Dopust na hrvaškem

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. jul 2014 11:14

Ne se mi smejat, ampak, če je Zemlja del vesolja, kako potem razmišljati, da je vesolje deset miljard starejše od Zemlje. Itak se mi bo vedno porajalo vprašanje kaj je bilo pred velikim pokom, na to mi tudi do sedaj še nobeden ni odgovoril.

Se pa rada vedno priključim tem debatam, ker nobeden ne bo nikoli mogel sto procentno zatrditi kaj je prav, ker ni prič, ki bi to potrdile. No, zdaj boste pa rekli, da mi je sonce predolgo sijalo na glavo.

To pa malo za šalo: navihani Mirko je v šoli vprašal tršico, če kače govorijo. Tršica biologije je malo zardela in vpašala, zakaj tako misli. Mirko ji je odgovoril, da modri dirkač pač govori. Modri dirkač je bila ena otroška risanka. Mogoče sem malo priredila, a point je bil nekako podoben naši razpravi. Ta Mirko je bil sedanji Miro Cerar , ki zdaj daje intervjuje pred volitvami.

Limnol, ti pa stara in tečna?

 

 

naor

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. jul 2014 11:15

Malo sem smetila glede na naslov teme, oprostite.

 

naor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. jul 2014 11:27

Kače seveda govorijo (ne le modri dirkač), samo njih govorica ni besedna in ni nujno takšna, da jo ljudje razumemo. Tako ali tako je namenjena drugim kačam (iste) vrste. Tršica je pa pametno vprašala. 

Da pa le ne bom samo smetila. Syu, kako je danes nekje na hrvaški obali bo v rubriki Kaj za koslilo najverjetneje objavila morska medvedka. Za včeraj lahko preveriš, kako je bilo.

rimljanka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2014 11:35

rimljanka je napisal/a:

Nak, to je ocena za starost vesolja, Zemlja ima nekje 4,7 milijarde let, nekaj sto tisoč let (a precej manj kot milijardo) manj pa življenje na njej.



rimljanka

Hvala za razjasnitev. Ampak to vseeno pomeni, da je več-ali-manj ista količna vode (v različnih agregantnih stanjih) na planut že od vsega začetka, ne?

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

9. jul 2014 12:35

Kaj je bilo pred velikim pokom, je vprašanje, ob katerem se danes stikajo znanost, filozofija in religija. Seveda nihčne ne ve, kaj je bilo pred tem, in tudi najbolj znanstvene teorije so po verjetnosti in dokazljivosti zelo blizu tisti o stvarniku, ki se je odločil, da bo en teden v svojem neskončnem bivanju pač tudi nekaj delal (ker če bi se v preostalem času ukvarjal z vzporednimi vesolji oziroma prostor-časi, potem bi bili že zelo blizu tega, da bi lahko rekli, da mu človeški um diha za ovratnik).

Od kar vesolje je, se v njem stvari pač dogajajo; recimo nastajajo in umirajo zvezde in v eksploziji ene od mnogih velikih (ampak zares velikih) zvezd, supernovi (to je zvezda, ki eksplodira, ker se zaradi ogromne mase preprosto sesede sama vase, ali pa zaradi nenadne sprožitve zlivanja atomskih jeder v od starosti umirajoči zvezdi), je nastal material, iz katerega je še malo pozneje nastalo naše osončje z Zemljo vred. Najstarejši objekti iz našega osončja, ki so jim uspeli radometrično določiti starost, imajo okoli 4,567 mijarde let, najstarejša mineralna zrna na Zemlji pa so zaenkrat kristalčki cirkona, ki imajo okoli 4,4 mlijarde let. Se pravi, da je sam planet zanesljivo stareši od njih, vsekakor pa malenkost mlajši od Sonca. Tisti najstarejši ogljik, ki bi po svoji izotopski sestavi morda lahko bil posledica "organskih" procesov, se pravi posledica delovanja nečesa, kar je bilo blizu življenja, kot ga pojmujemo danes, je star malo več kot 4 milijarde let. Da so celični organizmi obstajali pred 3,8 milijarde let, pa vemo tako rekoč zagotovo.

Z vodo je pa takole, da se tudi niso če čisto povsem zmenili, od kod je. Recimo tista  v oceanih in hrvaškem morju, da ne bomo popolnoma iz teme. Na vsak način je na sami Zemlji od vsega začetka dovolj vode, da lahko napolni oceane, ocenjujejo pa, da je je še parkrat toliko vezane v kamninah nekaj 100 km globoko in čaka, da bo po nekem naključju po kapljicah prišla na površino. Prav tako veliko vode pa je v zgodovini (ki je, ne pozabimo, zelo dolga)  na Zemljo prifrčalo iz bližnjega vesolja s kometi. Ti lahko vsebujejo tudi kakih 90 % vode; in če seštejemo, kaj vse je v štirih milijardah let že treščilo na naš planet, pa če upoštevamo, da je bilo teh treskov v začetku precej več kot danes, potem dobimo ohoho veliko vode, ki je ni izpihala na površino mati Zemlja z lastnimi pljuči. Tako da se v bistvu naenkrat zajdemo s kar precejšnjum presežkom vode. Ker kar tako enostavo izpuhteti z Zemlje pa tudi ni, četudi si H2O. Se pravi - dela za mlade raziskovalc je še veliko. 

Vendelina, imaš popolnoma prav. Ko gledamo v morje, je včasih dobro pomisliti tudi na kaj takega, četudi vsega ne razumemo povsem. Bolj ko spoznavaš Naravo, bolj ponižen in skromen v bistvu postaneš in ne moreš si kaj,  da ne bi do nje začutil globokega spoštovanja.

 

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

9. jul 2014 13:47

Pa upajmo, da bomo to spoštovanje začeli (bolj) izkazovati tudi v dejanjih, tako da npr. drastično zmanjšamo oz. po možnosti popolnoma prenehamo (vso srečo) v ozračje izpuščati snovi, ki tanjšajo ozon, kateri je na nekaterih mestih že precej zdesetkan (http://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion#CFCs_and)

Alternative pa je seveda, da se bomo pač malo 'ekstra pražili' skozi celo leto.

 /konec smetenja



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 09. 2014 13:52

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

9. jul 2014 14:05

Seveda se strinjam da je potrebno paziti z enmisijami, odpadki, vodo... in čuvati našo naravo.

Vendar pa je segrevanja ozračja in ostale podobne stvari veliki meri le razlog naših Evropskih politikov za raznorazne dajatve in takse ter praznjenje denarnice.

Poleg tega obstajajo tudi dokazi o ohlajanju ozračja in vsake toliko let pridejo ekstremi, ni pa to takoj za zganjati paniko.

 

Na tej točki zaključujem ker bo najbrž frčalo perje v vse strani.

testeninca

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

9. jul 2014 14:24

Pri ozonski luknji ne gre za učinek tople grede, temveč za tanjšanje ozona, ki nas ščiti pred soncem (no, UV žarki in ostalim) in pa omogoča, da življenje sploh obstaja v obliki, kot jo poznamo danes. Problem je, da so snovi z negativnimi učinki na ozon prisotne v najrazličnejših stvareh, ki jih mnogi uporabljamo prav vsak dan - od klime, vseh vrst pršilk pod pritiskom, hladilnikov, vseh vrst lakov do pogonskih goriv v zračnem prometu.

Več o tem (v slo) in pa kot 'food for thought': http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=UR

In pa http://eur-lex.europa.eu/legal-content/S

(seznam snovi na koncu)

Glede na to, da se je uporaba tovrstnih kemikalij v Evropi začela bolj aktivno urejati šele v 90-ih letih, si lahko samo predstavljamo, kakšna 'bomba' se šele pripravlja ob sedanjem vzponu držav BRIC (tj. največje države v razvoju: Brazilija, Rusija, Indija in pa seveda Kitajska).



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 09. 2014 14:44

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

10. jul 2014 19:44

@Babka1951: hvala za nasvete! Najini avstralski prijatelji že odšli, prehitro minilo. En dan smo oblikovali mi (starejši) - izbrali Ljubljano, en dan pa smo med (določenimi) možnostmi pustili malemu (9 let), naj se on odloči: med variantami je izbral Bled, kjer smo najeli čoln in dve uri bolj izležavali kot veslali do otoka, hamburgerji v eni vili ob jezeru, adrenlinski park Straža in sankanje, za konec še skok v Bohinj in sprehod ob jezeru - uničeni mi bolj kot on, vsi smo se zabavali :) Večerja doma, pesto iz bučkinih semen in bučnega olja, sadna solata, tiramisu, mali je zaspal skoraj prej, kot je pojedel ;)

Mi bodo pa nasveti prišli prav, letos so se nama napovedali še dvojni prijatelji, eni iz Milana, drugi iz Rima - za oboje je Slovenija totalna eksotika, no ja, glede na to, da nimamo nobene redne prometne povezave med obema prestolnicama, me to niti ne čudi.

 

Saša

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

10. jul 2014 20:38

Sashika je napisal/a:

 eni iz Milana, drugi iz Rima - za oboje je Slovenija totalna eksotika, no ja, glede na to, da nimamo nobene redne prometne povezave med obema prestolnicama, me to niti ne čudi.
Saša

Z enakimi prometnimi povezavami mi ne Rim, ne Milano, ne Italija niso eksotika

 

Dopust bo nekje pod borovci, tik ob morju (mi ima ogromno za povedat), v mobilni hiški, vas bo pa takrat večina že tuhtala o novoletnih radostih

lp

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti