Feta sir

Mica maca  

član od: 29.7.2002

sporočila: 73

tema odprta - 1. avg 2002 16:44 | ogledi: 2.610 | odgovori: 2

Pozdravljeni forumovci - strastni kuharji!

Zanima me ali se grški sir feta uporablja še kako drugače kot le narezan na grški solati? Če imate kakšno idejo mi jo zaupajte!!!

Lep pozdrav :)

Mica maca

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

2. avg 2002 17:18

En preprost recept za feta sir, ki sicer ni moj, ampak povzet po oddaji, ki sem jo pred kratkim gledala na tv: feto narežeš na poljubno velike koščke, povaljaš jo po suhih in zdrobljenih začimbah, ki si jih poprej potresla po delovni površini (origano, peteršilj, timijan, čili.....kar ti pač paše), nato koščke vložiš v kozarček in zaliješ s kvalitetnim olivnim oljem. Tako pripravljeno feto hraniš v hladilniku. Lahko jo ješ že naslednji dan, ko se prepoji z oljem, postane dovolj mehka, da jo lahko mažeš na tople kruhke. Moji prijatelji so bili navdušeni in zaloga je pošla še isti dan :)). Če kje najdeš kake zanimive kozarčke, lahko vanje vloženo feto tudi podariš. Simpatično darilce, ne? Se moramo zahvaliti tistemu luštnemu angleškemu fantu, ki ima super oddajo s polno idejami. Lep pozdrav vsem. TanjaG.

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

2. avg 2002 18:40

Na krožnik daš rukolo, nanjo naložiš na rezine narezano kuhano rdečo peso (še vročo!), na vrh pa pride popečena feta. Preliješ z dresingom, ki ga narediš tako, da zmešaš limonin sok, olivno olje, strt česen, nasekljan drobnjak in kanček medu, daš v zaprt lonček in mešaš (kot shake), da dobiš gosto emulzijo. Kupiš razvaljano in na kvadrate narezano listnato testo. Na olivnem olju zdušiš 300g jajčevcev, 200 g mešanih gob (če jih nimaš, gre tudi s šampinjoni), 10 g namočenih posušenih jurčkov, tri žlice paradižnikovega pireja in strok česna. Začiniš s soljo, poprom in timijanom. Nadev ohladiš, ga naložiš na kvadrate testa (zvrhano jušno žlico na enega, drugače leze ven), na vrh pa daš košček fete. Kvadrate prepogneš, tako da dobiš trikotnike, in dobro zlepiš robove. Zgornjo stran nekajkrat prebodeš z vilicami, namažeš s stepenim jajcem in pečeš po navodilih na testu, dokler niso žepki lepo zapečeni. Dobri so topli ali hladni. Opozorilo: kvadratov testa ne smeš povsem odtajati, sicer se spacajo in se jih ne da več prepogibati. Dober tek! Sporočilo je spremenil(a) lucija dne 03. avg 2002 12:44:52

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti