4. maj 2011 22:11
| proxima je napisal/a: |
.......... ob zadnjem nabiranju me je tudi malo zmotilo, da sem pod populacijo že velikih listov odkrila novo generacijo, ki bi jih sicer na prvi pogled proglasila za mlad čemaž (in je po okusu tudi bil), ampak odkod pravzaprav dve tako distinktni generaciji (mogoče ena iz lanskih čebulic in druga iz semen - rimljanka, na pomoč!)
|
Sedi, odlično, pet. Je pa spodaj še 3. generacija, ki je/bo zrasla iz lanskih semen, drobne rastlinice, kake 3 cm velike. Sama s pridom izkorišam to mlado srednjo generacijo (ki je po moje iz lanskih in predlanskih čebulic), ki je najboljša, ko odrasla že cveti in plodi.
Res pa je, da čemaž nabiram pozorno, doma list po list pregledam, saj gre hitro, na terenu je za tak posel škoda križa.... pa sama sebe smatram za kar dobro poznavalko čemaža in rastlin, ki bi se jih dalo zamenjati z njim. Morda sem ravo zato bolj pozorna, kaj vem.
Tudi sama sem v dilemi, ali bi bilo bolje ljudi malo bolj podučiti, pa bi postali morda zato preveč pogumni (v stilu priročnikov Vse o......na 4 straneh) ali jih pustiti malo bolj nevedne in s tem bolj previdne.
Seveda je pa povsod veliko strupenih (kar je strupeno za človeka, se razume, ni nujno, da je strupeno tudi za vse druge živali) rastlin. Živali pred nevarnostmi pobegnejo, se skrijejo v hišice,....rastline se branijo s strupi, trni, žgalnimi dlakami,...
rimljanka
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 04. 2011 22:14