Holesterol

dzoana  

član od: 12.3.2006

sporočila: 81

4. nov 2008 7:42

Tudi moj mož ima povišan holesterol. Ni predebel, fizično je zelo aktiven. Jaz težav s holesterolom nimam. Že 15 let imam dobrih deset kilogramov preveč, pri delu osem ur sedim, tudi po službi nisem prav zelo aktivna. Prehranjujeva se podobno. dzoana

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

4. nov 2008 8:51

Sedimentacija s holesterolom nima nobene zveze. Povišana je zaradi nekega vnetnega procesa, ki se ti morda neopazno dogaja v telesu ( lahko je kak zob, prehlad,kot je rekla Rimljanka, in še n-vzrokov je možnih) Vsekakor če je samo 19 ni potrebna panika, to ni nič groznega. zaradi tega te ne bo pobralo, zaradi holesterola pa ..hmmm.. kdo ve ? Ne vzemi tega resno, moj odnos do bolezni in zdravja je nekoliko zblojen, pravijo tisti ki me dobro poznajo. LP hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. nov 2008 10:07

Kot je omenila zvezdica, paziti je treba na prikrite maščobe, ki jih je res veliko v suhomesnatih izdelkih in paštetah. Od salam je priporočljivo jesti le piščančja ali puranja prsa oziroma kakšno kuhano nemastno šunko.

Izogibaj se tudi konzervam ali pripravkom "iz vrečk".

 

Predvsem pa jej veliko rib, a ne pečenih v olju, pač pa na žaru (ali teflonu), najboljše pa so seveda kuhane (mnogi ne marajo kuhanih rib, a z zelenjavno spremljavo, z dodanimi zelišči in olivnim oljem zna iz kuhanih rib nastati prava poslastica). Tudi konzervo sardin lahko brez problema poješ, le olje odcedi.

 

A ti je zdravnik predpisal tudi kakšna zdravila? Jaz brez zdravil, kljub dieti, holesterola nisem uspela zbiti.

 

Glede oreškov je pa tako: ne pretiravati s količino, ni se jim pa treba povsem odreči, razen če gre za zelo strogo dieto (pri meni je bilo tako).

 

Glede sladic in ostalega "prepovedanega"  - tu in tam ne bo škode, če si kaj privoščiš, ampak naj te izjeme ne postanejo pravilo.

 

Lahko pa ravnaš tudi tako:

Znano je, koliko česa telo potrebuje za normalno funkcioniranje - maščob, Oh, beljakovin....

Imaš tabelo z vrednostmi za posamezne vrste živil.

Dva ali tri dni si piši, kaj vse ješ, in potem izračunaj, koliko česa vneseš v telo. Na podlagi tega prilagajaj svoj način prehrane.  Vse skupaj ti ne vzame več kot pol ure, uro dela, rezultat pa je realna podoba prehranjevanja in posledično smernice za ukrepanje.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

habibti  

član od: 16.2.2007

sporočila: 182

4. nov 2008 10:37

Jaz sem lansko leto imela podoben problem. Čisto me je šokiralo. Ne uporabljam popolnoma nič olja, masla, margarine, ne jem ocvrte hrane, od mesa samo piščanca, purana in morsko hrano. In pri 25 letih sem imela skupnega holesterola 7. V mojem primeru je to dedno, predvsem pa je temu botroval stres. Delala sem medicinski fax pa še vrhunska športnica sem. Takrat sem si vzela skoraj leto dni pavze od faxa in na pregledu po pol leta je bil holesterol le še 4:). Zdaj se pa učim za zadnji izpit, čez 16 dni naj bi diplomirala, ampak na življenje gledam nekoliko drugače in verjamem, da se trenuten stres ne bo dosti poznal na vsebnosti holesterola. Sedimentacija je pa normalna do 20mm/h, za ženske po 50. letu pa je tam do 30mm/h OK. Je pa ponavadi zvišana ob vnetjih. LP habibti

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

4. nov 2008 10:46

Mene pa zanima, kaj pomeni, če so vse vrednosti holesterola malenkost pod spodnjo mejo normale - holesterol, HDL holesterol in LDL, trigliceridi pa le malenkost nad spodnjo mejo normale?????

rrr

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. nov 2008 10:48

Pa sploh veste, da večina holesterola tako ali tako nastane v naših jetrih?

rimljanka - zasebno mnenje

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. nov 2008 11:03

rrr, pri meni je tak zadnji izvid (jemljem sicer zdravila) in pomeni, da je vse v redu. Trigliceridi so tudi ena vrsta maščob, samo nekako drugače nastajajo kot holestrerol in vloga je malce drugačna, je pa res, da jih je težje spraviti na običajno raven kot holesterol.

 

Vem, rimljanka, da holesterol nastaja v jetrih, kot tudi, da čisto brez njega tudi ne gre, saj ima svojo vlogo v našem telesu. Pri meni so namreč tudi jetrra problematična in jemljem zdravila, ki malce regulirajo njihovo delovnje v povezavi s tvorjenjem holesterola. Ampak še pred jetri je pri meni problem slinavka, predelava maščob in OH in tako dalje. Ni pa stanje trenutno zaskrbljujoče, seveda je bil po treh in pol letih že čas.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. nov 2008 11:20

Barbara, če me spomin ne vara, si ti bolj v mlajših letih (ni treba povedati, koliko si stara....prepis zdravniških izvidov na net je čisto zadosti do preveč razkritij osebnih podatkov za en dan).....in si se verjetno zdaj prvič soočila s situacijo, ko tvoje telo nekako ne dela by the book. Imaš dve možnosti: Možnost A je, da si rečeš, saj ni tako hudo, si rečeš, da boš malo pazila, pa potem paziš en teden, potem pa greš na stare tirnice (saj konec koncev, res ješ že skoraj po dieti in tu se kaj veliko ne da dodati/odvzeti)...do naslednjega pregleda, kjer bodo izvidi spet za mišjo dlako izven normale in si rečeš, pa saj ni tako hudo....in potem tako skozi leta in si iščeš izgovore in olajšave in odklon od zaželenega se bo večal. Pa ni tako hudo zaradi zdravniških izvidov temveč zaradi tega, ker se človeku lahko zgodi, da se en dan zbudi in se počuti starega in zanemarjenega pa ne toliko v fizičnem smislu, kot v smislu, da je šlo življenje mimo njega, kot gre avtobus, na katerega na avtobusni postaji iz nerazumljivih razlogov nismo vstopili. Kajti človek, ki z lenobo pristopa k svojemu telesnemu zdravju v bistvu s smiselno podobno lenobo pristopa tudi k bistrosti glave in misli in rezultati so tako prozorno predvidljivi, da boli. Možnost B je, da si rečeš, res je, ni tako hudo, ampak zakaj bi se sploh morala tolažiti. in zbereš pogum in mentalna jajca in narediš drastičen rez. Narediš nekaj, kar si mislila, da morebiti pa ni zate. Kaj pa vem, recimo, da greš na kak kontroliran post, da se telo očisti in potem na kako vodeno vadbo nečesa, kar ti je bilo do danes in bo še do jutri malo tuje, da ne rečem mimo. Ker življenjski stil, ki se ga greš sedaj, ti evidentno generira rahlo nenormalne zdravstvene pokazatelje in to, kar moraš ti narediiti je sprememba življejskega stila in ne prehrane (bogpomagaj, a zdravnik med tem ne loči, a nima nobene ideje, kaj bi utegnil biti holistični pristop?). Skratka z možnostjo B sem označila množico stvari, ki jih lahko počneš za to, da srečaš sebe in se uskladiš z naravo. In spotoma čistiš packarije, ki te silijo k čokoladici (jaz imam tudi rada nutello, v "tistih dneh" je zakon, ampak odgovorov, ki jih rabim, mi pa nutellla ne bo dala, zato jih tam tudi ne iščem) pa verjetno še h kakšni razvadici, ki je na tem, da začne kontrolirati tebe, namesto, da bi bilo obratno. Ti pa povem, da možnost B na začetku sploh ni komot. Se je treba fino namučiti. Skratka imaš dve možnosti, izbira je pa čisto tvoja. Nihče ni nikoli rekel, da je pravica do izbire česarkoli posebej udobna pravica.... Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 04. nov 2008 11:22:33

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. nov 2008 12:50

rrr, trigliceridi so olja in masti, enostavne maščobe, holesterol (obe vrsti) pa sodita med sestavljene maščobe steroidne sestave. Zato seveda laho ima nekdo preveč enih in premalo drugih. Kot bi imela preveč kalija in premalo natrija, recimo .

rimljanka - zasebno mnenje

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

4. nov 2008 20:04

Res je, veliko naredi tudi stres. Vendar boš morala povezati pravilno prehranjevanje: odpovedati se je treba npr. grozde, strup so napolitanke in kremasta peciva, pražena hrana itd., gibanje in spet gibanje in spet gibanje pa poskusi živeti bolj počasi in imej se rada. To pomeni, da misli na sebe in se poskusi manj obremenjevati. Boš že jutri naredila, kar ne moreš danes. Pa pojdi v naravo in v družbo. Poskusi odmislit službo, ko zapreš službena vrata! Branka Barber

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti