Rabila bi pomoč glede njivskega slaka ki se mi je zelo razrasel po vrtu in to v krompirju.Včeraj sem krompir pobrala in koliko se je dalo sem izkopala tudi slak ampak majhne koreninice so še ostale.Svetujte kako naj preprečim razraščanje,sem že pomišljala da bi dala to stran vrta za eno leto v mirovanje in ko bo slak začel rasti ga poškropila s škropivom.Kaj pa ve predlagate?
Pomoč njivski slak!
30. avg 2008 8:59
Jaz raje ne bi zastrupljala svojega lastnega vrta ... Pusti tako kot je in spomladi, ko začne rasti - jih poskusi nežno izpuliti (pač kolikor se da, da ne vtrgaš zelenega dela od korenine) - takrat ko je zemlja še rahla, gre prav lepo ven. Pa jeseni seveda prekoplji, da bo spomladi bolj rahla zemlja. Marna http://marna.moj-album.com/
30. avg 2008 10:03
Slak je tako vzdržljiva rastlinca, da bi morala strup najbrž dobesedno politi, pa je še vprašanje, če bi se ga res za vedno znebila. Potem je pa itak vseeno, če nabiraš zelenjavo na vrtu, al jo pa v trgovini kupuješ ( jaz imam vrtiček zato, da vsaj približno vem, kakšnega okusa mora bit solata, korenček, paradižnik...).
Skušaj pobrati čimveč drobnih slakovih belih koreninic, pa še na pomlad ponovi in potem sproti ti delaj, pa bo šlo počasi. Pa pazi, da boš to naredila predno ti bo zacvetel.
Ognjič
30. avg 2008 10:33
Slak je rastlina, kjer je, razen neželjenih strupov, učinkovito edino ročno pletje. Popolnoma iztrebiti se ga ne da, le omejuješ ga lahko. Strojno okopavanje le raztrga koreninice, iz vsakega delčka zraste nova rastlinica in tako se veselo dalje razmnožuje.
Po strojnem okopavanju ga je najlaže pobrati, ko ti raztrgani koreninski delčki že ozelenijo in po kakšnem deževju, ko je zemlja mokra. Take mlade nove rastlinice gredo zlahka iz zemlje in ostanejo le še tiste, ki imajo korenine v globini.
Cila
30. avg 2008 11:14
Pri nas en rek pravi, da "tisti, ki pride do konca zadnje koreninice slaka, tam najde zlat zvonček". To pomeni, da se ga ne da in ne da znebiti. Pomaga redno lopatenje (torej nobene trajnice v bližino) in sprotno pletje. Strupila pa tudi jaz ne bi - sicer sem enkrat pred leti to poskusila z regačico, pa je preživela - najprej je crknila, potem pa odgnala na novo. Jaz sem imela pa strup v svojem vrtu. Nikoli več! LisaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Goveja juha z valjanimi rezanci
Jernejev zelenjavni curry