Ločevanje odpadkov

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

15. nov 2008 13:19

Mi že zelo dolgo časa ločujemo papir (tisti ki gori posebej,tisti drugi roma na otok) in pa steklovino.Letos pa smo striktno začeli ločevati tudi plastiko...edino kar mene še vedno moti,da ostali člani družine folijo mečejo v smeti (je pa itak tako,da karkoli že kupiš je ponavadi zavito v folijo) in jaz potem to striktno vlečem iz smetnjaka Kar se pa bio odpadkov tiče,pa tudi romajo na gnojišče... Sem pa vesela,ker imamo od letos tudi v šoli na vskame hodniku po 3 smetnjake: papir,embalaža in ostalo...pa je vse pošlihtano :) Roncolino

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

15. nov 2008 16:20

Roncolino, pri nas folija ne gre v embalažo, piše na zabojniku, gre pa npr. v Kočevju, ko pride Vesnina mama na obisk, vztrajno vlečem folijo iz vreče. Mene to moti, ker je povsod malo drugače.

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

15. nov 2008 16:25

Nisem vsega brala, ampak zanima me, kam odvreči stiropor in aluminijasto folijo.

evagirl  

član od: 4.10.2007

sporočila: 276

15. nov 2008 17:11

mene pa moti, ker pri nas imamo zabojnike za plastiko,steklo,papir in tekstil. Tako pa nimam kam z ostalo embalažo ki sm ne paše(npr. pločevinke). Bi rada čimveč reciklirala,pa ne morem. evagirl

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

15. nov 2008 17:35

Ampak mene dejansko zanima ali se odpadki tudi ločeno pobirajo.Ker profesorica kemije pravi,da pri njih jih ne,sama pa tudi še nisem videla... Se pa pri nas že par let pritožujemo na občino,ker je otok okrog in okrog zaparkiran s tovornjaki in je prava muka pridet do kontejnarjev...ampak efekta ni nobenega,tipično Roncolino

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

15. nov 2008 20:00

Roncolino, pri nas jih vedno pobirajo ločeno, ob drugih dneh, kot gospodinjske odpadke.

So pa v začetku res pobirali vse v en in isti kamion, ker ljudje še niso bili navajeni in so metali tudi gospodinjske odpadke med papir in plastiko. Odprli so kontejner, pogledali in če je bilo pomešano, je pač šlo vse na odlagališče.

Mogoče koga moti, če so kamioni na zunaj videti  enaki.

 

 

Cila

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. nov 2008 21:04

Danes sem znova videla, kako ljudem res kaj težko dopoveš: na mariborskem pokopališču Pobrežje so en keson namenili zgolj za odpadne sveče, drug je tam za vse ostale odpadke. In čeprav ne pol prazen, je v zabojniku, na katerem lepo piše SAMO ZA SVEČE videti še kupe rož, zelenja in ne ne vem česa vse. Naj poudarim, da sta zabojnika druga zraven drugega, torej ni treba nositi sveč na en konec in drugih odapdkov spet drugam ... Pa kaj naj Snaga še naredi? Naj še nekoga zaposli, da bo ljudem kazal, kaj naj na zabojniku piše?

 

Glede na mnenje vanjetajnsek bi rekla samo, da jaz razmišljam malo drugače. Da Snagi zato, ker že uporabniki ločujemo odpadke, morda ni treba za to delo zaposliti dodatnih ljudi, oziroma da lahko na depinijah in v sortirnicah delo organizirajo tako, da gre predelava odpadkov hitreje in učinkoviteje, kar je tudi svojevrsten prihranek. Da torej prihranimo na času in pri stroških, zaposleni, ki bi soritrali tisto, česar mi nismo, pa lahko delajo že pri naslednji fazi obdelave odpadkov.

 

Druga zgodba je, da so nekatere storitve predrage, da vse v zvezi s predelavo odpadkov ni tako, kot bi moralo biti. A nekje je treba začeti. Jaz sem začela pri sebi. In ko vidim, da imamo po mestu ekološke otoke, kamor lahko brezplačno odlagamo različne vrste odpadkov, da zaposleni tudi priskočijo na pomoč, se mi zdi, da moj trud vendarle ni zaman.

 

Mamamia

 

Mamamia

mamamia

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

24. nov 2008 14:23

Tudi pri nas ločujemo in sicer že vrsto let. Je pa nam gotovo lažje, ker smo doma na deželi in imamo velik kompost, odmaknjen od hiše in še veliko prostora, za zbiranje ostalih odpadkov. Da nam ni potrebno vsakih nekaj dni vozit npr. plastike, papirja in stekla na ekološki otok. A mogoče katera ve... Kako je pa s papirnatimi robci? Kam spadajo? Pri nas doma imamo namreč kar precejšnjo "pridelavo" tega odpadnega materiala iz zdravstvenih razlogov. To pomeni, da pridelamo skoraj eno polno vedro za smeti (takšno, kot jih imajo v pisarnah) tega materiala na teden... Kam? Med papir, ostale odpadke, kompost? Nimam pojma Zaenkrat jih dajemo med ostale odpadke, ker je tega preveč, da bi se razgradilo na kompostu, da bi jih pa ročno tlačili zraven časopisa pa tudi... ne vem LP KetyP

Babyface  

član od: 5.8.2005

sporočila: 20

24. nov 2008 14:55

KetyP: papirnati robci spadajo med papir. Tudi mi dosledno ločujemo odpadke. Papir pokurimo, oz. ga odnesemo v zabojnik za papir. Prav tako ločujemo steklo in plastiko. Bio odpadki romajo na gnojišče. Žal pa tudi pri nas ni košev za ločeno zbiranje odpadkov, tako da grem na sprehod v naslednjo vas oz. jih odvržem, ko se peljem mimo. Pri nas, ki smo nekoliko izven mesta, se kar lepo ločuje odpadke, saj so zabojniki kar naprej polni ob vsakotedenskem praznjenju seveda. Sem pa opazila, da v mestu ta logika še nni tako prodorna, žal. Potrebno bi bilo še več osveščanja in tudi kazni verjetno. Pa tudi nagrada pomaga - poglejte južne sosede, ki za vsako plastenko dobijo 0,5 kn! Prepričana sem, da bi tudi mi bili bolj vestni, če bi imeli tako "ponudbo". Babyface

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. nov 2008 15:13

Tole s pol kune za plastenko so pa sosedje dobro naredili. Mi smo jih sicer že prej zbirali, sploščili in metali v namenske posode, zdaj, ko jih večje prodajalne odkupujejo, pa jih odnesemo tja in se nabere po 30, 40 kun naenkrat. Jaz bi jih sicr nosila tudi, če ne bi nič plačali, ker mi je dovolj že to, da ne polnim smetnjakov po vasi oziroma da sem brez skrbi, kam s plastiko.

Ne vem, ali prodajajo že tudi pri nas, ampak v Avstriji sem videla eno tako napravo, ki čisto splošči plastenko, da gre lahko v smeti kot čisto tanek plastični kolobarček. Moja prva naložba ob bližnjem nakupu pri severnih sosedih.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti