Grmovnice v okrasnih loncih

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. mar 2008 16:13

lucka52, kaj veliko ti ne morem povedati. Področje kultivarjev, sort, vaietet, različkov in kar je še takih imen je v hortikulturi neskončno........................... Mislim, da ni nikogar, ki bi lahko temu vsaj približno sledil. Naj povem še to, da ne obstaja en sam in enoten kodeks poimenovanja (kar v botaniki in zoologoji obstaja). Sem ravno enkrat jesen poslušala predavanje dveh strokovnajkov o tem. Povsem nepregledno je postalo področje sort. Tako se nam dogaja, da letos kupimo rastline, si zapišemo ime, prihodnje leto pa ne duha ne sluha o njih. Pojavile so se nove, drugaćčme, bolj moderne,....

Glede tvojih zelenih ljubljencev: po moje je tako, da so ti različki verjetno genetsko neutrjeni; če so jih razmnožili vegetativno, bi se sicer sortna lastnost morala obdržati (če je sploh šlo za sorto), če pa so jo razmnožili iz semena, pa je stvar seveda hudo drugačna. Nisem doma na tem področju, rastline v naravi so bolj moje področje. Z njimi pa je tako, da so raznolike in prav je tako, pravzaprav je prav to tisto, kar jih daje sposobnost preživetja v spremenljivih razmerah okolja.

A obrezala pa nisi nikoli tvojega zelenega velikana? Zdaj je najbrž malo pozno..... Sicer je pa kar prav, če se rastline ne pustijo vkalupiti.Meni je tako bolj všeč, je bolj naravno.

 

rimljanka - zasebno mnenje

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

2. mar 2008 17:01

Rimljanka, hvala, problemje bil samo v tem, da sem to "minico" kupila za na pokopalisce, pa je prevec zrasla in sem jo preselila domov.Ocitno se res ne zmeni za svojo " pritlikavo zlahto" in lepo raste naprej.Lep dan se naprej! lucka Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 02. mar 2008 17:02:51

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

7. mar 2008 15:34

http://en.wikipedia.org/wiki/Juniperus_communis pri nas doma brin zelo lepo uspeva, in tudi včasih so ga že sadili ob razne kapelice, v višje čežečih predelih. Tako da Rimljanka...lahko si pogledate na tem linku da spada ravno brin v družino cipresovk (Cupressaceae), saj sem sama ravno to mislila. In ker nisem nameravala tu ljudi obmetavati z strokovno poimenovanimi rastlinami, sem napisala ciprese, kot se navadni smrtniki pogovarjamo in kar bodo v trgovnah, kamor bo kdo šel kupiti rastline najbolj razumeli, saj je mnogo trgovk, ki nimajo hortikulturne izobrazbe oz. je zelo posplošena. http://images.google.si/images?hl=sl&q=cupressus&um=1 tukaj pa vidimo da je vrst in sort Cupressus kar nekaj in ne le ena... Pa brez zamere... nitta Sporočilo je spremenil(a) nitta dne 07. mar 2008 15:47:02

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. mar 2008 17:08

nitta, ne bom se prepirala, ampak rod in družina pač nista isto. Če pa "navadnim lsmrtnikom" človek pove, da pri nas v celinski Sloveniji ne rastejo ciprese, pa najbrž ne more biti nič narobe. Vsaj jaz se vedno rada česa novega naučim. In verjemi, na Kulinariki sem se že (in se še bom, marsičesa).

Ja, je pa tako, da še dolgo (najbrž nikoli) ne bomo podobni recimo Angliji (od koder venomer ogledujemo čudovite vrtove v revijah za ljubitelje vrtnastva, v slovenščini, seveda), dokler bomo imeli do rastlin in njihove pripadnosti ter poimenovanja tak odnos, da bo pač vse, kar je vedno zeleno in ne bode, cipresa. Tisti ljudje, ki imjo pri nas tak odnos do rastlin kot Angleži, pač najdejo sebi primerno vrtnarijo (tudi pri nas so take, pa v bližjnji okolici se jih tudi ne manjka). V takšnih vrtnarijah je vsaka rastlina opremljena z natančnimi podatki o njenem imenu in še s čim. Tako bi pač povsod moralo biti.

V Evropi je v sredozemskem bazenu doma ena sama vrsta cipres, druge so razširjene drugod po severni polobli.

Zameriti ti nimam kaj.

Kar pa se tiče vzgoje grmovnic v loncih, je pa, po moje, ena sama omejitev: velikost rastlin, pa še tu se da marsikja narediti z ustreznim obrezovanjem. Če jih čez zimo ne umikamo pred mrazom, je izbira manjša, če jih, seveda večja. V tem je vsa umetnost.

 

rimljanka - zasebno mnenje

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

7. mar 2008 19:28

Imate prav, nima se smisla prepirat, vsak ima svoje razmišljanje, je pa res da je nivo našega znanja o rastlinah, pa ne glede na to, koliko in katere šole imamo za seboj, vedno na dokaj nizkem nivoju zaradi ogromne raznolikosti. Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo ne glede na vsa prepričevanja na gorenjskem sadili eukaliptus, če razumere prispodobo. Angleški vrtovi so res čudoviti, pa Italijanski, in Francoski-...pa še bi lahko naštevali. Vendar včasih je dovolj da gremo samo čez mejo, v Avstrijo, Madžarko in vidimo njihov odnos do okrasnih rastlin. Glede vzgoje v loncih, sama ponavadi naredim tako, da zimzelenim rastlinam spomladi ponavadi delajo družbo razne čebulice in telohi, ter seveda izvirne konstrukcije, ki so čedalje bol moderne, sploh pri urejanju vhoda v poslovni prostor. Poučenost naših trgovk, kakor kje bom rekla, morda trgovec sam malo vpliva na njih in s tem na večjo prodajo. Kulinarika je res fina ja, sama se naučim vsak dan nekaj novega, pa je to lahko le recept o novi mega torti ali pa o tem, kaj naredimo če smrčimo :) lep pozdrav vsem nitta

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. mar 2008 19:33

No, pa sva odkrili, da sva na isti valovni dolžini.............

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti