Praznik kulture

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 6. feb 2008 14:54 | ogledi: 1.586 | odgovori: 21

Poleg hrane za telo obstaja tudi hrana za dušo. S tem mislim na kulturo. V širokem in ožjem pomenu besede. Vendar pa v kontekstu datuma naj gre malo razmislek tudi o kulturi v ožjem pomenu besede - razmislek o kulturni produkciji in o tem, koliko te produkcije konzumiramo.

V smislu obiskovanja razstav, ogledov gledaliških predstav, branja kulturnih strani v časopisih itd. Pa o ogledih kulturnih znamenitosti doma in po svetu.

Pa o užitku ob prebiranju artikuliranih misli, ki šele pokažejo, kakšno moč ima jezik.

Res je, da smo prebivalci večjih krajev tule v rahli prednosti - ta produkcija nam je - če ne drugega - lokacijsko bliže. Vendar pa sem mnenja, da kakšen voden ogled razstave v Narodni galeriji ob vikendu zmore čisto vsak (če se zmore do hipermarketa in gostilne, bi se zmoglo tudi do galerije). Tudi zbirka pesmi ali pa branje literatrnih mojstrovin (s spremno besedo) in potem en družinski pogovor o prebranem nista odvisna od denarnice, temveč zgolj od volje, da bi se odpravil v lokalno knjižnico.

Skratka, jaz vsem predlagam, da si tale kulturni vikend popestrite tudi s čim res kulturnim.

Vendelina jr.

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

6. feb 2008 15:16

Odličen predlog. Se pa bojim, da bodo ljudje seveda izkoristili prednost velikih mest in si 8. februarja, dan popestrili z obiskom kakega Sparovega hipermarketa ,kajti male Sparove trgovine so zaprte lp K Sporočilo je spremenil(a) KARMINA dne 06. feb 2008 15:17:31

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

6. feb 2008 16:13

Jaz grem iz province v prestolnico na opero Carmen. Kaj pa je to danes 100 km, še posebej če dragi vozi Komaj čakam! magnolija

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

6. feb 2008 16:47

Mislim da je dušo potrebno napajati s takimi stvarmi neprenehoma in ne samo na kulturni dan. Obisk gledališča, opere, galerije, knjižnic........................................................., to je v naši družini redno na programu, kulturni praznik pa počastimo našemu velikemu pesniku in obiščemo prireditve ki so širom po Sloveniki. Da dosežeš tak nivo je potrebno otroka vzgajati v kulturnem duhu že od rojstva. Zaenkrat se lahko pohvalim, da naša namesto da bi šla z vrstniki po pouku v lokal čepi v knjižnici in požira njeno vsebino. lp Vesna

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

6. feb 2008 17:47

Jaz bom blazno kulturno usmerjen: grem redčit sadovnjak na vikend, ko bo ravno lepo vreme ...

Smo pa Slovenci ciniki: za kulturni praznik praznujemo obletnico smrti pijanca, ki se je izkazal za enega naših največjih pesnikov ...

Ne glede na to, kaj je bil ob rojstvu ali smrti, nekako se mi zdi ironično, da se praznuje smrt in ne rojstva; sicer pa, skladno s kulturo, kjer je bolj cenjeno uničevanje in ubijanje, kot pa ustvarjanje in kreiranje.

Moje skromno mnenje,

Drejček

Sporočilo je spremenil(a) drejcek dne 06. feb 2008 19:04:24

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

6. feb 2008 18:07

Jaz grem  jutri v Cankarjev dom gledat Carmen, me je najboljši sosed počastil z dvema vstopnicama.

kača

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

6. feb 2008 18:32

drejcek je napisal/a:

JSmo pa Slovenci ciniki: za kulturni praznik praznujemo obletnico smrti pijanca, ki se je izkazal za enega naših največjih pesnikov ...

Ah no, pa ne spet o pijancu! Karkoli je že (če je) konzumiral, mu je "nucalo", saj takih del ni bil noben drug sposoben. Samo en Viničan se mu je uspel približati, vse do danes. Jaz še vedno občudujem njegove pesmi. Atina

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

6. feb 2008 18:39

Mislim, da je bil genialen pesnik. Če bi se ga kdor koli izmed nas nacedil, sem prepričana, da ne bi spravil iz sebe tega, kar je on. Res mu je nucalo. Mene bolj moti dejstvo, da slavimo smrt. Mogoče smo pa samo praktični, glede na to, da je decembra že veliko razlogov za praznovanje. petkica

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

6. feb 2008 18:42

Mi gremo z vlakom iz Trsta v Benetke gledat razstavo Rim in Barbari v Palazzo Grassi (udoben nacin izleta - avto pustis v Trstu ob zelezniski postaji, na vlaku preberes cajtenge, cez dan se potikas po postkarnevalsko opustosenih Benetkah, zvecer malo podremas na vlaku, iz Trsta v Lucijo, kjer imamo bazni tabor na Obali, je pa le kratka voznja). V prestolnici so pa Schengenske zenske v Skucu - tudi intriguing, po tistem, kar sem brala v Mladini. A propos Presernu: zares ga je treba brati na glas, na primer Lenoro...:)))))) .... In nad železne vrata ti jo skokama drvijo; švrk! s tanko šibo jih vsmodi, zapahi odletijo, in strašno duri zakrče, po črnih grobih v skok lete, čez kamne peketajo, od lune ti migljajo. Al preden mignil bi z očmi, o čudeža neznane! lej! s konjika se plajš zdrobi, ko capice sežgane. Ni ga lasu na glavi več, z lasmi mu pade koža preč. lej! smrt je z uro stala, koso v rokah držala. Razbija vranec, spenja se, plamen od njega šine, in pod Lenoro ubogo vse, vse udere se in zgine. In jok in stok je nad zemljo, in jok in stok je bil pod njo, Lenora tam v trepeti jenjvala je živeti. .... (in se ga je treba tudi učiti na pamet, njega dni sem znala na pamet pol knjige, ampak to se na zalost pozabi, ce ne ponavljas...:))) lp, proxima

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

6. feb 2008 18:46

Vprašanje za Drejčka: ali  je bil Prešeren ob rojstvu pesnik, ali je bil pesnik ob smrti.

F r i n a

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

6. feb 2008 18:47

Sem že začela. Danes. "Ježkov večer ob pol treh", z besedo, glasbo in petjem nas je skozi ustvarjanje Frana Milčinskega Ježka popeljal dijak, skupaj s sošolcem. Pripravljeno ob 20. letnici Ježkove smrti, ki bo obeležena na Škofljici 23. 2. zvečer. Če ste blizu in utegnete, res priporočam.

Danes smo imeli pač čast in možnost biti zraven. Tokrat ne samo v čast in spomin Ježku ampak tudi v obeležje bližnjemu kulturnemu prazniku.

Sicer je pa leto dolgo, dogodkov veliko, se že kaj za dušo najde. Knjige stojijo na policah in me prikličejo,...noge zavijejo v galerijo,...

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti