Gratinirani fuži s sirom in pršutom
Glede na to, da se pogovarjamo po slovensko, je prav, da uporabljamo slovensko ime smučišča Mokrine, wenn wir aber die Konversation in Deutsch machen, dann sagen wir Nassfeld.
Sem bila v srednji šoli na avstrijskem koroškem in me tole kar malo "pogreje".
LP, Saša
Mir in dobro!Saj tudi uporabljamo Celovec in Beljak in Gradec in Dunaj....in ne Klagenfurt, Villach, Graz, Wien itd. Gre za slovensko verzijo geografskih imen in ta verzija je nastala zaradi tega, ker so je slovenska kulutura referirala na te kraje in je postopoma refernčni izgovor prišel v knjižno rabo. Če obstaja slovenska verzija imen, se jo splača uporabiti. Ne samo na forumih, tudi v ostalih oblikah komunikacije (upajoč, da gre za pismene pisne oblike).
Konec koncev, saj tudi govorimo o Parizu (z Z-jem), pa Lizboni (in ne Lisboi), Atenah (in ne Athini), Bukarešti (in ne Bucurestu), Budimpešti (in ne Budapestu).
In še zadnje:
Mimogrede, a ni Gerlitzen v slovenščini Osojščica? In če imajo v prijateljski sosednji državi hude probleme s krajevno topografijo, ni razloga, da bi ta problem prevzemali tudi mi in to na način, da bi ignorirali slovenska imena krajev.
Vendelina jr.
Hermagor je pa Šmohor po slovensko. Samo toliko za info. Če pa ti na karti, ki je drugače v nemščini piše Nassfeld ni nič narobe. Kdor pa na slovensko karto ne zna slovenskih topografskih imen gor dat, ali vsaj dvojezičnih je pa malo za luno...oz ni razgledan
lp, Saša
Mir in dobro!O multivitamin, meni gre pa to dvoje precej skupaj.
Sicer so pa zgolj imena, uporabljam takšna ki mi omogočajo lažje komuniciranje ali uporabo. Če iščeš smučišče je težje brskati po slovenskih imenih, navigacije tudi mislim da ne uporabljajo dvojezičnosti...
Commis débarrasseur
Kdo se pa prereka, po slovensko je pač Mokrine in pika. Kot je rekla Venturini, če bi bil tale forum v nemškem jeziku, bi napisali na Nassfeld. Pa ne leti to samo na bližnje kraje na našem severu.
Čeprav je pa nekaj poimenovanj skozi zgodovino že šlo v pozabo. Monakovo za München, npr.
Loni MakaroniKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Gratinirani fuži s sirom in pršutom

Indijska vegetarijanska skleda