Hormonske tablete v menopavzi

iza56  

član od: 19.8.2008

sporočila: 26

23. jan 2009 23:40

Tudi moje izkušnje z vstopom v meno niso prijetne. Glede na to da sem skoraj celo rodno obdobje uporabljala hormonsko kontracepcijo, mi je moja ginekologinja napovedala, da bom morala s hormonskimi tabletami nadaljevati tudi v obdobju mene. Nekako se s tem nisem hotela sprijazniti. Težave pa so se kar hitro pokazale, najhujši so bili oblivi vročine ponoči, še huje podnevi. Ker delam v pisarni s samimi moškimi, mi je bilo to še toliko bolj neprijetno: vročina, jopo dol, čez nekaj minut hlad, jopo gor... pa da o zardelem in s potom oblitem obrazu ne govorim... Zelo zelo neprijetno. Sploh po slabo prespani noči v lastnem znoju! Potem mi je znanka omenila remifemin. Seveda sem ga takoj nabavila, učinek sem začutila po kakšnem mesecu in pol. Težave so skoraj popolnoma prenehale. Ko se mi je nenadoma spet pojavila menstruacija, sem tablete prenehala jemati (v navodilih celo piše, da je vsake toliko časa teba narediti premor). Ko so se oblivi spet pojavili, sem ponovno začela jemati remifemin, ki pa mi ni več pomagal. Potem sem poskusila še s tabletami na bazi soje, po kombinacijo teh z remifeminom - ta kombinacija je delovala kakšne tri mesece, potem pa spet vročinski oblivi, tesnoba in tiščanje v prsih. Mučila sem se kakšno leto in pol, potem sem šla k svoji ginekologinji po recept za hormonsko lajšanje težav. Najprej sem jemala angeliq, vendar se mi je po približno 6 mesecih pojavila neprijetna napetost v tebuhu, ko sem z jemanjem prenehala, pa še manjša krvavitev. Po pregledu mi je ginekologinja predpisala activelle. Te zdaj jemljem 4 mesece, vročinskih oblivov nimam, spim v redu, tesnoba v prsih je popustila. Žal ne popolnoma, ampak za to so krivi še drugi dejavniki v okolju. Je pa vsekakor počutje mnogo boljše. Ker je moja upokojitev, ki bi mi omogočila več preživljanja časa v naravi in mogoče s tem oljašala težave na naraven način, še zelo daleč, sem se sprijaznila s tabletami. Do njih res ne čutim nobenega odpora, nasprotno, vesela sem, da obstaja kakšna pomoč. O posledicah ne razmišljam. Glede na vse slabe stvari in nesreče, ki se danes dogajajo doma in po svetu, pa na to nikakor ne morem vplivati, skušam vsaj sebi nekako olajšati vsakdan. Lep pozdrav! iza56

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

24. jan 2009 11:09

Sicer še nisem v meni, sem pa prebrala nekaj stvari na to temo.

V knjigi Ženski možgani piše, da če ženska, ko pride v menopavzo, jemlje estrogen, je prehod lažji. Ne oblivajo jo vročinski valovi, kar pa je najboljše, funkcija možganov se ne slabša. Ko se pride v M, se začnejo funkcije možganov slabšati, spomin peša in še kaj. Če se začne s hormoni takoj po začetku M, se ta proces staranja možganov odloži.

Je pa res, da stranski učinki še niso popolnoma raziskani in lahko pride do kakšnih drugih bolezni na račun hormonov. Je za premislit.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti