Jagodna aroma in živilska barva

tretjigreh  

član od: 28.8.2008

sporočila: 7

tema odprta - 15. okt 2008 7:36 | ogledi: 3.357 | odgovori: 1

zanima me v čem je razlika, ali moram oboje razredčiti z vodo, da pobarvam breskvice

imam namreč jagodno aromo in zeleno živilsko barvilo, zanima me pa tudi to , če bi morala uporabljat kakšne rokavičke pri barvanju, ker ne vem če barva ostane na prstih ali se lahko spere.

Mogoče še kakšne pameten nasvet?

hvala

tretjigreh

neznan uporabnik

15. okt 2008 10:38

Jagodna aroma in barva sta dve popolnoma različni stvvari - jagodna aroma obarva in aromatizira, barva pa samo obarva. Po mojih izkušnjah je za breskvice bolje, če se jih obarva z barvami in ne z aromami, ker so včasih te arome kar malo moteče pri okusu izdelka, barve pa samo obarvajo. Ne vem kakšne barve imate. Poizkusila sem že s temi barvami v stekleničkah po cca 50 ml (mislim da so fosters ali nekaj podobnega) in te barve so bolj "blage", tako da jih je sicer potrebno še nekoliko razredčiti, vendar ne preveč. Vse pa je odvisno od tega kako intenzivno obarvane breskvice želite. Meni osebno so najbolj všeč bolj nežno obarvane breskvice in najlepše pridejo, če so obarvane z rdečo in rumeno, mogoče res zelo malo zeleno. Sama zelene nikoli ne uporabljam. Sama to počnem tako, da si v dve manjši skledici dam barvno raztopino in breskvice ne pomakam ampak jih pobarvam na hitro s silikonskim čopičem - npr najprej rumeno, nato rdeče - za vsako barvo je potreben svoj čopič. nato jih odložim na papirnato briačko in ko imam tako obarvanih npr. 10 breskvic jih šele povaljam v sladkorju. Tako se tudi sladkor minimalno umaže in navlaži, ker se z vlažnim in umazanim sladkorjem ne da delati in ga je potrebno zamenjati. Tako tudi sladkor na breskvicah ostane bel in v kristalih. Nato breskvice polagam ponavadi na nizek pekač obložen s peki papirjem, da se malo osušijo. Jaz za to delo vedno uporabljam rokavice, pa tudi kuhinjski pult dobro zaščitim z nekaj plastmi časopisnega papirja, ker se kapljice barve rade dobesedno vžrejo v kuhinjski putl in se težko sčisti. l.p. tedi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti