Polnjene paprike
Večji cirkus delamo okoli neješčih otrok, manj bodo jedli. Imela sem podobne težave, sin je bil videti kot iz sirotišnice, pa kaj?
Ko je imel sin obdobje, da niskoraj nič jedel, razen občasno čokolade, smo se doma zmenili, da ne bomo delali špetirja. Pri mizi smo ga vprašali, ali bo jedel ali ne. Če je odklonil hrano, sem rekla prav. Zvečer sem ga vprašala, ali bo kaj jedel in ko je večinoam rekel ne, sem ponovno rekla, da mi je prav. Babici sta mi stali ob strani in sta ravnali enako. Kakor je rekel, tako je bilo. Tu in tam je pojedel tisto, kar je sicer zelo rad jedel, saj sem občasno namenoma to skuhala. Brez kakšni ceremonij, da bi hrano zlagala v obliki kakšnih likov ali da bi on pomagal pri kuhi - ni bil take vrste otrok. Sladkarij nismo skrivali, ker se mi je zdelo, da bi s tem njegovi neješčnosti dali samo še večji pomen. Tako da je imel čips in čokolado vedno na dosegu roke, a glej čuda - ko ni bilo prepovedi, mu niti teknila nista več, kot sta mu v času, ko smo zganjali cirkus zaradi hrane.
Čez nekaj tednov so bile vidne spremembe. Najprej je povedal, kaj bi jedel za kosilo ali večerjo, sem mu to molče pripravila, potem pa čez čas težav ni bilo več. Jedel je večino tistega, kar smo pripravljali, le tu in tam je odklanjal tisto, česar pač ni maral - kot vsak od nas.
Ker otrokom očitno ustreza, če se je dogajanje okoli njega, ko se vsi zaletavamo vanj in ga silimo ali pa samo prepričujemo glede hrane, pogojujemo, kaznujemo, nagrajujemo ali kakrokoli že.
Vrtce je pa zgodba zase - tam je naš izbirčnež jedel vse po vrsti, razen izjemoma kakšne hrane, ki je nikdar ni jedel. V šoli se je nadaljevalo enako. Sem šla h kuharicam v vrtec ali šolo spraševat za recepte, da sem mu naredila tudi doma, ker je bil tam "tako dobro". Kot je rekla Rimljanka - tam je v družbi sebi enakih, nihče se ne ne ukvarja samo z njim.
Sicer pa - ko bo otrok res lačen, bo tudi jedel.
Druga zgodba je seveda, če je otrok bolan. Pri zdravih pa delujejo vsi naravni zakoni in otrok že ve, kako in kaj.
Mamamia
mamamia| ycrna je napisal/a: |
| val
moji starši so prišli tako daleč da so mii v zameno za žlico graha ali kake druge zelenjave hoteli kupiti igrače in vse možno pa ni pomagalo...raje nič igrače
|
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polnjene paprike

Dušene školjke s pivom na sredozemski način