Meni se zdi, da se je ta pogovor okrog "kor" - vlečenega testa malo zapletel. Koliko jaz vem in glede na moje 32-letne izkušnje v kuhinji, je testo za: jabolčni zavitek, sirov zavitek, bučnico, zagorske štruklje, baklavo, burek, sirnico... ena in ista stvar in to je VLEČENO TESTO.
Ali je vlečeno testo narejeno samo iz:
moke, olja, soli, tople vode, malo kisa ali pa iz
moke, olja, jajca...., ali namesto kisa dodate limono, je čisto vseeno. Važno je, da je izdelek - raztegnjeno testo na mizi. Vlečeno testo lahko raztegnete zelo zelo tenko, lahko pa pustite debelejše.
Ne obstaja nikakršno "šiptarsko testo". Isto testo je za naše zavitke, bosanske sirnice, pite in bureke. Kaj mislite, da tam, kjer pečejo bureke uporabljajo pečene kore? Sto procentno sem prepričana, da jih vsak dan sproti mesijo.
To, kar pa prodajajo na tržnici - vlečeno testo ali "kore" to je prav ta stvar - vlečeno testo, samo da je testo popečeno, verjetno zato, ker se surovo testo ne bi obdržalo in bi splesnilo.
Ena je navedla, da je testo spuščala skozi mašinico za rezance in popekla. Tako je naredila mlince. (Jaz na podoben način delam mlince. Moka, sol, voda - zamesim testo mehkejše kot za rezance, razvaljam, narežem na krpice in popečem v pečici ali na plošči.)
Moj mož vedno reče: "Ne kupuj kore, naredi jih sama, ker so tvoje boljše". Ko hoče biti zloben reče: "Kore na tržnici so za lene gospodinje".
Brez zamere in lep pozdrav!