Hranjenje jajc

Zdravo Rimljanka, da jajc ni treba hraniti v hladilniku, sem nekako še pripravljena verjeti. Si pač Zavod za zdravstveno varstvo nekaj zmišljuje. Ampak da pa v trgovinah stvari a priori hranijo izključno tako, kot je treba - to pa naj verjame, kdor hoče. Jaz sem bolj trde sorte. Lep pozdrav, Sonja

Do prvega obiska inšpektorja morda ne, potem pa....limnol. Ti pa, kakor veš.

rimljanka - zasebno mnenje

Včeraj sem prinesla iz trgovine jajca in na embalaži lepo piše, da jih je treba hraniti v hladilniku, pri temperaturi do + 8 stopinj. Torej, za trgovce velja eno, za uporabnike pa drugo. Nič mi ni jasno, se vidi, da sem mal blond.

Julija
Julya, naredi test. Eno jajce spravi v hladilnik, drugega pa v temen, ne pretopel prostor. Potem pa jih pusti kakšne 14dni. In potem oba ubij v ločena lončka. Pa boš videla na lastne oči in se z lastnim nosom prepričala, če se je kaj pokvarilo. fresh
Mogoče bi pa z jajci v trgovinah lahko naredili tako kot s cocacolami: za komplikatorje v hladilnik, za tiste, ki vedo, pa na tople police z njimi, pa bomo vsi zadovoljni?

Zdajle pa bom jaz smrtno resno citirala iz knjige A. Bailey: Vse o hrani (žepna enciklopedija): Jajca shranjujemo v živilski shrambi ali pri sobni temperaturi. Ne smemo jih dati v hladilnik, ker se lupine lahko ovlažijo, nanje se naselijo bakterije, ki nato prodrejo v notranjost. (konec citata).

Bakterije lahko prodrejo v notranjost, ker so lupine porozne. Oprana jajca se hitreje pokvarjo zato, ker voda spere z lupine izredno tanko prevleko (ne me vprašat, iz česa, ker ne vem), in pore so popolnoma odprte in bakterije jurišajo v notranjost jajca, kjer slutijo bogato požrtijo.

Še moja, čisto praktična izkušnja - jajca je res bolje hraniti pri nižji temperaturi, hladna klet je ok. Za en teden ali 14 dni je pa tudi hladilnik dober.

LP

cervus
Moja mama ima shranjena jajca v žitu in ze zelo dolgo držijo. Sem se pa že tudi jaz spraševala,kako to,da imajo v Merkatorju jajca kar na policah.Ker pa je bilo do zdaj vse v redu z njimi,me to sploh ne moti. Jaz iman doma jajca v hladilniku,kjer pa itak ne ostanejo dolgo! Naj vsak dan bo s soncem obsijan

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtTrixi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti