Pozor ,goljufija

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

16. maj 2008 17:43

Frina, kapo dol pred tabo. Svaaaaka čaaast, rečejo v BB. Res se ne bi mogla bolj strinjati s tabo v tej temi. In res je, da več ljudi, ki preberejo tele poste, manj bo prilik za goljufe, take in drugačne. Lepo in radi se imejmo ursa40

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

16. maj 2008 19:12

Se v celoti strinjam s Frino in jo podpiram v njenih dejanjih. Respect. Sama sem bila žrtev podobne barabe, le da je v tem primeru šlo za neplačano delo preko študenta. Denarja nisem nikoli videla, čeprav sem ga prijavila. Ker ni vrnil napotnice, mu ni nihče mogel nič. Ker mi je grozil s fizičnim nasiljem, sem ga prijavila na policijo, pa so dejali, da ne morejo nič, dokler mi kaj zares ne naredi. Največ, kar sem dosegla, je to, da so na študentu obveščeni o tem in da v prihodnje ne bodo več objavljali njegovih ponudb. Takšnih izkoriščevalcev je preveč, in vsak trud, da bi se jih zatrlo, je dobrodošel in ga podpiram. Zgledujmo se po Frini. RadaJem

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

16. maj 2008 19:23

RadaJem je napisal/a:
Ker ni vrnil napotnice, mu ni nihče mogel nič. RadaJem
Moja delodajalka pa je vrnila napotnico, pa kljub temu do danes še nisem videla denarja. Prijavila sem jo na inšpekcijo, pisala pritožbe in dopise, na študentu pa so rekli, da njenih oglasov ne bodo več objavljali in da bodo poizkušali od nje izterjati denar, če ne zdaj pa lahko tudi čez nekaj let. Jah, očitno sem tudi jaz ena izmed po lahkem zaslužku hrepenečih naivnežev.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. maj 2008 17:27

Glede objave v Preverjeno - danes mi je znanka povedala , da je njegova soseda in da je tip hudo obogatel s prodajo knjig, kako zaslužiti. Zdaj se tudi jaz spomnim, da sem celo gledala, ker se spominjam posnetka znane hiše. Takrat niso pritožniki uspeli, ker so naročniki knjige prevzeli tveganje gleda koristnosti knjige. Ne vem pa, zakaj knjige niso v zakonskem roku vrnili.

Tip je denar vložil v računalniški program za vedeževanje in mu menda posel res cveti. Od tu naprej je pa zgodba o naivnosti popolnoma drugačna od zgodbe v uvodu.

Moram reči, da je tudi zame ta zgodba poučna: šele zdaj razumem izrek novodobnih podjetnikov, da denar leži na cesti, samo skloniti se je treba ponj....

F r i n a

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

17. maj 2008 17:49

petkica je napisal/a:
Jah, očitno sem tudi jaz ena izmed po lahkem zaslužku hrepenečih naivnežev.
Verjetno se nekateri ne zavedajo, da se določene vrste dela praviloma opravljajo doma in da z delodajalci nimaš nobenega fizičnega kontakta. V takšnem primeru je izjemno težko izterjati denar. Ja, študenti so po eni strani privilegirani (manj obdavčeno delo, dobra obveščenost o prostih delih, ugodno tudi za delodajalce), po drugi strani pa izjemno ranljivi, saj je plačilo odvisno skoraj izključno od poštenosti delodajalca. (Študentski servisi samo vlečejo denar, v kriznih situacijah pa dvignejo roke ali pa obljubljajo "izterjavo čez nekaj let", kot praviš ti, petkica. Ampak, če si pameten, ga nadrajsaš kvečjemu samo enkrat, pa nikoli več. Jaz sem zdaj tako previdna, da že meji na paranojo. RadaJem

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. maj 2008 15:16

Potrebujem vašo pomoč.

V paketu, ki je brezplačno stal 87,90€ um 87,90€ in je bil Avtorsko zaščiiten in se bo vsaka zloraba kaznovala, je bil tudi naris načina, kako se splete zapestnica. Če upoštevamo, da se je volna porabila za tiste zapestnice, ki so bile vrnjene v potrditev kvalitete, ostane še samo fotopija načina prepletanja in še navodila, kako skleneš zapestnico.

Način prepletanja je tehnika makrameja. Zelo očitno je, da je prekopirana ( nedovoljeno) iz knjige o izdelavi makrameja, ki je manjšega format kot A4.

 

Dimenzija slike  o makrameju 18,5cmx19,3mm. . Na risbi je postopek izdelave osnovnih vozlov na temni podlagi.V zgornjem delu je številka 2 na svetlem krogcu, postopki pa so označeni s črkami A,B, C, D in E. Makrame se opravlja z dvema barvama trakov. Z nekaj oškovanci pripravljam prijavo na policijo zaradi večih prekrškov in kaznivega dejanja goljufije. Prosim za čimprejšnjo pomoč, da lahko kompletiramo prijave na tožilstvo in policijo. Gre za komercilano rabo "ukradene " strani iz knjige.

Potrebujempodatek: avtor, založba, leto izdaje stran, vsi podatki, s katerimi je možno v knjižnici poiskati knjigo.

Potem bom skušala knjigo poiskati, da se prepričam.

 

Še to: kdo je oseba, ki stoji za kršitvami, bo ugotavljal pristojni organ, ker se iz razpoložljivih podatkov  ne da ugotovviti. Imamo pa njegov lastnoročni podpis, poštni predal, ki ga lahko odpre samo z osebno listino, prilogo o registraciji, ki jo mora predlolžiti oglaševalski organizaciji, konkreten namig, da gre za človeka, ki ima registrirano " osebno dopolnilno delo" na eni od UE. Pa ne na tisti, ki jo navaja v dopisu. Dejavnosti, ki jo oglaša, pa pod tem imenom nima v RS registrirane nihče.

Hvala za pomoč. 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. maj 2008 11:33

Še vedno iščem naslov knjige, iz katere je tip skopiral navodila za izdelavo makrameja ( vozljanke). Pri poizvedovanju sem naletela na gospo, ki ima v kleti knjige in mi popoldne prinese knjigo, če bo ustrezla opisu.

Povedala mi je svojo zgodbo, v kateri je nasedla na podoben trik, le da je v tem primeru lepila znamke za osebno znano osebo. Delo ni bilo nikoli dovolj dobro opravljeno.

Ker smo vsi trije iz istega mesta in sem tako zgodbo že slišala, točno vem, ta katero osebo gre in vem, da ima na vesti še nekaj dugih,khmm, recimo temu prekrškov podobne sorte.

Zakaj ni prijavila goljufije: ker je bila jezna nase, ker se pustila opetnajstiti in ker je bila prepričana, da policija ne bo naredila ničesar.

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

23. maj 2008 16:39

Nadljujejem:

Vsa zgodba, ki sem jo opisala, nima nobene povezave z gospodom, ki bi ga našli med samostojnimi podjetniki in je v javni rabi na internetni povezavi, ki jo je napisala Galyka. Vsi, ki imate kakršne koli posle, prej preverite, če je s.p. ali podjetje vpisano v Poslovni register Slovenije. Ajpes ga ažurira.

Ni pa vpisan tisti, ki opravlja osebno dopolnilno delo, prijavi pa se na svoji UE. Tole je predpis, ki ureja tako dejavnost in tudi seznam dovoljenih dejavnosti, ki jih lahko posameznik opravlja samo samo.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=35660

To je v tej zgodbi zlorabljena okoliščina. Naročnik oglasa je po vsej verjetnosti pred objavo oglasa v rubriki DELO NUDI predložil izpisek, katero osebno dopolnilno delo lahko opravlja in oglaševalska organizacija je kljub temu, da s tako prijavo dela sploh ne sme nuditi, nudi lahko samo izdelke ali išče dobavitelje za surovine, tako objavo dovolila in prekršila Zakon o preprečevanju dela na črno (ZPDC).

Po  uradnih podatkih iz pisarne informacijske pooblaščenke oglaševalec zaradi varovanja osebnih podatkov ne sme sporočiti, kdo je naročnik oglasa. Čeprav se podatki o naročniku in podatki v oglasu ne ujemajo.

Opozorilo: izogibajte se vsam poslovnim stikom, kjer morate kontaktirati poštni predal.

Ob odpiranju poštnega predala ste dolžni predložiti osebni dokument in identiteto lastnika tega poštnega predala bo odkrila šele policija. Čeprav ste oškodvanec, vam pošta tega podatka ne sme posredovati.

 

V Ponudbi, ki " avtorsko zaščitena", ponudnik navaja, " Naša dejavnost je registrirana in priglašena na UEXX in vpisana v reister izvajalcev osebnega dopolnilnega dela pod registersko številko XX od leta 2005".

Konkretna upravna enota je v pisnem odgovoru sporčila, da navedba ni točna in zadevo odstopila tržni inšpekciji.

 

Konkretna UE, kjer naročnik oglasa dejansko živi in je zelo, zelo verjetno tam tudi prijavljen kot izvajalec osebnega dopolnilnega dela, pa podatka iz registra sploh ne sme sporočiti zaradi varovanja osebnih podatkov, kot je napisala pisarna Informacijske pooblaščenke.

To dokazuje, da uporabniki oglasa ali kupci takish izdelkov sploh nimajo nobene pravne varnosti: ne morejo ugotoviti, ali je dejavnost prijavljena, ne morejo ugotoviti, kdo je oglas naročil, niti kdo je odprl poštni predal in ki je pobral denar od odkupnine.

Bo pa vsekakor policija brez težav ugotovila, koliko je bil na ta poštni predal poslanih odkupnin, pa tudi to, koliko vrednostnih pisem in v kaki vrednosti, je posameznik z določenim priimkom in imenom poslal.

Zaenkrat kaže, da bo identiteto ugotvljala policija in inšpekcije ( delovna davčna in tržna) na podlagi prijave oškodovancev zoper "neznanega storilca". Nepoznavanje podatkov je namreč pogosta ovira, da oškodvanci ne sprožijo postopka.

Pri zbiranju podatkov o knjigi o makrameju sem ugotovila, da se takega načina prodaje "megle" poslužuje kar nekaj prevarantov: prodajajo knjige o tem, kako zaslužiti denar, ponujajo dejavnost na domu, kompletiranje znamk za zbiratelje, kar nikoli ni kvalitetno opravljeno.

Se komu zdi, da sporočanje napačnih podatkov o registraciji ni kaznivo in da jo bo tip odnesel brez kazni ?

 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2008 15:25

V soboto, 28.6.2008, je v dnevniku Večer, na strani 20, novinarka Nina Ambrož pod naslovom Zanke dela na domu, opisala izkušnjo po tem oglasu.

Ne morem se odločiti, ali v članku hvali iznajdljivost mladega podjetnika iz Kungote, ali pa ga celo reklamira. Dobila sem občutek, da je pravzaprav vse v redu. Kar pa ni res.

Niti besede ni o tem, da gre za kršitev kar nekaj predpisov, domnevo, da gre za kaznivo dejanje goljufije.

Z velikimi besedami je namreč napisano: "Način, ko oseba z osebno dopolnilno dejavnostjo strankom v odkup pošilja material, od njih pa odkupuje izdelke, ni mogoč." Članek potrjuje, da je mogoč, da pa ni dovoljen, da v tem primeru prodaje gre za delo na črno, nergistrirano dejavnost, zavajanje potrošnikov, nepošteno trgvonsko prakso,  pa niti ene same besede.

 

Moj zaključek na teh straneh še sledi, ker potrebujem še eno "časovno zanko".

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 29. jun 2008 15:26:01

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

29. jun 2008 17:31

BRavo frina, čestitam, ker se trudiš.

katti

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti