Pirhi

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. mar 2013 12:18

Vijoličasti pirhi nastanejo po kuhanju v teranu. Jaz to počnem vsako leto, pa mi rjavi še nikoli niso ratali, kvečjemu vijolično - črni. Kuham jih pa počasi čertt ure ali pol ure in potem pustim, da se popolnoma ohladijo v vinu.

Takole se obarvajo moji:

Morda imaš jajca z zelo temno (rjavo) lupino? Poskusi najti par različno temnih/svetlih jajc, pa boš videla, če to kaj vpliva :)

Mojca

Turbika  

član od: 20.12.2011

sporočila: 8

22. mar 2013 12:27

Moja jajca so običajno svetla, ne bela. Ampak tudi neglede na barvo jajca ni tista lepa vijolična barva. Sem pa kuhala v tudi v teranu, ampak 15 minut in pustila čez noč. Res je, da je bilo potrebno nekaj časa, da so se posušili in je šele nato bila tista prava barva. A kljub temu malo temnejša od vaših. Bi pa želela še svetlejše. Sem mislila, da je kakšna posebna finta, mogoče celo točno določen teran???

Turbika

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. mar 2013 13:30

 Tudi meni ratajo včasih še temnejša, skoraj črna, kot sem že rekla. Včasih pa so svetlejša, sivo jijolična. To je pač teranova barva. Mogoče bi postala jajca drugačne, svetlejše barve, če jih poskusiš skuhati v merlotu ali kakšnem drugem rdečem vinu.

Citiram spet samo sebe ;)

mamaF je napisal/a:

Upam, da odgovori ne bodo prepozni

1. barvala sem z našim domačim teranom (ne, nisem delala škode , sem uporabila ostanke preteklega leta), tako, da ne bi mogla reči, kaj se zgodi s kupljenim, čeprav nič ne dvomim, da jajca ne bi bila lepo obarvana. Poskusite, kaj čem reči!

2. za tiste, ki se bojite okusa po vinu : jaz nimam občutka, da bi imela "teranova" jajca po vinu kaj okusa - nekoliko se obarva le beljak, če lupina pač poči (ampak to se zgodi itak pri vsakem barvanju). Brihta, tebi svetujem, da žrtvuješ dva deci vina in puskusiš v majhnem lončku skuhati za probo eno samo jajce - pa boste presodili ali okušate vino ali ne, da ne bi bilo razočaranja.

3. Intenzivnost barve je po mojem odvisna tudi od jajčne lupinice, ne samo od časa barvanja jajc. Svetlejše lupine se obarvajo res temneje oz. intenzivneje kot temne, kristalčki pa nastanejo pri vseh enako.

Jaz naredim tako, da jajca naložim v hladen teran, počasi zavrem, pustim vreti na majhnem ognju kake pol ure (res ne vem natančno, ker ponavadi medtem itak počnem še kaj drugega), potem pa kar pustim ohladiti v istem loncu - tudi čez noč, če kuham zvečer.

Fresh, hvala za idejo s kurkumo - letos bo gotovo na vrsti!

Mojca

Vijolično ali modro barvo da tudi rdeče zelje. Poskusi eno jajce kuhati z nekaj listi rdečega zelja, pa boš videla, če ti bo odtenek všeč.

http://www.kulinarika.net/recepti/16973/jajcne-jedi/mod

Lahko poskusiš tudi z borovnicami, pa primerjaš odtenke.

Mogoče najdeš kaj še v starih temah:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1786
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3842

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1017

 

Mojca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

22. mar 2013 13:38

Mi smo z naravnimi barvili že precej eksperimentirali, ampak prav navdušeni nismo bili nad nobenim, razen nad čebulnimi olupki, ta pa začnemo zbirat že tam ekrat malo po pustu. Rjavi nas pa res vedno navdušijo, pa tisti, na katere pritisneš travico in trobentico (ali kaj podobnega), zavežeš v najlonko in potem kuhaš v čebuli.

Drugače pa prisegamo na Berčonove barve in nalepke, nostalgija pač.

Sonja

Renat  

član od: 27.1.2012

sporočila: 85

23. mar 2013 17:04

mamaF je napisal/a:

Vijoličasti pirhi nastanejo po kuhanju v teranu. Jaz to počnem vsako leto, pa mi rjavi še nikoli niso ratali, kvečjemu vijolično - črni. Kuham jih pa počasi čertt ure ali pol ure in potem pustim, da se popolnoma ohladijo v vinu.

Takole se obarvajo moji:

Morda imaš jajca z zelo temno (rjavo) lupino? Poskusi najti par različno temnih/svetlih jajc, pa boš videla, če to kaj vpliva :)



Mojca

 

 

Ooooh, kako čudoviti! To moram preozkusit letos!

 

Renat

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. mar 2013 18:41

Še lepši so, ker je en srčkan muc zraven!

 

 

 

naor

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

24. mar 2013 8:26

MamaF, kak si pirhe napravila mi je jasno, ampak kak si tako lepega muca ustvarila to je pa čarovnija........

kvačkarica

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

24. mar 2013 13:07

Vse delate tak lepe pirhe da me je kar sram...

Še ena od idej katero se včasih poslužujem jaz je da dam gumico eno ali več na jajce predno se dajo kuhat... zelo lepi krogci, elipse... pridejo gor...

 

lp

testeninca

evy_3  

član od: 31.7.2008

sporočila: 70

27. mar 2013 16:05

Mi jih zadnja leta delamo s kupljenimi barvami in sicer tako, da jajca najprej pobarvamo v svetlih bravah, nato pa pripravimo temne barve,v njih kanemo malo olja in nato svetlo pobarvana jajca namočimo še v temno barvo. Tam, kjer se olje dotakne jajca, se temna barva ne prime, kar na jajcu pusti zanimiv vzorec.

 

Lp,

evy_3

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti