna voda bi bila primerna. Jaz sem zaradi šivanja in rezanja smela uporabljati samo NaCl in neko tinkturo z jodom za boljše celjenje ran. Drugače pa čim več gibanja na svežem zraku in delanja tisto kar te veseli. Ne samo poležavat na kavču...zamotit se z drugimi stvarmi in si določiti cilj po snetju "oklepa". Moj cilj je bil jesti olive s koščicami... :=)

 

LP, Saša

Mir in dobro!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti