Biskvit s slivami
Vanja, bravo.
Dam prav Vendelini, naj se prijatelji ne vmešavajo v odnose svojih kolegov - sploh, če so srečni.
Hkrati pa si želim, da bi imela nekoga kot je Vanja, ki bi me opozoril pred fantom, ki je bil navadna baraba. Ko si zaljubljen, marsičesa ne vidiš - ostali pa. In če ti drugi dela škodo ali te vara, bi bila jaz zelo vesela, če bi mi moj najboljši prijatelj, ki je to vedel, tudi povedal.
Moja babica je rakla: pred poroko spravljaj par narazen, po poroki pa skupaj. V smislu: naj se razideta prej, dokler je še čas in ni hudih brazgotin ter otrok, ki bi posledično trpeli. Ko si daš enkrat zaobljubo za večno, jo moraš pa tudi držati. Tako moja babica. Gre pa pri vsaki stvari za dve plati.
O zaobljubah še to: midva sva imela čisto svoje - sestavila sva ju glede na to, kar sva si eden od drugega želela. Potem je moj možiček dve tretjini stavka pozabil in da ga ne bi spravila v zadrego, sem ju izpustila še jaz. Na to temo smo se že in se bomo še veliko smejali. Važno je, kaj je v srcu, ne v besedah. Popolnoma se zanesem nanj, da bi izpolnjeval to, kar mi je skoraj obljubil. Zame pa velja isto.
Moja babica je pa žal rekla še naslednje: Nikoli ne reci nikoli.
Vendelina jr., torej je zate skok čez plot, kot se temu reče, opravičljiv, če je druga oseba pač "bolj usodna"?
Zame pa ljubezen ni čustvo (to je zaljubljenost), temveč odločitev. Moj možiček ni ne lepotec ne popoln oče, niti popoln mož, pa ga vseeno ne bom zapustila zato, ker bi našla boljšega (čeprav verjetno obstaja). Ko se odločiš za poroko, se pač odločiš za enega človeka in življenje z njim. Zato zakon terja trezno odločitev. Ko obljubiš nekomu, da ga boš večno ljubil, s tem izraziš pripravljenost za premagovanje skušnjav (tudi v obliki bolj usodnih ljudi) in težav.
Seveda pa mora obljuba veljati za oba, ne le za enega. To je predpogoj. Sicer zakon ne more obstajati - je le na papirju. In hvala Bogu, če potem zlorabljeni ali prevarani partner najde novo in boljšo priložnost.
| maestro_slo je napisal/a: |
| Pozdravljeni! Zaobljube....??? Moj zelo dober prijatelj se je nedavno nazaj močno zaljubil. Od marca do danes sva se sicer redkeje videla kot sicer a moram povedat, da je postal pravi poet. Nikoli ga nisem slišal govoriti tako "sladkih" besed o svoji punci. Do sedaj je bil njegov besedni zaklad pol "kletvic" in besed, ki pač ne spadajo v kontekste pogovora. Sedaj bo vedel o skodelici čaja povedati cel roman. Pa da se lotim bistva. Dekle je spoznal marca. Prejšnji teden sva bila na pijački in sedaj mladenič sanja o poroki. Ja in tudi zaobljubo mi je že zrecitiral iz glave. Poznam ga in vem kdaj misli resno in kdaj je v njem dvom. In bojim se, da tokrat misli resno. Star je 26 let in ima odlično službo. Ne želim si pa, da bi naredil napako samo zaradi nje. Sicer je še nisem spoznal a po njegovih besedah mora biti dobro dekle. Kaj naj mu svetujem? Se naj sploh vtikam v življenje prijatelja? Naj mu povem, da v resničnem življenju ni vse tako sladko kot govori on? Hvala! LP maestro_slo |
Se strinjam z Vendelino.
In, tulka, Vendy ni govorila, da je skok čez plot opravičljiv, pač da se vsakemu lahko zgodi, da sreča v življenju nekoga, do katerega mu bo več kot do partnerja, s katerim je trenutno. Ne glede na to, ali gre za fanta in dekle ali za zakonca. Da ima prav, kaže življenje samo - pari se pač razhajajo.
Tudi sama nisem za izrekanje večne ljubezni in zvestobe, pač pa zato, da se trudimo življenje drug drugemu narediti lepo. Ljubezen ima nešteto pojavnih oblik - od zaljubljenosti do predanosti in želje, da se z nekom skupaj postaraš. In mu vmes pripraviš veliko lepih trenutkov.
Kaj je zvestoba, je pa lahko stvar debate. Ker nobenemu v glavo ne vidiš, pod kožo smo pa vsi krvavi. Eni se s tem soočijo, drugi se slepijo, pač po sitemu "dokler ne veš, ne boli". Oziroma dokler si problema ne priznaš, ga ni potrebno reševati.
Glede nasvetov prijateljem pa - pogovor ja, nasvet pa je že druga zgodba. Ker ko nočeš, nečesa ne boš videl, četudi je več kot očitno. Zato je morda najboljša lastna šola. Draga sicer, a je zato vsaj učinkovita.
In tisti, ki svetujejo - a so pripravljeni nase vzeti odgovornost za ravnanje prijatelja, ki bi se odločil za neko ravnanje na podlagi našega nasveta, potem bi nas pa krivil s pomisleki v stilu "ali ne bi bilo vseeno drugače, če te ne bi poslušal?"
Sama imam s prijatelji to srečo, da si marsikaj povemo že v štartu, z jasno opredelitvijo, da je pa odločitev samo moja, z vsemi posledicami. Ker nekoga pustiti, naj se sam odloči, je najboljše, kar mu lahko storimo.
Sicer je pa nekdo rekel: kdor hoče, bo našel pot, kdor noče, bo našel izgovor.
Mamamia
mamamiaNo, tudi jaz se zelo strinjam z vendelino jr in mamamio.
V zakonu ni nobene garancije, ne z naše, ne s partnerjeve strani. Z možem se odlično razumeva, ampak če se slučajno kateremu od naju "zasukne" (bog ne daj, ampak saj pravim, nikoli ne veš...), bo pač konec najine ljubezni in začetek neke nove...
jasnaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Biskvit s slivami

Jagodni cmoki z makovim sladoledom