tema odprta - 9. maj 2008 12:15 | ogledi: 13.452 | odgovori: 14
Pozdrav,
po nekaj letih sem se odločil da bi spet pripravil bezgov sok, 1 steklenico sem že, kak liter pa pol pa je še v hladilniku (2.runda). V gozdu je en class='poudarjeno'>n kup teh bezgovih dreves in class='poudarjeno'>n sok je res osvežilen class='poudarjeno'>n in class='poudarjeno'>n okusen class='poudarjeno'>n. Razmišljal sem da bi ga naredil nekaj steklenic da bi ga blo še kej čez leto. Sam imam komaj kako leto izkušenj v kuhinji in class='poudarjeno'>n še to več ali manj samo s kuho, nič z vlaganjem in class='poudarjeno'>n konzerviranjem. Mam sicer neko knjigo o vlaganju, vendar o sokovih piše le pomanjkljivo. Uspel sem razbrati da se bezek dobro obnese če ga zamrznemo in class='poudarjeno'>n opisan class='poudarjeno'>n je postopek za pridelat bezgovec, torej sok iz njegovih JAGOD ne cvetov. Sam imam raje sirup iz CVETOV, po receptu da se cvetove čez noč namoči v prekuhani vodi, doda veliko sladkorja in class='poudarjeno'>n na koncu limono in class='poudarjeno'>n citronko in class='poudarjeno'>n je. Pol se ga meša kot sirup v razmerju 1:4-6. Razmišljam kako bi ga pravilno ustekleničil da bi trajal vsak pol leta. Kakih konzervansov raje nebi dodajal. Razmišljam da bi ga v shrambi ali nekje na hladnem in class='poudarjeno'>n temnem.
1) Zaprt v steklenico tako kot je (vključno s citronko) morda zdži že dovolj dolgo? Ali ga je treba vseeno držati v hladilniku? Raje bi ga na hladnem temnem prostoru, ker v hladilniku ni neomejeno prostora :)
2) Ga ustekleničit in class='poudarjeno'>n pol prevret v vodi, kot mislim da paradižnikovo mezgo?
3) Ga brez posebnih postopkov hraniti pač zaprtega v steklenico v hladilniku ..
4) Dodati ogromno sladkorja v sirup, tako da se tekočina nasiči ..
5) Zamrzniti samo cvetove in class='poudarjeno'>n ob priložnosti narediti iz njih sok
Res ne vem kaj bi ubral, tako da če ima kdo izkušnje s tem, bi bil zelo vesel kakega predloga. Aja te opcije od 1-5 so zgolj moja domišljija ..
Hvala in class='poudarjeno'>n lep pozdrav,
Peter
Levstik